Film / seriál

Romantika až za hrob

Dobrodružný film Noc v splne
Skylink Live TV

Sledujte na AMC na Skylink Live TV Sledovať

Príbehy o láske sú večné, rovnako ako často sama láska, ako dokazuje juhokórejská výpravná fantasy dráma.

Dielo na pomedzí fantasy a romance Noc splnu rozpráva o lovcovi démonov, ktorému zomrie milované dievča. S jeho stratou sa nemieni len tak zmieriť a vzdať sa ho bez boja. Vydá sa preto do ríše démonov, ktorá je akousi predsieňou neba, aby svoju milovanú priviedol späť na zem. Pobiť sa s démonmi vie, nebojí sa ich, ale až tu spozná svojho najväčšieho súpera i nepriateľa. Je ním jeho bývalý majster, z ktorého sa stal temný vládca démonov. Získa Yi-Gwak svoju lásku späť?

Film plný čarov a kúziel

Pri romantických rozprávkach je vždy trochu problém, že od začiatku viete, ako všetko skončí. Inak to nie je ani v tomto prípade. Oživením filmu však je jeho scenár, ktorý vôbec nevyužíva niektoré načrtnuté vzťahy aj dejové linky, takže si nikdy nemôžete byť istí, či je vami predpokladaný záver stále v hre. Znie to dosť paradoxne, ale bohužiaľ je to tak. Noc splnu by mohol byť pokojne o dve triedy lepší film, keby mal lepší scenár. Napríklad zostáva otázkou, prečo tak strašne chce bývalý majster získať moc, ktorou za života na zemi tak opovrhoval? Alebo prečo Yi-Gwak tak bojuje o svoju milú, keď ona ho v podstate takmer nepozná? Ale možno je chyba na našej strane a niečo nám uniká.

Nová legenda začína medzi nebom a zemou...

Napriek tomu ešte nie je nič stratené. Nakrúcalo sa v Číne, ktorá ponúka vizuálne nesmierne pôsobivé exteriéry, ktoré vo filme samozrejme nechýbajú. Rozkvitnuté mestá, starobylé chrámy, nádherné malebné hory, tajomné lesy plné hmiel a nespočetné množstvo farieb vás budú okúzľovať v každom zábere. Samozrejme tu nesmú chýbať ani povestné bojové scény, ktoré skôr pripomínajú ladné tanečné kreácie, len sa v nich „tanečníci“ oháňajú mečmi. Rovnako tak dojímavá ako prostredie je aj hudba (aj keď niektorí recenzenti sa sťažujú, že je príliš japonská). A nesmie chýbať ani štipka z ázijských mýtov a mágie.

Noc splnu je tak naozaj skôr rozprávkou, kde toľko nehľadíte na príbeh ako taký, pretože viete, že dobro musí nad zlom zákonite zvíťaziť, ale nechávate sa unášať rozprávaním samotným. Budete sledovať s napätím jednotlivé súboje, bude sa vám tajiť dych z krajín, ktoré pri svojich dobrodružstvách hrdinovia objavia, rovnako ako budete obdivovať nádherné šaty žien na čele s nedosiahnuteľnou a krásnou So-hwa. Noc splnu skrátka prináša do našich končín úplne iný svet, ktorému nemusíme vždy správne rozumieť, napriek tomu nás úplne očarí.

Noc splnu

Film / seriál
Hodnotenie FDB 65,9 % Hodnotenie redakce
Foto AMC

Réžia Dong-oh Jo

Scénár Dong-oh Jo, Hee-dae Choi

Obsadenie Joon-ho Heo, Woo-sung Jung, Kwang-il Kim, Tae-hee Kim, Jeong-hak Park, Sang-wuk Park, Ha-jun Yu

Dĺžka 105 min.

Rok 2006

AMC utorok 24. 11. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC