Film / seriál

Táto banka nie je pre starých

Plagát filmu Spojenec
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Extra HD na Skylink Live TV Sledovať

Poriadna banková lúpež sa musí poriadne pripraviť. A pri filme, ktorý o nej rozpráva, to platí dvojnásobne. Scenárista Russell Gewirtz písal triler Spojenec päť rokov, ďalšie roky zabralo zháňanie financií a preobsadzovanie kľúčových osôb.

Čakanie sa oplatilo. V rafinovanom scenári nie je jediná škára, kvôli ktorej by mohla celá konštrukcia popraskať. Banka je jedna, hlavní aktéri štyria. Akciu, ktorá sa týka bankovej pobočky priamo na Wall Street, naplánuje chladnokrvný stratég Dalton Russell. Proti nemu stojí typický drsný newyorský policajt Keith Frazier, detektív so špecializáciou na vyjednávanie s únoscami a upokojovanie rukojemníkov. Banka patrí zazobancovi Arthurovi Caseovi, ktorý má vo vnútri bankového sejfu isté dávne špinavé tajomstvo. A tak poverí bezškrupulóznu právničku, aby kompromitujúce materiály z bezpečnostnej schránky vyzdvihla.
 
Kto kope za čie záujmy, kto má akú motiváciu? Gerwitz diváka zneistí už úvodným Russellovým prejavom priamo na kameru. Po titulkoch, ktoré navodia atmosféru horúceho dňa v multikultúrnom taviacom kotlíku New Yorku, nasleduje thrillerová jazda plná zvratov. Na nej je režisér Spike Lee vždy o zákrutu pred publikom, ktorému dávkuje informácie s lišiackou rafinovanosťou a každú chvíľu do pľacu prihodí nejakú parádičku navyše, nech už je to len neobvyklý záber, či rovno celá scéna ako skvostne natočený policajtský kolotoč.
 
Herci zo seba nielenže vydávajú maximum, ale ešte hrajú s takmer hmatateľnou radosťou z vlastných možností, ktoré môžu naplno rozvinúť len pod taktovkou naozaj dobrého režiséra. Clive Owen neváha v úlohe šéfa lupičov stráviť pol filmu s tvárou zakrytou maskou, Jodie Foster hrá právničku s nákazlivou iróniou a ani Denzel Washington (Frazier) či Christopher Plummer (Case) nezostávajú pozadu. Pod všetkou tou rozprávačskou parádou ale ležia aj závažnejšie témy ako napríklad skúmanie rasových, triednych a rodových stereotypov alebo stigma peňazí zarobených na holokauste. Obe roviny – žánrová zábava a spoločensky naliehavé posolstvo – sa bohužiaľ prepájajú len občas, ale to je len malá peha na kráse tejto vtipnej žánrovky.
 
Verdikt: Solídny zástupca podžánru thrillerov o vykrádaní bánk priťahuje rafinovaným scenárom a skvostným hereckým obsadením, ale o závažnejšie presahy sa snaží trochu nútene.
Viac nájdete v tabletovom magazínu, ktorý je dostupný pre iOS a Android, alebo pre PC.

Spojenec

Film / seriál
Hodnotenie FDB 81,9 %
Foto Filmbox

Réžia Spike Lee

Scénár Russell Gewirtz

Obsadenie Denzel Washington, Clive Owen, Jodie Foster, Ashlie Atkinson, Cherise Boothe, Willem Dafoe, Ruthann Debona

Dĺžka 129 min.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC