Film / seriál

Samovražedná misia

Samovražedná misia
Skylink Live TV

Sledujte na AMC na Skylink Live TV Sledovať

Druhá svetová vojna je stále vďačným filmovým námetom. S nacistickými vojakmi sa na filmovom plátne stretol už kdekto, dokonca aj Richard Burton a Clint Eastwood.

Tí najlepší agenti dostanú neľahkú úlohu, oslobodiť generála, avšak z miesta, kam by sa odvážil asi len James Bond – z Hitlerovho Orlieho hniezda. Vynikajúci film Kam orli nelietajú vo všeličom bondovky pripomína. Je v ňom veľa akcie, nebezpečných kaskadérskych kúskov aj vtipných dialógov s náležite odpudivými „záporákmi“. V hlavných úlohách sa navyše môžete tešiť na hollywoodskych drsniakov a krásavcov Richarda Burtona a Clinta Eastwooda. Ale nečakajte hladko bežiaci akčák, tu si totiž nikdy nemôžete byť istí, kto s kým, alebo proti komu naozaj ide.

Pevnosť ako hrom

Veľa dobrodružných filmov je založených buď na dobývaní akejsi pevnosti, alebo pokuse z nejakej pevnosti uniknúť. Takmer trojhodinové veľkolepé predstavenie Kam orli nelietajú, je majstrovskou kombináciou oboch. Prináša napínavé aj absurdné situácie, a tak je film nenútene vtipný a jeho trochu dlhšia stopáž nakoniec vôbec nevadí. Príbeh sám je prostý a reálie aj ďalšie okolnosti doby, v ktorej sa všetko odohráva, sú tiež dostatočne známe, takže nie je nutné vysvetľovať divákom takmer nič a zostáva veľa času na akčné i konverzačné scény.

V priebehu druhej svetovej vojny sa malá skupina spojeneckých vojakov, vedená Richardom Burtonom a Clintom Eastwoodom, ocitne uprostred bavorských Álp, teda uprostred nepriateľského územia, a musí sa dostať do povestného Hitlerovho Orlieho hniezda. Názov sídla nebol zvolený len tak samoúčelne. Okrem toho, že orlica patrila k emblémovým nacistickým znakom, sú orly povestné tým, že si stavajú svoje hniezda na ťažko dostupných skalách. Na obrazovkách sa pred vami začne rozohrávať dráma, za ktorú by sa nemusel hanbiť ani Shakespeare.

Atraktívne prostredie pre pravých hrdinov

Navyše sú „Orli“ celkom zaujímavou ukážkou najrôznejších techník. Píše sa koniec šesťdesiatych rokov a mužní hrdinovia vládnu americkým kinosálam, či už vo westernoch, alebo bondovkách. Takže prečo ich nenavliecť do slušivých uniforiem a nenechať ich ako kamzíky (veľmi často) poskakovať po vrcholkoch Álp? A tak sa tu skvelým spôsobom mieša fotografia na pozadí s hereckými výkonmi všetkých hlavných protagonistov. Občas tu niekto visí nad priepasťou, skáče z lanovky alebo jednoducho ako horolezec šikovne šplhá po príkrych stenách. Medzitým presnou muškou zlikviduje pár vojakov a medzi zubami precedí nejakú vtipnú hlášku (môžete hádať, kto z hercov v tom majstrovsky vyniká). A aby bolo napätie dostatočné, ešte v každom druhom zábere niekto niečo zničí – auto, most, stromy, lietadlo aj ľudí.

Legendárnou sa stala scéna pri krbe, kde prebieha nielen zásadná komunikácia medzi únoscami a osloboditeľmi, ale tiež zistíte, že agenti tu nie sú len dvojití, ale dokonca trojití. Pointu nechceme úplne prezrádzať. Kam orli nelietajú je skvelou dnes už kultovkou a tiež žánrovkou zo šesťdesiatych rokov, ktorej však čas nijako neubral na vtipnosti alebo akčnosti. Iste, niektoré scény sú vizuálne už dávno za zenitom, najmä z pohľadu dnešných technických možností, ale Eastwood je jednoducho Eastwood. Je jedno, či má na sebe pončo a jazdí na koni, alebo je v uniforme a visí na lanovke. Pred Eastwoodom neobstojí žiadna pevnosť!

Zaujímavosť

Pôvodný názov filmu mal byť Schloss Adler, ale producent Elliot Kastner chcel, aby mal film lákavejší titul. Inšpiráciu našiel v Shakespearovej dráme Richard lll., v ktorej zaznejú slová: „Kde majú orly svoje hniezdo.“

Kam orli nelietajú

Film / seriál
Hodnotenie FDB 80 % Hodnotenie redakce
Foto AMC

Réžia Brian G. Hutton

Scénár Alistair MacLean

Obsadenie Clint Eastwood, Richard Burton, Mary Ure, Patrick Wymark, Michael Hordern, Donald Houston, Peter Barkworth

Dĺžka 158 min.

Rok 1968

AMC nedeľa 22. 12. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC