Film / seriál

Po Spider-Manovi prišiel na rad bájny poklad

Uncharted – americký akčný film
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Len čo dotočil Spider-Mana, vrhla sa herecká superstar Tom Holland do nového dobrodružstva podľa počítačovej hry – hľadá poklad slávneho moreplavca.

Námetov nemá Hollywood v posledných rokoch práve prebytok, a tak sú nepretržite v jeho hľadáčiku aj úspešné počítačové hry. A z času na čas sa na ich základe podarí vyprodukovať úspešný film – takto vznikli napríklad detské filmy Ježko Sonic alebo Angry Birds alebo akčné fantasy Princ z Perzie: Piesky času či Warcraft: Prvý stret.

A pôvod v počítačovej hre má aj Uncharted, vzrušujúci dobrodružný zážitok pre celú rodinu. Skúsený hľadač pokladov Victor Sully Sullivan sa v nej dohodne so skúseným zlodejíčkom Nathanom Drakeom, že sa spoločne pokúsia nájsť poklad v hodnote päť miliárd dolárov. Ten kedysi nazhromaždil legendárny moreplavec Ferdinand Magellan a pred päťsto rokmi o neho prišli členovia rodu Moncadovcov. Dvojica musí rozlúštiť rad indícií, naplánovať rafinovanú lúpež na získanie dôležitého artefaktu i čeliť bezohľadnému Santiagovi Moncadovi, ktorý verí, že jeho rodina je právoplatným dedičom pokladu…

Sen od detstva

Každý, kto pričuchol k počítačovým hrám, Nathana Drakea a Victora Sully Sullivana dobre pozná. Ide o obľúbených hrdinov videohier Uncharted na konzolách Sony PlayStation. Hrajú ich milióny hráčov po celom svete, predalo sa ich cez 44 miliónov kusov. Vo filme majú ich fanúšikovia možnosť prvýkrát zistiť, ako sa títo dvaja dali dohromady a ako sa z mladého Nathana Drakea stal slávny lovec pokladov, ktorého poznajú.

Hej, hej, nesiahaj mi na zlato!

Prečo si ale práve hry série Uncharted získali takú popularitu? V tom má režisér filmu Ruben Fleischer (Venom, Zombieland) jasno. „Je to, ako by ste hrali film. A to nie len tak hocijaký film – taký, aké sa už dnes netočia,“ tvrdí. „O tom, že natočím dobrodružstvo o hľadaní pokladov a cestovaní po svete, som sníval už od detstva. Tento druh filmov vo mne prebudil vášeň pre históriu a starovek – dokonca som šiel na vysokú školu s tým, že budem archeológom. Hneď ako som si prečítal tento scenár, zaznamenal som v ňom onú magickú atmosféru dobrodružného príbehu, ktorý vám umožní preniesť sa do úplne iného sveta,“ dodáva režisér.

Dokonalé spojenie

Tom Holland, ktorý je po troch Spider-Manoch hereckou hviezdou prvej veľkosti, je fanúšikom tejto série už od čias, keď sa mu hry prvýkrát dostali do rúk v roku 2016. „Nakrúcal som film Spider-Man: Návrat domov a jednou z výhod spolupráce so spoločnosťou Sony bolo, že všetky naše prívesy vybavila najnovšími konzolami PlayStation. A jednou z hier, ktoré nám poskytli, bola práve Uncharted 4, takže sme ju v pauzách medzi natáčaním s mojím najlepším kamarátom Harrisonom hrali. Začínali sme vlastne od konca – takže keď sme si štvrtú hru zamilovali, kúpili sme si predchádzajúce diely série a dobehli to,“ usmieva sa predstaviteľ Nathana Drakea. Treba dodať, že počas natáčania mal Spider-Mana ešte pod kožou, a tak pár parádnych „pavúčích“ kúskov predvedie aj v Uncharted.

Hollandovým spoluhráčom je Mark Wahlberg. „Spojenie Hollanda s Wahlbergom zdôraznilo všetko, v čom Wahlberg ako herec vyniká,“ hovorí režisér Fleischer. „Dokáže zahrať neuveriteľné dramatické postavy, je jedným z najlepších komediálnych hercov na svete – za čo sa mu podľa mňa nedostáva náležitého uznania. Postavu Sullyho zahral dokonale.“

Tom Holland (* 1. júna 1996)

Narodil sa v Londýne, ale žije so svojimi rodičmi a tromi bratmi v anglickom Norbitone. Študoval na Wimbledon College, kde v roku 2006 svojimi tanečnými hip-hopovými schopnosťami zaujal choreografku Lynne Page. O dva roky neskôr debutoval v divadelnom muzikáli Billy Elliot. Od roku 2008 si občas zahral v televízii a o dva roky neskôr vyhral konkurz do katastrofického filmu Nič nás nerozdelí o následkoch vlny tsunami, v ktorom debutoval po boku Naomi Watts a Ewana McGregora. Zahral si v komiksových hitoch Avengers aj Captain America, je zatiaľ posledným Spider-Manom.

Uncharted

Film / seriál
Hodnotenie FDB 62,9 % Hodnotenie redakce
Foto © 2022 Columbia Pictures Industries, Inc. and TSG Entertainment II LLC. All Rights Reserved.

Réžia Ruben Fleischer

Obsadenie Tom Holland, Mark Wahlberg, Antonio Banderas, Sophia Taylor Ali, Steven Waddington, Alana Boden, Manuel de Blas

Dĺžka 116 min.

Rok 2022

HBO nedeľa 16. 10. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC