Film / seriál

Šípkové Ruženky 21. storočia

Psychologický film Hovor s ňou
Skylink Live TV

Sledujte na AMC na Skylink Live TV Sledovať

Pedro Almodóvar vie svojim divákom zamotať hlavy. Inak to nie je ani v romantickej dráme Hovor s ňou z roku 2002.

Dve ženy ležiace v kóme v nemocnici a dvaja muži, ktorí ich navštevujú – to je v kocke obsah celého filmu. Čo všetko sa však skrýva za bežnou nemocničnou rutinou? Čo prežívajú dennodenní návštevníci pri lôžkach svojich milovaných? A aké boli životy dvoch „spiacich princezien“, jednej tanečnice a druhej toreadorky, pred tým, než upadli do kómy? V poetickom filme sa postupne dozviete všetko a ako je Almodóvarovým zvykom, zo záverečného rozuzlenia budete prekvapení.

Láska, alebo sebaláska

Marco (Darío Grandinetti) sa živí ako spisovateľ. Benigno (Javier Cámara) už dlho pracuje ako zdravotný brat. Obaja si žijú celkom spokojne, ale až vo chvíli, keď sa stretnú so svojimi osudovými ženami pochopia, že doteraz boli ich životy prázdne. Až pri každodennej starostlivosti o dve krásne a tajomné ženy nájdu zmysel svojho života. Film Hovor s ňou však ponúka viac polôh. Ukazuje napríklad, že aj muži môžu mať vlastnosti, ktoré sme zvyknutí pripisovať skôr len ženám. Dokážu úplne zasvätiť svoj život starostlivosti o druhého. Dokonca svojím spôsobom nachádzajú uspokojenie len v kúpaní a prezliekaní milovanej ženy, bez sexuálneho podtextu. A táto starostlivosť ich oboch spája. Marco aj Benigno trávia čas pri posteliach svojich milovaných a trpezlivo čakajú na zázrak, na prebudenie, ktoré zrejme nikdy nepríde.

Vyzerá to, že páni sú veľmi obetaví. Lenže nebol by to Almodóvar, keby do kryštalicky vyzerajúcich vzťahov nevniesol nejakú podivnosť. Napríklad Benigno – jeho láska sa stáva skutočnejšou, vrelšou, oddanejšou až keď jeho priateľka bezvládne leží na posteli a nemôže na nič reagovať. Obaja majú zrazu nad všetkým kontrolu, všetko závisí len na nich a zo žien sa stávajú takmer ich spiace bábiky. Na jednu stranu je v tom kus romantiky, na druhú kus hrôzy. Sú nesebeckí aj veľmi sebeckí zároveň.

Na Almodóvarove štandardy ide takmer o konvenčný film; minimálne tu nerozohráva také komplikované sexuálne vzťahy. Napriek tomu je na tomto filme niečo magicky príťažlivé, nie je to obyčajná melodráma. Je to film o vzťahoch, ktoré vlastne nie sú skutočné, aj keď ich niektorí skutočne prežívajú. A to všetko podporujú aj podfarbené flashbacky, ktoré vás zavedú na divadelné javisko aj do arény s býkmi. Je tu všetko, dojemné scény, napínavé scény, trocha bizarnosti, a hlavne štyri zaujímavé životné príbehy.

Zaujímavosť

Býčie zápasy vo filme sú skutočné, teda aj krv. Po uvedení filmu chcela jedna ekologická skupina Almodóvara žalovať za zlé zaobchádzanie so zvieratami.

Hovor s ňou

Film / seriál
Hodnotenie FDB 77,8 % Hodnotenie redakce
Foto AMC

Réžia Pedro Almodóvar

Scénár Pedro Almodóvar

Obsadenie Javier Cámara, Darío Grandinetti, Rosario Flores, Leonor Watling, Geraldine Chaplin, Mariola Fuentes, Fele Martínez

Dĺžka 112 min.

Rok 2002

AMC štvrtok 17. 9. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC