Film / seriál

Šiesty prápor: Keď vo filme padajú bomby

Šiesty prápor
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Extra HD na Skylink Live TV Sledovať

Máloktoré situácie sú také dramatické, ako tie, ktoré prináša vojna. Niet teda divu, že jej je plno aj na striebornom plátne.

Z ačiatkom roku 1945 sú to tri roky, čo Japonské cisárstvo obsadilo Filipíny. Do zajatia vtedy padlo na sto tisíc Američanov, ktorých viac ako štvrtina neprežila. Japonci totiž neboli na toľko zajatcov pripravení, rozvážali ich na nútené práce do všetkých kútov Cisárstva alebo držali v preplnených zajateckých táboroch, akým bol láger pri mestečku Cabanatuan. Až 8 000 mužov tu prežívalo z hrsti ryže dvakrát denne, len zriedka doplnenej kusom mäsa či zeleniny.
 
Začiatkom roku 1945 však v tábore zostala len päťstovka najslabších a chorých. Nedávno bolo na ostrove Palawan upálených 150 Američanov, velenie americkej 6. armády sa preto obáva najhoršieho. Oslobodením zajatcov je poverený Henry Mucci, veliteľ elitného 6. práporu Rangers. Jednotku vybudoval v džungli Novej Guinei z chaotickej party delostrelcov, a boli to práve jeho muži, ktorí ako prví vztýčili vlajku hviezd a pruhov na filipínskej pôde.
 
Na 120 Rangers čaká náročný, 50 km dlhý presun džungľou, a desaťnásobná presila nepriateľa. Nezaobídu sa bez pomoci filipínskych povstalcov, keď cestou späť budú viesť zástup vyčerpaných zajatcov. Operáciu však môžu zhatiť samotní väzni, ktorí zosnovali vlastný plán na útek.
 

Tiene vojny

Takto začala jedna z najodvážnejších operácií druhej svetovej vojny, ktorú verne rekonštruuje film Šiesty prápor, natočený v roku 2005. Prvé vojnové zábery sa však objavili už pred sto rokmi, pričom žáner definoval predovšetkým film Zrodenie národa (The Birth of a Nation) z roku 1915. Trojhodinový epos o vojne Severu proti Juhu je majstrovsky natočený, ukazuje ale Afroameričanov ako nadržané opice a Ku Klux Klan ako rytiera dobra. O tri roky neskôr bol natočený aj prvý film, ktorý vojnu zosmiešňuje – kým iným, než Charliem Chaplinom.
 
Počas druhej svetovej vojny sa žáner stal takmer bezo zvyšku poplatný propagande, a často niesol dokumentárne rysy: filmy ako britský Cieľ dnešnej noci (Target for Tonight) alebo nemecký Víťazstvo na Západe (Sieg im Westen) sa odohrávali v rámci aktuálneho konfliktu. Druhá svetová vojna mimochodom dodnes zostáva prevládajúcim námetom vojnových filmov.
 
Na natáčaní týchto filmov sa nezriedka podieľajú skutočné ozbrojené zložky. Top Gun by nikdy nebol natočený bez podpory amerického námorníctva, rovnako ako Armáda ČR poskytla opustené sovietske letisko v Ralsku producentom Tmavomodrého sveta. Zrejme najďalej bola podpora filmárov dovedená v komunistickom Československu. Nechalo tvorcov klasiky Most cez Remagen strieľať do gotických domov mosteckého starého mesta, než bolo zrovnané so zemou kvôli hnedému uhliu.

Šiesty prápor

Film / seriál
Hodnotenie FDB 72,4 %
Foto FilmBox

Réžia John Dahl

Scénár Carlo Bernard, Doug Miro

Obsadenie Benjamin Bratt, James Franco, Robert Mammone, Max Martini, Mark Consuelos, Craig McLachlan, Paolo Montalban, Clayne Crawford, Sam Worthington

Dĺžka 128 min.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC