Film / seriál

The Man in the Moon

The Man in the Moon
Skylink Live TV

Sledujte na AMC na Skylink Live TV Sledovať

Pamätáte sa na svoju prvú lásku? Určite áno. Nech už ste sa zamilovali napríklad ako deti, alebo ako teenageri, zabudnúť na ňu sa proste nedá.

Romanca The Man in the Moon je pôsobivým milostným, ale aj dramatickým príbehom. Jedno leto pokojné vody malého louisianského mestečka rozčeria noví susedia. Najmä potom sestry a zároveň nerozlučné kamarátky – štrnásťročná Dani (Reese Witherspoon) a sedemnásťročná Maureen (Emily Warfield) – úplne nečakane prežijú leto, na ktoré do konca života nezabudnú. Ich každodenné večerné švitorenie o živote a o láske naruší sympatický mladík Court Foster (Jason London), do ktorého sa obe sestry zamilujú. Pre koho bude prvá láska nádhernou spomienkou a pre koho sklamaním?

Poézia všedného života

Film The Man in the Moon je jednoducho úžasný film, možno viac než to, je to nádherná symbióza pocitov a vizuálnych vnemov. Je ako báseň.

Film sa odohráva na farme bokom od veľkomestského ruchu v 50. rokoch. Dve dospievajúce sestry tu žijú s prísnymi, ale zároveň ľudsky vľúdnymi a milujúcimi rodičmi. Dani (mladšia) a Maureen (staršia), sú si veľmi blízke a zverujú sa každý večer jedna druhej so svojimi nádejami aj strachmi. Majú typicky sesterský vzťah, mladšia takmer nábožne vzhliada k tej staršej a chce byť ako ona. Maureen dokonca učí svoju sestričku, ako správne pobozkať chlapca (tréningovým nástrojom je ruka). Dani sa totiž zamilovala do nového suseda, ktorý sa prisťahoval so svojou matkou, a chce ho stoj čo stoj zaujať. Na chvíľu sa zdá, že sa jej to podarilo, dokonca spoločne prežijú prvý dokonalý bozk. Predstavte si zamilovanú štrnásťročnú dievčinu – nemohla by prežívať väčšie šťastie. Lenže dievčenské večerné rozhovory plné dôvery a spoločnej radosti nemajú dlhé trvanie, pretože Court má náhle oči len pre Maureen...

Našim prvým láskam

Toto nie je len film o letnej teenagerskej romanci, je to predovšetkým film o idealizme, o tom, ako si sami idealizujeme blízkych i milované osoby, ale aj o samotnom zmysle života. Áno, o význame života, ktorý je témou teenagerských diskusií a zamýšľaní, keďže sa mladí ľudia neustále zmietajú medzi nádejami a pochybnosťami.

Spôsob, akým sú scény medzi Dani a Courtom urobené, charakterizuje celý film, ktorý spracováva toľkokrát, chce sa povedať ohranú, tému, ale robí to inak, snáď presvedčivejšie, pravdivejšie, viac inovačne. Možno za to môžu herci – Reese Witherspoon ako Dani a Jason London ako Court majú neuveriteľný zmysel pre detail, dokážu vyjadriť všetko jediným pohľadom. Možno je za všetkým režisér Robert Mulligan, alebo je to tým, že každý, kto sa podieľal na filme vedel, že scenár Jenny Wingfield je výborne vypointovaný. Nejde tu o happy end, ide tu o skutočný ľudský príbeh, ktorý vás má dojímať aj zraňovať. Nemáte byť po jeho pozretí šťastní, že predsa len sa našiel kompromis a všetko dobre dopadlo. Máte sa vrátiť k svojim „násťročným“ láskam a spomenúť si, aké živé všetko vtedy bolo – nádeje i sklamania.

Zaujímavosť

Reese Witherspoon mala v čase natáčania štrnásť rokov, rovnako ako postava Dani, ktorú hrala. Už vtedy potvrdila, že sa rodí veľká hollywoodska hviezda.

The Man in the Moon

Film / seriál
Hodnotenie FDB 75,9 % Hodnotenie redakce
Foto AMC

Réžia Robert Mulligan

Scénár Jenny Wingfield

Obsadenie Sam Waterston, Tess Harper, Gail Strickland, Reese Witherspoon, Jason London, Emily Warfield, Bentley Mitchum

Dĺžka 99 min.

Rok 1991

AMC pondelok 8. 7. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC