Film / seriál

Vo dvojici sa to lepšie ničí

Vo dvojici sa to lepšie ničí
Skylink Live TV

Sledujte na HBO2 na Skylink Live TV Sledovať

Aby zastavil konanie šialeného vedca, musí novinár Eddie Brock spojiť sily s mimozemskou entitou Venomom. Ten je ďalšou postavou komiksového vydavateľstva Marvel, ktorá sa dočkala vlastného filmu.

Venom patrí medzi tie komplexnejšie a menej jednoznačné marvelovské figúry – a možno aj preto bola jeho cesta do kín taká komplikovaná. V komiksoch bol Venom mimozemským organizmom, ktorý na čas slúžil ako alternatívny funkčný oblek Petra Parkera alias Spider-Mana. S ním sa neskôr „rozišiel“ a primkol sa k investigatívnemu novinárovi Eddiemu Brockovi. Na veľkom plátne sa mihol už v treťom spider-manovskom dobrodružstve z roku 2007. Samostatný Venomov film sa odkladal kvôli tomu, že sa sérii o Spider-Manovi nedarilo tak dobre, ako sa očakávalo, a zároveň preto, že na niektoré marvelovské postavy majú práva ako filmové štúdiá Marvel, tak konglomerát Sony. Obe spoločnosti sa v poslednom čase snažia takzvané komiksové univerzá zladiť dohromady.

Venom nakoniec svoj film dostal k okrúhlym „narodeninám“: v máji 2018 ubehlo tridsať rokov od chvíle, kedy sa mimozemský tvor ocitol na stránkach komiksu. Pretože ale univerzá zladené ešte nie sú, vo filme nakoniec nie je ani stopy po Spider-Manovi. Venom sa na Zem „zvezie“ s raketoplánom korporácie Life Foundation miliardára Carltona Drakea, medzi ktorého plány patrí osídľovanie cudzích planét. Venom je takzvaný symbiont: organizmus žijúci (väčšinou) v súlade so svojím hostiteľom – človekom, ktorého schopnosti a povahu dokáže meniť.

Tom Hardy ako životný skrachovanec aj superhrdina užívajúci si svoje nečakane nadobudnuté schopnosti

Hostiteľom sa v tomto prípade stane práve Eddie Brock, bývalý špičkový novinár s vlastnou televíznou show, ktorý je však toho času na dlažbe. Pred pol rokom si totiž dovolil položiť Drakeovi pár nepríjemných otázok a prišiel kvôli tomu o prácu, o snúbenicu Anne aj o relatívne spokojné živobytie. Keď sa Eddie spojí s Venomom, Drake mu začne ísť po krku, pretože chce „svojho“ symbionta späť. V hre je navyše ďalší symbiont Riot, ktorý do stredu diania mieri z Malajzie, kde raketoplán stroskotal.

Film Venom je prapodivným hybridom: k dlho odkladanému vzniku sa pridali ešte ťažkosti pri natáčaní, pretáčaní a postprodukcii, ktoré výsledný tvar neustále menili. Predstaviteľ Eddieho Brocka, herec Tom Hardy, tvrdí, že z filmu bolo vystrihnutých možno až štyridsať minút materiálu, ktorý obsahoval niektoré z jeho najobľúbenejších scén. Film nepredvídateľne strieda polohy: chvíľu ide o jednoduché akčné sci-fi, potom opraty prevezmú náročnejšie témy vedeckej etiky a stretu dvoch myslí v jednom tele, inokedy preťahovanie sa medzi Eddiem a Venomom odkazuje na buddy movie, žáner komédií o nesúrodej dvojici hrdinov…

Film zjednocuje hlavne výkon Toma Hardyho, ktorý je rovnako uveriteľný ako životný skrachovanec aj ako superhrdina užívajúci si svoje nečakane nadobudnuté schopnosti. Hardy, známy skôr z akčných a napínavých filmov (postapokalyptický Šialený Max: Zbesilá cesta, spolupráca s Christopherom Nolanom Dunkirk, Návrat Temného rytiera či Počiatok) alebo z úloh vyžadujúcich pôsobivú muskulatúru (Bronson, Bojovník: Brat proti bratovi), tu preukazuje málo videný komediálny talent a schopnosť sebairónie. Veľkým prínosom Venoma je tiež kamera Matthewa Libatiquea (častý spolupracovník Darrena Aronofského), ktorá sa snaží ukázať San Francisco zasa z iných uhlov – a zároveň vzdať poctu slávnym filmom, ktoré sa v ňom odohrávajú. Napríklad naháňačka na motorke dá spomenúť na podobnú scénu z Bullittovho prípadu.

Venom celosvetovo zarobil cez 850 miliónov dolárov a Hardy podpísal zmluvu hneď na dve pokračovania. Mimozemský symbiont sa teda nakoniec nedočkal „len“ vlastného filmu, ale celej série.

Ruben Fleischer

Režisér a producent sa k filmu dostal komplikovane: vyštudoval históriu, pracoval ako programátor a potom točil klipy a reklamy. Debutoval hororovou komédiou Zombieland, nasledovali kriminálne komédie 30 minút alebo menej a Lovci gangstrov. Tento rok uvedie pokračovanie Zombielandu.

Zaujímavosti

Tom Hardy vzal úlohu Eddieho Brocka/Venoma, aby potešil svojho syna Louisa, ktorý je veľký Venomov fanúšik. Syn hercovi neskôr radil, ako má dvojrolu stvárniť.

Tom Hardy sa na miestach, kde sa nakrúcalo, rád nechával strhnúť k improvizáciám. Patrí k nim aj scéna v reštaurácii, v ktorej sa schladí v akváriu pre homáre.

Pozrite si aj

Spider-Man 3

V kinách aktuálne beží už tretia séria filmov o Spider-Manovi. V treťom diele tej pôvodnej sa Venom objavuje prvýkrát – práve ako „temné druhé ja“ a neskôr protihráč Pavúčieho muža.

Návrat Temného rytiera

Tom Hardy vo svojej ďalšej komiksovej úlohe – tentoraz ako anarchistický zloduch Bane zo stajne DC Comics. V treťom diele batmanovskej trilógie od Christophera Nolana čelil Christianovi Baleovi.

Venom

Film / seriál
Hodnotenie FDB 75,2 % Hodnotenie redakce
Foto HBO2

Réžia Ruben Fleischer

Scénár Jeff Pinkner, Scott Rosenberg…

Obsadenie Tom Hardy, Michelle Williams, Riz Ahmed, Michelle Lee, Reid Scott, Mac Brandt, Jenny Slate

Dĺžka 112 min.

Rok 2018

HBO2 utorok 30. 7. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC