Film / seriál

Recepčný so špeciálnym poverením

Kriminálna miniséria Nočný recepčný
Skylink Live TV

Sledujte na AMC na Skylink Live TV Sledovať

Práca na recepcii môže byť poriadna nuda, hlavne keď mávate nočné šichty. Alebo sa z nej môže vykľuť nečakane nebezpečný kšeft, teda ak ste bývalý elitný vojak.

Miniséria Nočný recepčný na televízne obrazovky prenáša pôvodný román Johna le Carrého, ktorý použil žáner thriller ako nástroj, pomocou ktorého opisuje ľudskú skazenosť. Jonathan Pine (Tom Hiddleston) si pôvodne len chcel oddýchnuť od vojenskej služby, a tak prijal prácu nočného recepčného v hoteli. Je to predsa pokojná práca v luxusnom prostredí, na hony vzdialená nebezpečenstvu a nepohodliu vojakov v teréne. Lenže keď v Egypte vypukne povstanie a začne sa strieľať aj v bezprostrednej blízkosti hotela, kde Jonathan pracuje, vyhliadky na pokojnú pohodovú prácu sa rozplynú. 

Inteligentný thriller, ktorý stojí predovšetkým na dobrom príbehu a hereckých výkonoch

Jonathan sa navyše (náhodou) dostane k znepokojivým informáciám o Richardovi Roperovi (Hugh Laurie), jednom z najobávanejších mužov súčasnosti. Roper, ako sa zdá, je zapletený do medzinárodného obchodu so zbraňami a americká ani britská tajná služba na neho stále nemôžu nič dôkazné nájsť. Asi nie je divu, pretože Roper drží v šachu tých najvýznamnejších a najvplyvnejších politikov. A vie po sebe samozrejme dobre upratať všetky dôkazy.

Záporák ako ťahúň 

Ako sa dá očakávať, tak Tom Hiddleston (poznáme ho ako Lokiho z Avengerov) si zahral klaďasa ako vystrihnutého z príručky. Najskôr nechce mať jeho postava s obchodmi so zbraňami nič spoločné, ale keď si uvedomí, že by infiltráciou do Roperovho tímu mohol poslúžiť vyššiemu dobru a zároveň pomstiť smrť krásnej ženy, s ktorou sa v Egypte stretol, rozhodne sa opustiť povolanie nočného recepčného a pridá sa k Roperovým mužom. Hiddleston je skúsený britský matador, ktorý sa do úlohy trochu nevravného bývalého vojaka skvele hodí, a to nielen svojou vizážou. Škoda však je, že jeho postava nedostáva viac priestoru k zmenám, je až príliš statická a miestami aj celkom predvídateľná, ale nič z toho nie je Hiddlestonova vina.

Oveľa zaujímavejší je v tejto sérii „zloduch“ Richard Roper, ktorého skvele stvárnil Hugh Laurie (poznáme ho ako Dr. Housea). Ako ľstivý obchodník so zbraňami, ktorý sa na verejnosti prezentuje ako mecenáš, ale v skutočnosti je stelesnením diabla, je Laurie neprekonateľný. Úplne presne balansuje na hrane medzi genialitou a šialenstvom. Obsadiť ho do úlohy Ropera bol skvelý ťah, ktorý kvalite série významne pomohol. Jeho postava je uveriteľná a vrstevnatá, a tak sa nečudujte, že si vás možno omotá okolo prsta rovnako ako politikov, biznismenov a krásne ženy v príbehu. Aj keď vám bude behať z niektorých scén mráz po chrbte (s akým pokojom rozhoduje o tisíckach ľudských životov), aj napriek tomu vám bude svojím spôsobom sympatický. Laurie je jednoducho uhrančivý herec a postavy záporákov mu dokonale sedia. V Nočnom recepčnom dostanete možnosť nahliadnuť do desivého, ale svojím spôsobom okúzľujúceho sveta zločinu, ktorý sa však neodohráva v temných uličkách, ale v luxusných kanceláriách na tej najvyššej úrovni. Uvidíte, ako vyzerá naozaj vysoká politická hra a aké maličkosti môžu rozhodnúť o víťazstve, alebo prehre.
 
Nočný recepčný predstavuje inteligentný thriller, ktorý nemá potrebu hrať sa na akčné dobrodružstvo plné špeciálnych efektov, ale stojí predovšetkým na dobrom príbehu a hereckých výkonoch.

Tom Hiddleston

Britský herec Tom Hiddleston oslávi budúci rok štyridsiatku. Pred dvadsiatimi rokmi začínal svoju kariéru ako herec v prestížnej britskej Kráľovskej akadémii a jeho talent bol nesporný už vtedy. Pravidelne sa objavuje na televíznych obrazovkách, hral v seriáli Wallander (2008–2016), ale preslávila ho predovšetkým komiksová séria s Thorom a Avengers, kde si zahral nevlastného brata poloboha Thora, ľstivého Lokiho.

Zaujímavosť

V seriáli je niekoľko narážok na Jamesa Bonda. Hlavný hrdina si napríklad objednáva Martini alebo telefónne číslo agentúry MI6 obsahuje trojčíslie 007 – kódové označenie Jamesa Bonda. 

Pozrite si aj

Čierna zmija

Komediálny britský seriál s historickou tematikou predstavuje ďalšie dielo z ranku toho najlepšieho z britského humoru. Štyri série mapujú britské dejiny od 15. storočia po 1. svetovú vojnu. V hlavnej úlohe je Rowan Atkinson, ale zahral si tu aj Hugh Laurie.

Hlava 22 

Hugh Laurie si zahral aj v inej minisérii inšpirovanej slávnou knižnou predlohou. Hlava 22 v šiestich dieloch sumarizuje dej absurdného románu, v ktorom sa hlavný hrdina snaží dostať z americkej armády, ale absurdný paragraf to úplne vylučuje. Ak požiadate o uvoľnenie, prejavujete svoje duševné zdravie, a to dokazuje, že ste schopní slúžiť, preto nemôžete byť uvoľnení…

Nočný recepčný 

Film / seriál
Hodnotenie FDB 79,5 %
Foto AMC

Réžia Susanne Bier

Scénár David Farr

Obsadenie Tom Hiddleston, Hugh Laurie, Olivia Colman, Elizabeth Debicki, Alistair Petrie, Michael Nardone, Hovik Keuchkerian

Dĺžka 6 × 57 min.

Rok 2016

AMC pondelok 18. 5. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC