Film / seriál

Pre lásku k podivnému

Muž, ktorý zabil Dona Quijota – komédia
Skylink Live TV

Sledujte na AMC na Skylink Live TV Sledovať

Terry Gilliam je šialenec, ktorý patrí do blázinca, ďalej od slušných ľudí, tvoriacich solídny základ fungujúcej spoločnosti. Preto je pre ľudstvo požehnaním, že sa stal filmovým režisérom. Viac takých.

Sú jeho filmy dobré? Neviem, ako na to odpovedať. Sú zážitkom. Buď ich budete milovať, alebo si pri nich budete ťukať na čelo. Existujú vo filmovej sfére, ktorá obsahuje umenie bez kompromisov. Takéto tiež sú: bizarné, snové výjavy s príbehom a niekedy bez, pojašené a úprimné. Ostatne, vyskúšajte si to sami. Začnite jeho zatiaľ posledným filmom o filmárovi, ktorý točil o Donovi Quijotovi.

Hviezdy

Nenechajte sa mýliť – Gilliamove filmy sú síce možno alternatívnymi podivnosťami, vo svete filmu je však tento legendárny režisér a výtvarník uznávaným tvorcom, a preto nie je divu, že jeho filmy žiaria hereckými hviezdami. Quijote má v obsadení „bond girl“ Oľgu Kurylenko, vychádzajúcu megastar Adama Drivera, škandinávsku hereckú ikonu Stellana Skarsgårda a hollywoodsku star, ktorú pravdepodobne poznáte z Pirátov z Karibiku ako guvernéra Swanna, Jonathana Prycea. To len tak na úvod, aby ste si nemysleli, že budete sledovať nezávislý film s celebritami ochotníckych divadiel.

O čom teda?

Celé to je o režisérovi Tobym, ktorý kedysi býval študentom plným ideálov. Vďaka nim natočil pred rokmi nekonvenčnú, ale úspešnú variáciu na príbeh Dona Quijota. Postupom času sa z neho stala režisérska „star“, čo ho však vo výsledku zmenilo k horšiemu. Teraz arogantný, slávu nezvládajúci filmár točí v Španielsku reklamu a tá ho privádza do dediny, kde ako mladík nakrútil svoj študentský debut. Zisťuje, že miestni sa na natáčanie dobre pamätajú a stále sa z neho nespamätali. Vidiecky obuvník je presvedčený, že je Don Quijote a režisér že je jeho Sancho Panza. A to je vízia, ktorej režisér postupne čiastočne podlieha a stráca kapacitu rozlíšiť, čo je realita a čo fikcia.

Ty sedliak hlúpy, spolu zažijeme úžasné dobrodružstvá!

Podivnosť

No a podrobnejší opis už vám neponúkneme, jednak vás nechceme pripraviť o prekvapenie a jednak ťažko povedať, či je to vôbec možné. Ono totiž už len písať synopsu ku Gilliamovým filmom je umenie samo o sebe. Ako slávny režisér svoje koncepty predstavuje producentom, je jedna veľká záhada. Často sa tieto projekty ani opísať nedajú. Na druhú stranu, Gilliam už patrí k takým osobnostiam, že mu štúdiá pravdepodobne jednoducho dajú peniaze a potom počkajú, čo z neho vypadne. Medzitým sa zodpovedné osoby zrejme trasú od strachu, že mu preskočí až príliš a jeho ďalší film bude pre divákov nepochopiteľný.

Berte, kým je

Gilliam má osemdesiat rokov. Ako dlho bude točiť, nikto nevie. Jasné ale je, že je to jeden z tých výnimočných prípadov, keď človek dostane šancu svoje krásne podivné vízie spracovať na veľkom plátne. Vážme si to, často sa to nestáva. Investície do filmu sú dnes neisté, a to najmä ak je tvorca taký zvláštny, ako Terry Gilliam. Preto sa väčšinou vsádza na istotu romantických a rodinných komédií, hoci bez výrazu. Výrazné filmy sú často k videniu len v malých, obskúrnych kinách a na festivaloch, pretože tam podivní tvorcovia často utekajú. Pozrite si teda Quijota s vedomím, že máte tú česť sledovať niečo výnimočné.

Adam Driver

Herec, ktorý sa objavoval dlhý čas hlavne v seriáloch a menších filmoch, až ho objavili pre Hviezdne vojny. Od tej chvíle sa presunul do mainstreamu, predovšetkým vďaka jeho charizme, ktorá nepramení z fyzickej atraktivity, ale zo sily osobnosti. Driver nie je prísne vzaté vzhľadný, kedykoľvek však vstúpi do záberu, nie je možné z neho spustiť oči. Presvedčte sa sami.

Zaujímavosti

Deň pred premietaním filmu v Cannes sa ešte nevedelo, či film uzrie svetlo sveta. Jeden z producentov sa totiž súdil o práva a súd rozhodoval do poslednej chvíle.

Producenti si vydupali, že na pľaci nebudú žiadni dokumentaristi. Vedeli totiž, že Gilliam by pred nimi robil opičky a nesústredil by sa na film.

Pozrite si aj:

Božský

Ak vám zachutila netradičnosť Gilliama, vyskúšajte aj režiséra Paola Sorrentina. Štýlovo je síce inde, má ale tiež svoj nevšedný rukopis, ktorý sa rozhodne líši od mainstreamu. Jeho Božský rozhodne stojí za to, vrátane všetkých svojich podivností.

Macbeth

A pretože budete mať po Quijotovi artovú náladu, pustite sa do Macbetha, filmu tiež obsadeného hviezdami hollywoodskych filmov, ale filmu artového, miestami snového a pre tých, ktorí sa nesústredia, neuchopiteľného. A to aj napriek tomu, že ide o spracovanie tak známeho Shakespearovho príbehu.

Muž, ktorý zabil Dona Quijota

Film / seriál
Hodnotenie FDB 59,6 % Hodnotenie redakce
Foto Profimedia.cz, AMC

Réžia Terry Gilliam

Scénár Terry Gilliam, Tony Grisoni

Obsadenie Adam Driver, Jonathan Pryce, Stellan Skarsgård, Olga Kurylenko, Joana Ribeiro, Óscar Jaenada, Jason Watkins

Dĺžka 115 min.

Rok 2017

AMC štvrtok 15. 4. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC