Film / seriál

Sexy kočka, premiantka a chlapec zo susedstva

Sexy kočka, premiantka a chlapec zo susedstva
Skylink Live TV

Sledujte na AMC na Skylink Live TV Sledovať

Život bez lásky by bol pekná nuda. Vďaka nej spoznávame opojné šťastie, inokedy zase trpíme, stretávame zaujímavých ľudí a zažívame nečakané dobrodružstvá.

O životnej nude, bolestiach a náhlych prekvapeniach vie svoje aj mladý Newyorčan Leonard (Joaquin Phoenix), ktorý sa po neúspešnom pokuse o samovraždu pokúša vrátiť späť do života u svojich rodičov. Asi by mu prospela chvíľa pokoja, lenže čo čert nechcel, do cesty sa mu pripletie krásna a príťažlivá Michelle (Gwyneth Paltrow). A nech je ešte veselšie, rodičia Leonardovi začnú dohadzovať milú a starostlivú Sandru (Vinessa Shaw). Zachovať si chladnú hlavu bude pre Leonarda oriešok.

Leonard sa totiž ocitol v zajatí svojich vnútorných démonov – opustila ho snúbenica, vrátil sa do svojej detskej izby, kde stále visí plagát z roku 2001, a rodičia ho nechcú nechať dospieť. Rovnako tak vždy milá Sandra sa v živote nejako podivne zasekla, pozná Leonarda snáď celú večnosť a rovnako tak dlho im plánujú ich rodičia svadbu, je to sladké, ale... je tu ešte Michelle. Nádherná žena, ktorá vpadne Leonardovi do života ako blesk z čistého neba. Sofistikovaná blondínka je vzrušujúca a tak strašne sexy. Toto je presne ten typ ženy, ktorá prichádza v ten najmenej vhodný čas. Je síce božská, ale svojím spôsobom tiež desivá. Ale Leonard je ňou taký oslnený, že prehliada jej ženatého milenca aj to, že berie až príliš veľa liekov.

Zvláštnou vecou na tomto filme je to, že úplne ignoruje všetky obvyklé klišé o rodičoch všeobecne a o židovských matkách, aj keď to tak zo začiatku nemusí vyzerať. Leonardovými rodičmi sú Ruth a Reuben Kraditorovci (Isabella Rossellini a Moni Moshonov). Ruth samozrejme chce, aby Leonard našiel stabilitu v sobáši s pekným židovským dievčaťom, akým je Sandra. A Sandrin otec (Bob Ari) chce rozširovať svoju firmu a predstava vydatej dcéry sa mu pozdáva, ale že by o nej uvažoval ako o obchodnej partnerke, tak to ho ani vo sne nenapadne. Všetci chcú to najlepšie pre svoje deti, lenže ich samotných sa na nič nepýtajú.

Milenci sú teda milostnou aj rodinnou drámou zároveň. Leonard sa musí zbaviť svojich démonov, zrejme aj Michelle, ktorá by sa mohla obliekať do policajnej pásky, keď vezmeme do úvahy, aké trapasy stelesňuje, a Sandra sa musí naučiť byť sama sebou.

Je to film, ktorý rozpráva o ľuďoch, ktorých môžete kedykoľvek a kdekoľvek stretnúť, možno nejakých takých podobných dokonca poznáte. Navyše je to už tretí film, v ktorom James Gray režíroval Joaquina Phoenixa (po Temných zákutiach a filme Noc patrí nám), a ukazuje sa, že spoločne sa im darí oživovať zvláštny typ postavy, ktorá vás bude niečím neustále vyvádzať z miery, ale na druhú stranu jej budete úplne rozumieť. Vôbec celý film je skvele natočený, skoro máte pocit, že len sledujete niečí život, ako keby ste sa nedívali na umelo vytvorený svet, ale ocitli sa v koži niekoho iného. Dokonca aj koniec, ktorý sa môže zdať predvídateľný, tu pôsobí úplne prirodzene a patrične.

Milenci

Film / seriál
Hodnotenie FDB 68,1 % Hodnotenie redakce
Foto Profimedia.cz

Réžia James Gray

Scénár James Gray, Ric Menello

Obsadenie Joaquin Phoenix, Gwyneth Paltrow, Elias Koteas, Vinessa Shaw, Moni Moshonov, Isabella Rossellini, Samantha Ivers

Dĺžka 111 min.

Rok 2008

AMC pondelok 18. 9. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC