Film / seriál

Palmer, Harry Palmer

Palmer, Harry Palmer
Skylink Live TV

Sledujte na AMC na Skylink Live TV Sledovať

Špionážne filmy zo 60. a 70. rokov sú dnes už retro klasikou – napríklad staré bondovky, kto by ich nemiloval. Ak máte radi šarmantných agentov, trochu šialené zbrane a zloduchov, ktorí sa nakoniec v podstate zničia sami, potom sú „palmerovky“ presne tým pravým.

Tretí film zo série o agentovi Palmerovi (Michael Caine) je v mnohom iný než jeho predchodcovia. Billion Dollar Brain by si zaslúžil skôr označenie komédia než thriller, pretože vám pekne pošteklí bránicu. Možno je to tým, že Palmer dal zbohom agentskej kariére a rozhodol sa vydať na voľnú nohu a stal sa súkromným očkom. Hneď pri prvej zákazke, ktorú prijme, sa rozhodne nenudí. Nakoniec je to práca asi ešte zaujímavejšia a farebnejšia, než na ktorú bol zvyknutý v tajnej službe.

Najskôr dostane poriadny balík peňazí a potom ho tajomný mechanický hlas inštruuje cez telefón, čo má robiť ďalej. Čoskoro zistí, že pracuje pre istého texaského miliardára, ktorému z výšky jeho konta asi poriadne preskočilo, lebo si myslí, že pomocou superpočítača dokáže ovládnuť celý svet, a to tak, že vyvolá vzburu v Sovietskom zväze. Nepripomína vám to niečo? Šialenec blížiaci sa svojím správaním nacistickým demagógom a sovietske tajné služby a agenti, spoločne s veľkým počítačom, ktorý je naozaj VEĽKÝ, túžby ovládnuť aspoň jeden svetadiel a v tom všetkom sa prepletajúci elegán s britkým humorom – ďalší James Bond na filmovom plátne.

Akokoľvek je táto palmerovka oproti predchádzajúcim šialená a bláznivá, Michael Caine v tom najlepšom slova zmysle prestavuje dôstojného protihráča, možno vlastne spoluhráča Bondovi v podaní Seana Conneryho (nie náhodou sa títo dvaja zišli vo filme Muž, ktorý chcel byť kráľom). Film je plný akcie aj absurdných situácií a kto to chce brať vážne, potom musí mať pocit, že sa režiséri Ken Russell a Alex Lovy museli zblázniť. Keď však pristúpite na to, že Palmer je v tomto prípade paródiou Palmera, potom sa budete výborne baviť. Preskakovanie z jedného prostredia do iného je príjemným spestrením a Caine je ako z reklamy na lak na vlasy, elegán za každého počasia. Palmer-girl je krásna a zákerná zároveň, presne ako to má byť. Priekupníci sú dostatočne zmätení (opakovane nakladajú stále tú istú debnu), takže ich nie je ťažké zastaviť. A plukovník Stok je asi ten najsympatickejší komunista, ktorého ste kedy videli. Len pozor, cestu cez ľad si nikdy neskracujte, pretože… Až uvidíte, pochopíte.

Billion Dollar Brain je parádna akčná oddychovka, v ktorej exceluje Michael Caine, a priehľadnosť niektorých vtipov jej vôbec nevadí, naopak sa pobavíte ešte o to viac.

Billion Dollar Brain

Film / seriál
Hodnotenie FDB 73,3 % Hodnotenie redakce
Foto AMC, Profimedia.cz

Réžia Ken Russell

Scénár John McGrath

Obsadenie Michael Caine, Karl Malden, Ed Begley, Oskar Homolka, Françoise Dorléac, Guy Doleman, Vladek Sheybal

Dĺžka 111 min.

AMC piatok 28. 4. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC