Film / seriál

Taliansky zážitok s množstvom prekvapení

Neznáma – mysteriózny thriller
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Extra HD na Skylink Live TV Sledovať

Film, v ktorom sa legendárny inšpektor Cattani predstavuje ako brutálny zločinec a slávny skladateľ Ennio Morricone ho povyšuje na výsostný zážitok.

Stále ešte vznikajú filmy, ktoré napriek svojej rýdzo modernej forme dýchajú klasickou talianskou školou, ktorú si diváci spájajú s režisérskymi menami ako Franco Zeffirelli, Federico Fellini, Bernardo Bertolucci a mnohými ďalšími. Tí všetci vo svojich filmoch zhmotnili nezameniteľnú atmosféru Talianska danú géniom loci jej miest a dedín a života jej obyvateľov a zážitok znásobili svojimi rozprávačskými schopnosťami. 

Ťaživé tajomstvo

Takým filmom je aj Neznáma. Hlavnou postavou príbehu je záhadná Ukrajinka Irena. Sledujeme, ako si v nemenovanom talianskom meste prenajme predražený byt, prijme zle platenú prácu upratovačky, a ako ochotne zo svojho skromného zárobku platí výpalné správcovi domu, v ktorom býva malé dievčatko Tea. Všetko Irenino úsilie smeruje k tomu, aby sa stala jej pestúnkou. Pre dosiahnutie svojho cieľa neváha odstrániť existujúcu pestúnku, ktorá sa o Teu láskyplne stará. Znepokojivé indície vyvolávajú otázky po Ireninej pravej identite a jej skutočných zámeroch. Kľúče k pochopeniu jej jednania ležia v minulosti, ktorá sa pred nami postupne vynára prostredníctvom Ireniných reminiscencií. Tragický príbeh ženy, zneužitej až za hranicu ľudskosti, zbavenej dôstojnosti, lásky i nádeje, dostáva čoskoro jasnejšie obrysy. Zároveň sa k Irene neúprosne blížia tiene, ktoré chcú splatiť staré dlhy…

Vyzliecť! Otoč sa. Makaj. Vďaka. Môžeš ísť.

Tri ikony talianskeho filmu

Na nakrúcaní Neznámej sa zišlo hneď niekoľko klasikov talianskej kinematografie. Scenár napísal Massimo De Rita, spoluautor westernu s Charlesom Bronsonom Valdézove kone i scenárista niekoľkých epizód kultovej mafiánskej série Chobotnica. Jeho scenáru sa pod režisérskou taktovkou Giuseppea Tornatoreho darí udržovať náskok pred divákom, aby v záverečnom finále prichystal pôsobivú pointu vo chvíli, keď je divák presvedčený, že už všetko podstatné pochopil a Ireninmu príbehu porozumel.

De Rita s Tornatorem boli priateľmi a dlhoročnými spolupracovníkmi. Ostatne v ich tandeme vznikol aj Tornatoreho režisérsky debut, kriminálna dráma Profesor z roku 1986. Štyri roky po ňom dobyli kiná rodinnou drámou Všetkým sa vodí dobre. Z Tornatoreho filmov je u nás dobre známy Kino Raj s Philippem Noiretom v hlavnej úlohe, ženská dráma Malena s Monicou Bellucci aj rafinovaná Najvyššia ponuka, v ktorej si jednu z úloh zahral Geoffrey Rush. Korunou filmu Neznáma je hudba Ennia Morriconeho, ktorá prýšti emóciami, dokáže ich násobiť, tlmiť, vzbudzovať očakávania aj udržiavať zlovestnú atmosféru až na samu hranicu znesiteľnosti. 

Cattani aj dáma z Orgií

Pokiaľ bola reč o seriáli Chobotnica, určite sa každému vybaví legendárny inšpektor Corado Cattani, ktorého stvárnil herec Michele Placido. Aj tento idol žien dostal vo filme príležitosť. Prešiel však prerodom z elegantného fešáka v holohlavého grázla, ktorému sú cudzie životy ukradnuté, život ukrajinskej prostitútky dvojnásobne. Do úlohy Ireny si režisér Tornatore vybral ruskú hviezdu Kseniu Rappoport, ktorá si pred troma rokmi zahrala hlavnú úlohu vo filme Ireny Pavláskovej Pražské orgie o skrytom živote pražskej nonkonformnej spoločnosti 70. rokov vo vtedajšom Československu.  

Ksenia Rappoport (* 25. marca 1974)

Narodila sa v Leningrade, dnešnom Petrohrade, kde tiež v roku 2000 absolvovala Akadémiu divadelných umení. Hneď po štúdiu získala angažmán v divadle Maly Drama, zahrala si tam zásadnú rolu v dielach ruských klasikov. Vo filmoch a seriáloch hrá od roku 1991, kedy získala hlavnú rolu v komédii Straťte sa!. Za Dvojitý čas (2009) získala na festivale v Benátkach cenu pre najlepšiu herečku. Českí diváci sa s ňou zoznámili bližšie pred troma rokmi, kedy si zahrala hlavnú úlohu v Pražských orgiách. A zatiaľ čo pred Neznámou sa vraj stihla rýchlo naučiť po taliansky, vo filme režisérky Ireny Pavláskovej ju nadabovala Dana Černá.

Neznáma 

Film / seriál
Hodnotenie FDB 78,3 % Hodnotenie redakce
Foto FilmBox Extra

Réžia Giuseppe Tornatore

Obsadenie Ksenia Rappoport, Michele Placido, Claudia Gerini, Margherita Buy, Pierfrancesco Favino, Nicola Di Pinto, Ángela Molina

Dĺžka 118 min.

Rok 2006

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC