Film / seriál

Rýchlo, než z toho bude oldie

Muzikál Sweeney Todd: Diabolský holič z Fleet Street
Skylink Live TV

Sledujte na AMC na Skylink Live TV Sledovať

Depp a Burton k sebe patria ako Lenin a Trockij. Legendárne duo ale natočilo svoj zatiaľ posledný film v roku 2012 a odvtedy nič. Je teda potrebné si rýchlo pripomenúť ich tvorbu, než sa jej estetika stane zastaranou a vývoj filmovej reči vztýči vysoký múr medzi týmito kinematografickými klenotmi a divákmi.

Diabolský holič je starý trinásť rokov, čo je pri rýchlosti vývoja tak nejako na hrane. Niektoré rozprávacie prostriedky sú už mierne archaické, nie však natoľko, aby to odvádzalo pozornosť od deja. Zatiaľ. Za pár rokov sa na to už budeme pozerať cez nemilosrdné okuliare moderny. Berte to ako jogurt tesne pred dátumom spotreby. Je dobrý, ale chcete si ho dať pokiaľ možno čo najskôr.

Zanotujte si

Do nedávnej minulosti sa budete vracať s piesňou na perách. Sweeney Todd je jedna z tých zvláštnych fúzií muzikálu a klasického filmu, ktoré sa už našťastie moc nerobia. To ale nič neuberá na burtonovskosti, ktorá srší doslova z každého záberu. Johnnymu Deppovi to navyše s vlasmi napoly sfarbenými dobiela pristane, táto postava sa napokon stala jednou z jeho ikonických. Okrem Jacka Sparrowa a Nožnicovorukého Edwarda to bude rozhodne jeden z obrázkov, ktoré na vás vykuknú, keď si tohto muža vygooglite.

Legendárny režisér, skvelí herci, výnimočná výprava a príbeh, ktorý už tri stáročia stále baví

Spojler alert

Pre tých z vás, ktorí film nevideli, alebo dej zabudli – Snape, teda pardon, Alan Rickman, je sudca, ktorému sa páči žena Jacka Sparrowa, teda pardon, Johnnyho Deppa, preto ho odsúdia za zločin, ktorý nespáchal. Depp sa však po 15 rokoch vracia ako tajomný kaderník Sweeney, ktorý podrezáva svojich klientov, ktorých telá následne poskytuje pekárke, aby z nich upiekla koláče. Cieľom jeho podniku je samozrejme vybudovať si také renomé, aby sa k nemu išiel oholiť sám Snape a následne tiež skončil v koláči. Ako to dopadne vám pochopiteľne neprezradím, pripravili by sme vás o to najlepšie.

Nie je to prvýkrát…

…čo sa tento film objavil na plátne. Hoci príbeh súčasní živí zrejme poznajú len z Burtonovho filmu, v literatúre sa objavil už v predminulom storočí, na doskách divadelných javísk sa hral tiež ešte keď letopočet začínal osemnástkou a objavil sa aj v desiatkach audiohier, kníh i hudobných spracovaní. Burtonovo dielo je tak v poradí už šiestym filmom na túto tému. Vedzte teda, že budete svedkami spracovania príbehu legendárneho, dokonale prevereného časom.

Odpusťte Burtonovi

Je pravda, že Burtonove filmy v poslednom čase zažívajú istý prepad v popularite. Začalo to jeho Temnými tieňmi, ktoré sa aj napriek dobrým ingredienciám (Depp, Green, Burton, temná komédia) nevydarili. Diváci mu vytýkali, že od čias Nožnicovorukého Edwarda a Továrne na čokoládu zľavil zo svojho autorstva a jeho filmy sú príliš bezpečne mainstreamové. S Dumbom si v tomto ohľade moc nepolepšil. Či už s týmto hodnotením súhlasíte, alebo nie, Sweeney Todd je stále bezpečná voľba, pretože jeho vznik sa datuje do doby, kedy bol Burton ešte nespochybniteľným kráľom svojho žánru.

Prehliadka kvality

Je jasné, že venovať tomuto filmu dve hodiny je dobrá investícia. Legendárny režisér, skvelí herci, výnimočná výprava a príbeh, ktorý už žije viac než tri stáročia a stále baví. Tá muzikálovosť je, pravda, tenký ľad, ale aj zarytí odporcovia hudby zistia, že sa cez tento aspekt môžu preniesť a film si užiť aj tak. Je proste štylisticky natoľko výrazný, že to za nejakú tú pesničku sem-tam stojí. Ako bolo povedané, tu ide skôr o reprízu než o premiéru. Reprízu filmu, ktorý časom zostarne a preto neotáľajte, nalaďte si AMC a pripomeňte si starý dobrý rok 2007.

Tim Burton

Tima Burtona už na škole bavilo animovať a po štúdiu na California Institute of Arts sa mu podarilo získať prácu v Disneyovom ateliéri, kde sa však dlho nezdržal. Filmom Frankenweenie nadchol jedného z najuznávanejších hororových spisovateľov Stephena Kinga, ktorý zaistil Burtonovi vstup do skutočného filmového sveta, keď ho odporučil do štúdia Warner Bros. Kto by nepoznal jeho ponuré, a napriek tomu ľúbezné postavičky a svety z hitov ako sú Beetlejuice, Nožnicovoruký Edward alebo Ospalá diera.

Zaujímavosti

Helena Bonham Carter bola počas nakrúcania tehotná s Timom Burtonom, čo počas natáčania nikomu neušlo.

Christopher Lee mal vo filme stvárniť ducha gentlemana, počas postprodukcie však bola jeho scéna vystrihnutá. Ako bonusový materiál je uvedená na DVD.

Pozrite si aj

Sweeney Todd 

Sweeney Todd z roku 2006 – tentokrát stelesnený Rayom Winstonom, v réžii Davida Moorea. Je zaujímavé sledovať, ako rôzni tvorcovia uchopili rovnaký príbeh.

Predvianočná nočná mora

Burtonova klasika, kde sa jeho zvláštnosť prejaví naplno, keďže ide o animovaný film a režisér tak nie je obmedzený ničím než svojou predstavivosťou.

Sweeney Todd: Diabolský holič z Fleet Street

Film / seriál
Hodnotenie FDB 81,3 % Hodnotenie redakce
Foto Profimedia.cz

Réžia Tim Burton

Scénár John Logan

Obsadenie Johnny Depp, Helena Bonham Carter, Alan Rickman, Timothy Spall, Sacha Baron Cohen, Jayne Wisener, Jamie Campbell Bower

Dĺžka 117 min.

Rok 2007

AMC pondelok 23. 3. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC