Film / seriál

Tábornícka cesta smrti

Mysteriózny horor Piatok trinásteho
Skylink Live TV

Sledujte na AMC na Skylink Live TV Sledovať

Jazdili ste ako deti do letných táborov? A bavili vás strašidelné historky? Potom by sme pre vás jednu desivú tábornícku historku mali.

Letný tábor Crystal Lake v malebnej krajine ďaleko od ruchu veľkomiest sa zdal byť skvelým miestom, kam v lete deti poslať. Ale len dovtedy, než sa utopí jeden z táborníkov, zatiaľ čo vedúci si užívajú milostné radovánky. Od tej chvíle je tábor prekliaty a pomaly chátra. Po rokoch sa sem noví nadšenci snažia vrátiť život a tábor začnú opravovať, ale ako sa ukazuje, po zotmení sa sem skôr rada vracia smrť... Majú krvavé vraždy niečo spoločné so smrťou utopeného mladíka, ktorého telo sa však nikdy nenašlo?

Lesy, kam teenageri nesmú

Piatok trinásteho býva označovaný za kultový horor, čo by niekoho mohlo mylne zvádzať k domnienke, že ide o filmársky majstrštyk. Nebojte sa, nejde o béčkový horor desivej kvality, ale ani o žiadne majstrovské dielo. Je to proste klasika, ktorá pomohla odpáliť celý rad ďalších hororov na podobné témy, ako teenageri v hlbokých lesoch jeden po druhom zomierajú strašnou smrťou. A presne tejto vekovej skupine sú tiež tieto „žánrovky“ určené. Kto je vrah tak nejako tušíte od začiatku, na tom nič desivé nie je. Stačí si dať dohromady jedna a jedna a je zrejmé, že utopený chlapec asi nie je úplne definitívne utopený a jeho matička tiež nie je úplne nevinná smutná žena.

Desivé na týchto hororoch sú predovšetkým vraždy, či už ich priebeh, alebo okamihy, kedy mŕtveho kamaráta nájde niekto z partie (dievčatko so sekerou zaťatou do čela naozaj nie je to, na čo by ste chceli naraziť po príchode do chatky). Piatok trinásteho je jednoducho klasický horor, kde síce veľa vecí predvídate, ale zároveň tu perfektne fungujú desivé ľakačky. A to je možno to najdesivejšie, keď neustále čakáte, kedy už odpadne ďalší z partie, viete, že to musí byť každým okamihom a keď ten okamih nastane, nadskočíte na gauči od ľaku.

Režisér Sean S. Cunningham sa vďaka tomuto filmu preslávil a niektoré prvky z Piatku trinásteho dnes patria k legendárnym, či už postava Jasona s mačetou, alebo hlavný hudobný motív Harryho Manfrediniho. Spoločne s Halloweenom (1978) a Nočnou morou v Elm Street (1984) patrí Piatok trinásteho ku „zlatej hororovej trojici“ prelomu 70. a 80. rokov v Spojených štátoch.

Takže sa možno vráťme na začiatok, Piatok trinásteho si svojím spôsobom označenie kultový horor zaslúži, veď fanúšikovia hororov ho poznajú po celom svete, dočkal sa remakeu, mnohé scény bývajú parodované, o masky sa postaral skvelý Tom Savini a v jednej z hlavných úloh sa tu predstavil Kevin Bacon. Čo na tom, že filmársky to nie je dokonalé, hlavné je, že po pozretí nebudete chcieť v lete deti poslať do tábora.

Zaujímavosť

Dnes už legendárna záverečná scéna s Jasonom na jazere nebola pôvodne v scenári. Nápad sa zrodil v hlave maskéra Toma Saviniho počas natáčania.

Piatok trinásteho

Film / seriál
Hodnotenie FDB 69,1 % Hodnotenie redakce
Foto AMC

Réžia Sean S. Cunningham

Scénár Victor Miller, Ron Kurz

Obsadenie Betsy Palmer, Kevin Bacon, Jeannine Taylor, Adrienne King, Peter Brouwer, Robbi Morgan, Harry Crosby

Dĺžka 95 min.

Rok 1980

AMC streda 17. 6. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC