Film / seriál

Polovičná šanca

Polovičná šanca
Skylink Live TV

Sledujte na AMC na Skylink Live TV Sledovať

Matka je vždy istá, otec neistý – určite ste túto vetičku už počuli. Väčšinou desí mužov, ale občas môže potrápiť aj potomstvo.

Mladučká Alice vyrastala v sladkom nevedomí, kto by mohol byť jej otec. Kým mala matku, táto otázka ju netrápila. Jedného dňa však objavila indície, že je dieťaťom ktoré vzniklo z dobrodružného romániku, ale že otcovia sú možní dvaja. A tak sa rozhodne spoznať ich oboch, aby zistila, kde sa vzali jej gény. Zo stretnutia dvoch už postarších, no napriek tomu stále charizmatických elegánov sršiacich energiou sa vykľuje zábavná komédia. Jean-Paul Belmondo a Alain Delon sú vo filme Polovičná šanca v rolách súperiacich oteckov jednoducho rozkošní.

James a Bond z Francúzska

Akčná komédia v hlavných úlohách s trochu postaršími a šedivými pánmi? Áno, aj to môže byť skvelá zábava, ostatne Polovičná šanca je toho dôkazom. Najskôr to vyzerá, že pôjde o rodinnú drámu, to keď sa Alice (Vanessa Paradis) rozhodne vyhľadať svojich dvoch otcov. Potom sa z príbehu začne rodiť gangsterka, to keď sa Alice zapletie s ruskou mafiou a tatkovia ju musia zachraňovať. A nakoniec je zo všetkého akčák v štýle Jamesa Bonda, to keď sa rozbehnú automobilové naháňačky a začnú vybuchovať vrtuľníky. Ku všetkým týmto žánrom si ešte pridajte komédiu a vznikne z toho výborná filmová zábava, pri ktorej sa ani na chvíľku nebudete nudiť.

Čo na tom, že je Belmondo bielovlasý deduško (Delon predsa len starne trochu lepšie), stále si zo seba vie robiť srandu a stále zvláda nebezpečné kúsky, na ktoré si o dosť mladší kolegovia berú kaskadérov. Delon pre zmenu nestratil nič zo svojho povestného šarmu, aj keď aj na ňom sa podpísal zub času. A medzi týchto očarujúcich francúzskych elegánov sa dostane živelná a zároveň krehká Vanessa Paradis, ktorá skúseným filmovým matadorom viac než len dobre sekunduje.

Dej filmu ako taký nie je zložitý a v podstate veľmi skoro vytušíte, ako všetko skončí. Dôležité je všetko to, čo sa deje medzi dojemným začiatkom a šťastným koncom. Kto by nechcel oteckov, ktorí budú svoju dcéru učiť, ako dať poriadny úder, ako vyrobiť bombu, ako strieľať z najrôznejších zbraní, alebo ako riadiť helikoptéru? Polovičná šanca v sebe kombinuje francúzsku uvoľnenosť komédií a eleganciu anglických bondoviek. Okrem toho sa Belmondo s Delonom neustále podpichujú a každá druhá veta je malým odkazom na ich slávne filmové úlohy.

Nie je to filmový zázrak, ale je to poctivá komédia, v ktorej sa ešte raz na vrchol vrátili dve francúzske herecké esá. A môžete hádať, ktorý otecko je ten pravý a ktorého si Alice nakoniec vyberie... Môže vyhrať Belmondo nad Delonom, alebo Delon nad Belmondom?

Zaujímavosť

Belmondo s Delonom sa stretli v úlohe gangstrov už v roku 1970, a to vo filme Borsalino. Priamo na tento film odkazuje aj Delon hláškou: „Dokážeme to ešte?“

Polovičná šanca

Film / seriál
Hodnotenie FDB 71,6 % Hodnotenie redakce
Foto AMC

Réžia Patrice Leconte

Obsadenie Jean-Paul Belmondo, Alain Delon, Vanessa Paradis, Eric Defosse, Alexandr Jakovlev, Valerij Gatajev, Michel Aumont

Dĺžka 110 min.

Rok 1998

AMC štvrtok 22. 8. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC