Film / seriál

Návrat veľkého Jima

Dobrodružný film Ježko Sonic
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Filmy už netvoria producenti za ťažkými dverami štúdií. Filmy dnes tvoria diváci. Nie, že by ich natáčali, ale sila ich hlasu je taká, že ako si písknu, tak budú filmári tancovať. A ak nie, skončia zle.

Pamätáte sa na Cats? Plánovaný hit, ktorý mal v roku 2019 otriasť svetom? Keď sa dostali na svet ich prvé trailery, diváci z takmer celého sveta sa začali čertiť, že herci odetí do digitálnych mačacích chlpov, ušiek a chvostíkov, vyzerajú úchylne. „Nie!“ povedal si režisér Tom Hooper, uchlácholený svojimi predchádzajúcimi úspechmi a držal sa svojej vízie. Nedlho na to sa Cats stali prepadákom, z ktorého si svet robí krutú srandu doteraz. 

Poslušný ježko

Takže keď sa tvorcovia Ježka Sonica dostali do podobnej situácie, teda vypustili do sveta trailer a fanúšikovia prostredníctvom internetu otvorili svoje obrovské ústa, aby sa začali vysmievať ježkovým malým očiam, zubom a vôbec zvláštnym proporciám, režisér Jeff Fowler, predchádzajúcimi úspechmi neuchlácholený, sa úctivo poklonil, vysvetlil producentom, že to síce bude stáť nepekný peniaz, ale že ak budú odvrávať, skončia ako Cats, a ježka prerobil.

Som Šiškový Kráľ, ochranca tohto mesta!

Teraz o tom ježkovi…

Celý projekt vznikol na motívy videohry, kde taký ježko behá a zbiera zlaté kolieska. Filmári okolo toho potom vymysleli celý komplexný svet, síce nijako nápaditý, ale taký, ktorý pobaví dostatočne na to, aby ste popri tom nekukali na telefón. Aj napriek svojej premise ale nejde o typicky detský film. Čiastočne im stačiť bude, ale ak uvidíte medzi divákmi prevahu tridsaťročných, je to tým, že na hre vyrastali a tu si len napĺňajú nenaplnené detské fantázie.

Veľký Jim

A pozor, vo filme hrá Jim Carrey. Komik, ktorý pred pár rokmi začal hovoriť spirituálne, zahalil sa do hávu mystéria a prestal točiť. Niečo ako náš Jaroslav Dušek. Od roku 2016 prakticky ani ťuk. Ako sa producentom podarilo presvedčiť ho do filmu, ktorý je asi tak spirituálny, ako videoklipy Taylor Swift, ťažko odhadovať. Dôležité je, že sa to podarilo, Jim Carrey urobil veľký comeback a nech si o filmoch na motívy videohier myslíte čokoľvek, fakt, že Jim Carrey je veľmajster odboru, neodpárate.

Už navždy?

Čím to je, že si diváci môžu diktovať, čo chcú? No, jednak teraz majú dosť silný hlas, vďaka internetu môžu dať celkom jasne najavo, čo si myslia, plus audiovizuálneho obsahu sa produkuje toľko, že ak sa vám nepáči nejaký film, môžete ho vo veľkom bojkotovať a o nič neprídete. Preč sú časy, kedy Indiana Jones v kinách bol zlatý klinec leta a ak ste ho nevideli, boli ste loseri, preč sú časy, kedy zábavy na plátnach a obrazovkách bolo málo. Trh je nasýtený a to, že štúdio príde so superdrahým filmom plným superznámych hviezd, nie je žiadna veľká udalosť. Tak si tú moc užívajte, kým ju máte. 

Jeff Fowler

Pôvodom animátor, neskôr režisér. Ježko Sonic je jeho prvým celovečerným filmom, čo je odvážne, vzhľadom na rozmery projektu. Dáva ale zmysel, že mu producenti takú vec zverili, v roku 2004 nakrútil (naanimoval) krátky film, ktorý si vyslúžil nomináciu na Oscara. Držíme palce aj do budúcna.

Ježko Sonic

Film / seriál
Hodnotenie FDB 71,5 % Hodnotenie redakce
Foto HBO, Profimedia.cz

Réžia Jeff Fowler

Scénár Patrick Casey, Josh Miller…

Obsadenie Jim Carrey, James Marsden, Tika Sumpter, Neal McDonough, Debs Howard, Leanne Lapp, Adam Pally

Dĺžka 100 min.

Rok 2020

HBO nedeľa 8. 11. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC