Film / seriál

S vlkmi vyť a Oscary mať

S vlkmi vyť a Oscary mať
Skylink Live TV

Sledujte na AMC na Skylink Live TV Sledovať

Siedmimi Oscarmi ovenčený film s Kevinom Costnerom v hlavnej úlohe nestarne. Navyše ten, ktorý tancuje s vlkmi, je aj ten, ktorý celý film režíroval.

V podstate dnes už legendárny film Tanec s vlkmi rozpráva príbeh poručíka Dunbara, ktorý sa po bojoch s Konfederáciou ujme opustenej pevnosti ďaleko od všetkých bojov aj civilizácie. Jedinými spoločníkmi sú mu tu vlci, s ktorými „tancuje“, aby si získal ich dôveru. Až neskôr Dunbar zistí, že neďaleko žije tiež kmeň Siouxov a v ňom krásna dievčina menom Zaťatá päsť. A tak sa z amerického vojaka postupne stáva pravý americký domorodec, Indián, ktorý žije pokojne a v súlade s prírodou. No len do okamihu, než sa objavia vojaci kavalérie...

Ako povedať všetko bez slov

Nerozumejú si, nepoznajú jediné slovo z jazyka toho druhého, a napriek tomu Dunbar (Kevin Costner), biely muž, dokáže Siouxom vysvetliť, čo je tatanka – bizón. Aj keď si pôvodne Vietor vo vlasoch, bojovník, myslí, že v tej chvíli prišiel biely muž o rozum. Slovo tatanka je pre celý film opakujúci sa motív. Vo chvíli, keď sa domorodci s cudzím vojakom pochopia, zrodí sa príbeh, ktorý vás bude dojímať, napínať aj baviť. Zrazu sa zrodí muž, ktorý chce žiť s Indiánmi a ktorého Indiáni trochu opatrne, ale nakoniec bezvýhradne prijímajú. V skutočnom živote k takýmto kontaktom takmer nikdy nedošlo.

Nikdy som nevedel, kto je John Dunbar. Možno preto, že samotné meno nemalo žiadny zmysel. Ale keď som počul svoje indiánske meno volať znova a znova, prvýkrát som vedel, kto som

V istom zmysle je preto Tanec s vlkmi sentimentálnou fantáziou, filmom, čo by bolo keby, ktorý predstavuje svet, v ktorom sa belosi skutočne zaujímajú o domorodých amerických obyvateľov a ich kultúru. Príbehom, ktorý oslavuje život v súlade s prírodou. Väčšina udalostí je podávaná cez prizmu Dunbara, únijného poručíka, ktorý sa stane hrdinom trochu nevdojak, keď odmieta amputáciu nohy a takmer ako samovrah sa vrhne proti nepriateľovi.

Po bojoch, ktorých zmysel nikdy úplne nepochopil, sa ocitne na míle ďaleko akejkoľvek civilizácii. Najskôr si píše samotársky denník, po kontakte so Siouxami sa v ňom prebudí zvedavosť a zámerne ich vyhľadáva, pozoruje a všetko zaznamenáva. Spolu s Dunbarom postupne objavujete indiánsku kultúru aj vy. Pomalé rozprávanie a dôraz na detail, robia z filmu niečo jedinečné. Ako keby ste stáli vedľa Dunbara, učíte sa spolu s ním nový jazyk a kultúra bieleho muža sa vám postupne čoraz viac vzďaľuje.

Romantika bez klišé

Trojhodinové predstavenie však nemôže byť len o love bizónov a lingvistickom okienku do indiánskej gramatiky. Samozrejme že nesmie chýbať príbeh osudovej lásky. Ten je však podaný vkusne a civilne bez záverečných ohňostrojov pri dojemnom bozku. Milostný príbeh medzi Dunbarom a Zaťatou päsťou (Mary McDonnell) je podaný obzvlášť jemne; toto nie je jedno z klasických romantických klišé, ale pytačky robené väčšinou očami, prostredníctvom dvoch ľudí, ktorí sa na seba pozerajú. Je tu aj vtipná scéna ukazujúca, ako kmeň pozoruje a schvaľuje nový vzťah, keď manželka jedného z bojovníkov (Tantoo Cardinal) vysvetľuje svojmu mužovi, že je čas, aby Zaťatá päsť prestala smútiť nad svojím mŕtvym manželom a prijala nového muža.

Tanec s vlkmi je svojím spôsobom veľmi ambiciózny film. Ide o premyslený, starostlivo pripravený a skvele vyrozprávaný príbeh ukazujúci „Západ“ v čase, keď sa hovorilo, že je Západ mŕtvy. Áno, trvá to tri hodiny, ale je to bezpochyby osobný triumf Kevina Costnera, ktorý je nielen skvelý Dunbar, ale aj zručný režisér. Je vlastne neuveriteľné, že sa jedná o jeho režisérsky debut.

Tanec s vlkmi

Film / seriál
Hodnotenie FDB 87,7 % Hodnotenie redakce
Foto Profimedia.cz

Réžia Kevin Costner

Scénár Michael Blake

Obsadenie Kevin Costner, Mary McDonnell, Graham Greene, Rodney A. Grant, Floyd Westerman, Tantoo Cardinal, Robert Pastorelli

Dĺžka 181 min.

Rok 1990

AMC štvrtok 12. 9. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC