Film / seriál

Prípad inšpektora Trachtu

Rozpustený a vypustený – česká kriminálna komédia
Skylink Live TV

Sledujte na AMC na Skylink Live TV Sledovať

Môže prípravok na rast vlasov stáť za jednou z najväčších kriminalistických káuz v dejinách?

Isteže môže. Obzvlášť, keď sa pátrania ujíma pražský policajný inšpektor Trachta a jeho praktikant Hlaváček. Hoci ich prípad začína len ako záhadné zmiznutie továrnika Bierhanzla, čoskoro sa ukáže, že pôjde o oveľa viac. Zmizli totiž tiež všetci muži, ktorí začali používať zázračný prípravok na rast vlasov... Kriminálna komédia Rozpustený a vypustený tandemu Smoljak-Svěrák ako vždy nadchne priaznivcov ich humoru. Samozrejme nebudú chýbať rozličné vynálezy a veľa paradoxov, ktoré však inšpektora Trachtu nemôžu zaskočiť.

Pravidlo prvé – nikdy sa ničoho nezľaknúť

Pre cimrmanovský svet nie je nikdy nič dosť absurdné a ani nemožné. Keď sa rozhodli previesť na filmové plátno obľúbenú divadelnú hru Vražda v salónním coupé, bol to možno trochu risk, či všetko zafunguje ako na divadelných doskách. Ale ako sa ukázalo, oplatilo sa to. Hoci herecké obsadenie predovšetkým inšpektora Trachtu nesadlo úplne každému. Jiří Zahajský je však presný. Ako Trachta je zaujatý len prípadom, žije pre vyšetrovanie a snaží sa prichádzať stále s novými metódami a zlepšovákmi. Viac cimrmanovský už asi byť nemôže.

Pravidlo druhé – bez pravidiel ani na krok

Vo filme tiež krásne spoločne hrá ústredná dvojica – skúsený vyšetrovateľ vs. vyhúkaný nováčik. Marek Brodský ako neskúsený Hlaváček dáva vyniknúť absurdnosti niektorých udalostí svojimi otázkami, ktoré sú niekedy viac namieste než poznámky samotného inšpektora. Kto vie, či by mohol byť prípad vôbec vyriešený bez jeho nápadov. Ale hlavné je, že sa vždy riadi pravidlami svojho nadriadeného. Tak sa napríklad poučí, že do vyšetrovania nesmie zaťahovať rodičov. To je mimoriadne dôležité pravidlo!

Pravidlo tretie – smiech musí vždy zvíťaziť

Celý film Rozpustený a vypustený je plný reminiscencií na Divadlo Járy Cimrmana. Nič tu preto nemožno brať vážne. Je to vtipná detektívka, ktorá vychádza z klasikov vo svojom žánri, ako bola Agatha Christie, a k tomu pridáva dobovú eleganciu začiatku 20. storočia. Film navodzuje nostalgickú atmosféru a určite si pri sledovaní spomeniete na ďalšieho fenomenálneho inšpektora, radu Vacátka. Lenže v tomto prípade vlastne ani tak nejde o dolapenie zločincov ako skôr o zábavu. Ako vždy sú najkúzelnejšie drobnosti, rôzne jazykové hry a doslovne chápané repliky. Pri tejto detektívke nemáte tŕpnuť od strachu, ale chytať sa za brucho od smiechu.

Zaujímavosť

Pred kamerou sa tu prvýkrát stretli otec a syn Brodskí. Vlastimil Brodský chcel dokonca natáčanie odmietnuť, ale zlákalo ho práve pracovné stretnutie so synom.

Rozpustený a vypustený

Film / seriál
Hodnotenie FDB 84,2 % Hodnotenie redakce
Foto AMC

Réžia Ladislav Smoljak

Scénár Zdeněk Svěrák (scenár, divadelná hra), Ladislav Smoljak (scenár, divadelná hra)

Obsadenie Jiří Zahajský, Marek Brodský, Rudolf Hrušínský, Blažena Holišová, Josef Abrhám, Veronika Jeníková, Jaroslava Adamová

Dĺžka 85 min.

Rok 1984

AMC piatok 26. 3. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC