Film / seriál

Policajný hon na satana

Zbav nás zlého – mysteriózny horor
Skylink Live TV

Sledujte na AMC na Skylink Live TV Sledovať

Atmosférou pripomenie kultový krimi Sedem, zlo však tentoraz nevzišlo zo zeme, ale z pekla. A vysporiadať sa s démonom nie je len tak.

Scott Derrickson je zaujímavý chlapík. V hororovom žánri starý známy – veď má na svedomí dva vysoko cenené filmy, pri ktorých sa divákom hrôzou tají dych. V roku 2005 prišiel s hororom V moci diabla, v ktorom sa súd zaoberá prípadom farára, kvôli ktorého nedbanlivosti prišlo pri vyháňaní diabla o život devätnásťročné dievča. A na úspech nadviazal o sedem rokov neskôr hitom Sinister, kde autor detektívnych románov skríži cestu celej svojej rodiny s neznámou, nadprirodzenou a nie práve prívetivou bytosťou.

Hororový šmrnc

Aj vo filme Zbav nás zlého, ktorý Derrickson predstavil pred ôsmimi rokmi, využil osvedčené ingrediencie – nadpozemského tvora, ducha vteleného do mužského tela s krvácajúcimi obrazcami v tvári aj na tele, a hororové prvky – v napínavom rozprávaní.

Ponúka sa teda otázka: Budete sa báť? To si píšte! Veď strach miestami ovládne aj ostrieľaného newyorského detektíva Ralpha Sarchieho, ktorý sa hneď tak ničoho nezľakne. Chlapíka, ktorý má najprv k nadprirodzenu rovnako ďaleko ako k spokojnej rodine. Hoci ženu by mu mohol hociktorý sused závidieť a s roztomilou dcérkou tvoria navonok dokonalú rodinu. Lenže Ralph je svojho druhu workoholik, policajt, ktorý pred školskou besiedkou dcéry dá vždy prednosť prípadu a šanci chytiť ďalšieho zločinca, ktorý behá po meste.

Kde je Boh, keď sa všetko toto deje?

Iste, doma to škrípe kdekomu, lenže Ralphovi to teraz začne škrípať aj v práci. Osudový večer zasahuje s parťákom v prípade domáceho násilia. Na svedomí ho má zjavne vyšinutý muž, ktorý akoby bol ovládaný neznámou silou. Vzápätí v miestnej zoo matka hodí malého chlapca do priekopy vo výbehu levov. Aj ona hovorí z cesty, aj ona sa neovláda. A potom je videný tajomný muž v kapucni, ktorý by mohol byť kľúčom k vysvetleniu záhadných prípadov. Lenže na kamerovom zázname sú veci, ktoré sa vzpierajú racionálnemu vysvetleniu…

Na sledovanie filmu je dobré mať parťáka. Pretože režisér Derrickson vie navodiť hororovú atmosféru s až mrazivou virtuozitou. Do služieb strachu a napätia dokáže zapojiť všetko, dej, patrične atmosférickú hudbu, zvuky aj strih. A to sme ešte len na začiatku – čo keď bude treba sa s démonom stretnúť tvárou v tvár, vo chvíli, keď jeho zlo začne ohrozovať nielen Sarchieho, ale aj jeho rodinu?

Podľa skutočnosti

Je to neuveriteľné, ale tento príbeh nie je scenáristickou fabuláciou – vychádza z knihy Beware the Night, v ktorej Ralph Sarchie opísal najtemnejšie prípady, ktoré zažil počas svojej osemnásťročnej kariéry u newyorskej polície. V nich sa nevyhol paranormálnym javom, na ktoré síce mnohí z nás neveria, ale Sarchie im čelil tvárou v tvár. A akokoľvek sa tomu bránil, musel nadviazať spoluprácu s nekonvenčným kňazom, s ktorého pomocou dokázal s démonmi bojovať. A, už dávno bez policajnej uniformy, bojuje dodnes...

Cez dvere do ľudského sveta

A napokon lahôdka pre hudobných fanúšikov: Pamätáte si skupinu The Doors? Jima Morrisona, ich nekonvenčného speváka s podmanivým hlasom? Potom vedzte, že aj v ríši zla The Doors dobre poznajú. Ostatne, pod kožu ľudí sa dostávajú cez takzvane otvorené dvere…

Eric Bana (* 9. augusta 1968)

Narodil sa v austrálskom Melbourne do rodiny nemeckej matky a chorvátskeho otca. Živil sa ako barman, vystupoval ako stand-up komik. Potom si ho všimli ľudia z televízie a obsadili ho do zábavného programu Full Frontal. Páčil sa tak, že za chvíľku mal vlastnú reláciu The Eric Bana Show Live. S filmom začal v komédii Môj dom, môj hrad (1997) a vzápätí na seba upútal pozornosť ako legendárny austrálsky vrah Mark Chopper Read vo filme Drsný Chopper. Nasledovali rola veliteľa Hoota v thrilleri Čierny jastrab zostrelený, príslušník tajnej izraelskej služby v Mníchove alebo sok Brada Pitta v historickom epose Trója.

Zbav nás zlého

Film / seriál
Hodnotenie FDB 70,1 % Hodnotenie redakce
Foto AMC, Profimedia.cz

Réžia Scott Derrickson

Obsadenie Eric Bana, Édgar Ramírez, Olivia Munn, Chris Coy, Dorian Missick, Joel McHale, Sean Harris

Dĺžka 114 min.

Rok 2014

AMC utorok 4. 10. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC