Film / seriál

The Terror – Zúfalý boj o prežitie

The Terror  – Zúfalý boj o prežitie
Skylink Live TV

Sledujte na AMC na Skylink Live TV Sledovať

Seriály s hororovou príchuťou sa stávajú čoraz obľúbenejšími, snáď preto prichádza stanica AMC s novinkou, ktorá kombinuje námorné dobrodružstvo s hororovo mrazivou atmosférou.

Mráz bude behať po chrbte nielen vám, ale predovšetkým protagonistom seriálu s príznačným názvom The Terror. Príbeh inšpirovaný knižnou predlohou a legendárnou stratenou Franklinovou expedíciou sa odohráva na ďalekom a predovšetkým poriadne drsnom severe, kam sú vyslané dve britské lode v snahe nájsť povestnú Severozápadnú cestu.

Písal sa rok 1847, takže námorníci nemali možnosť zaliezť večer do pekne vykurovaných kajút. Vtedy si museli všetko obstarávať sami, teda aj na severe tak blahodarné teplo. S tým, že ich výprava nebude žiadny med, počítali, ale že to bude doslova teror, to si naozaj nemysleli. Navyše ľadové vody nebrázdia sami, z hlbín sa pravidelne vynára monštrum, ktoré pomaličky ničí ich lode a posádku doháňa k šialenstvu.

Tajomná obluda sa s nimi hrá ako mačka s myšou. Okrem toho vyprovokovanie starodávneho stvorenia pre miestnych, severanov, znamená naplnenie desivého proroctva…

Seriál by ste si nemali nechať ujsť už len kvôli tvorivému tímu, ktorý sľubuje naozaj dobrý zážitok

Desaťdielny seriál balansuje na hrane medzi dobrodružnou fantasy a klasickým hororom naozaj majstrovsky. Chvíľami sa nechávate strhnúť príbehom mužov, ktorí bojujú o prežitie v drsných severských podmienkach, a následne hrôzou ani nedýchate v očakávaní zjavenia desivého monštra. Drsná severská krajina temnú atmosféru ešte umocňuje (len tak mimochodom, natáčalo sa v Chorvátsku). Seriál The Terror je jednoducho verný svojmu názvu.

Stanica AMC ním potvrdzuje, že si v rámci televíznej produkcie prebíja stále priamejšiu cestu na vrchol a začína doháňať velikánov ako HBO. Aby aj nie, keď sa v producentskom aj tvorivom tíme zišli profesijné esá, ktoré zbierali skúsenosti na tých najlepších seriáloch posledných rokov. Môžeme menovať napríklad Ridleyho Scotta, ktorý je podpísaný pod Dobrou manželkou (rovnako ako David W. Zucker), a z najväčšej hitovky, Hry o tróny, prišiel producent Guymon Casady. Už tieto mená zaručujú, že sa rozhodne bude na čo pozerať.

Ani herecké obsadenie však nie je márne. Pravda, najväčšie hollywoodske „šajby“ sa nenalodili (na to sú Piráti z Karibiku), ale žiadnych neotesaných nováčikov tiež nečakajte. V hlavnej úlohe charizmatického kapitána Francisa Croziera sa predstaví Jared Harris (Mad z Men, The Crown). Tento britský herec stvárni námorníka, ktorý na vyššiu hodnosť ako kapitán dosiahnuť nemôže, aj keď patrí k tým najlepším. Jeho írsky pôvod mu postup medzi námornú smotánku znemožňuje, ale jeho schopnosti sú vyhlásené. Preto je vyslaný na nebezpečnú misiu s neistým výsledkom. K ďalším známym tváram patrí Ciarán Hinds (Hra o tróny, Rím) ako Sir John Franklin, Paul Ready (Cuffs, Utopia) ako Harry Goodsir a Adam Nagaitis (Houdini and Doyle, Suffragette) ako Cornelius Hickey.

Táto seriálová novinka bude sedieť predovšetkým fanúšikom fantasy a klasických dobrodružných filmov. Môžete sa tešiť na drsných chlapov v drsnom prostredí a hlavne na prvotriedne efekty a dychberúce súboje s morskou príšerou. Desivá atmosféra je potom už len vítaným bonusom. Uvidíme, ako tento námorný teror zamieša s obľúbenosťou seriálových stálic posledných rokov.

Jared Harris

Britský herec Jared Harris možno nie je až taká známa tvár, ale jeho filmografia obsahuje slušných šesť desiatok filmov. Začínal na sklonku 80. rokov, ale pamätať si ho budete skôr z nového tisícročia, predovšetkým z filmov My dvaja (2000) alebo Igby (2002). Objavil sa tiež v seriáli Mad Men či The Crown.

Zaujímavosť

Seriál bol natočený podľa knihy Dana Simmonsa, ktorá zase vychádza z reálneho príbehu hľadania Severozápadnej cesty medzi Tichým a Atlantickým oceánom.

O spomínanú knihu Dana Simmonsa môžete od 27. 3. súťažiť na našom Facebooku

facebook.com/skylink.sat.tv

Pozrite si aj

Master & Commander: Odvrátená strana sveta

Ak existuje nejaký frajer medzi kapitánmi, potom je to Jack Aubrey, ktorý je nielen skvelý taktik a bojovník, ale aj milovník vážnej hudby a vybraného správania i konverzácie.

Vodný svet

A keď už sme na mori, nedá sa vyhnúť klasike, v ktorej zažiaril Kevin Costner. Jeho postava sa volala Námorník, ale žánrovo sa film blížil apokalyptickému sci-fi, čo tiež nie je márne osvieženie.

The Terror

Film / seriál
Hodnotenie redakce
Foto Profimedia.cz

Réžia Edward Berger

Scénár David Kajganich

Obsadenie Jared Harris, Ciarán Hinds, Edward Ashley, Anthony Flanagan…

Dĺžka 10 × 60 min.

AMC štvrtok 29. 3. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC