Film / seriál

Od Harryho Pottera k politickému väzňovi

Útek z Pretórie – thriller
Skylink Live TV

Sledujte na AMC na Skylink Live TV Sledovať

Daniel Radcliffe ušiel od svojich kúzelníckych rokov dlhú cestu. Úspešne sa mu podarilo odpútať sa od svojho rokfortského ja, čo bola v jeho prípade úloha titanská, ale zvládol to, a teraz si ho môžeme užívať čisto pre jeho talent, bez divného pocitu, že Harry Potter nemá mimo čarovný svet čo robiť. Tentoraz ho uvidíte v habite politického väzňa, ktorý sa snaží utiecť z väzenia.

Keďže o filmoch, kde sa uniká z väzenia, toho viete už veľa, začnime tým politickým rozmerom. Nachádzame sa v období zhruba pred štyridsiatimi rokmi, kedy v Juhoafrickej republike vládnu apartheidné idey. Dvaja páni, Tim a Stephen, hája černošské práva, ale sú bieli, a preto sa polícii nepáčia ešte o niečo viac, než keby boli čierni. Sú teda odsúdení a zavretí do pretórijskej väznice. 

To je ten najdivnejší plán, ako utiecť z väzenia. Idem do toho!

A teraz ten útek z väzenia – v ktorom mimochodom apartheid panuje tiež, takže černocha by ste tam nestretli. Títo dvaja sa snažia utiecť pomocou dreveného, vysústruženého kľúča a bez obvyklého heroizmu, čo z filmu robí komorne ladený, ale o to uveriteľnejší film. V tejto rovine film nič zvláštne či originálne neponúka, ale on ani o tejto rovine nie je.

Podľa knihy

Odborníci tvrdia, že keď je film natočený podľa knižnej predlohy, zvyšujú sa šance, že sa to podarí. Aj tentoraz sa tí, ktorí s týmto súdom súhlasia, môžu tešiť. Celý príbeh je totiž inšpirovaný knihou Tima Jenkina, juhoafrického aktivistu za ľudské práva. K tomu všetkému je tento muž ešte nažive a tvorcovia s ním na filme mohli aktívne spolupracovať, takže sa nemusíte báť ošklbanej verzie príbehu. A aby toho nebolo dosť. Nielenže je film natočený podľa knihy a kniha samotná je dramatizáciou skutočnej udalosti. Navyše ide o udalosť, ktorú autor sám zažil. Áno, vrátane toho úteku z väzenia. Inými slovami, ak nechcete rovno sledovať dokument, realite sa už viac priblížiť nemôžete.

Kto za tým stojí?

Daniel Radcliffe, to už sme si povedali, a tu asi viete, čo od neho čakať. Dobrý herecký výkon podčiarknutý jeho zvláštnou charizmou. V prípade ostatných hercov už to tak jednoznačné dopredu nebude, pretože ich doterajšia kariéra sa k tej Harryho Pottera ani zďaleka nepriblížila. Na druhú stranu, obsadenie je kombináciou neopozeranosti nového talentu s istotou hlavného hrdinu. Herci ako Ian Hart, Daniel Webber a Nathan Page sú mená a tváre väčšine z vás neznáme, rovnako ako meno Francis Annan, čo je režisér, ktorý za sebou má krátke filmy a televízne projekty, ale celovečerák je toto od neho prvý. 

Tí z vás, ktorí po prečítaní Radcliffovho mena čakali nádielku hviezd, nezúfajte. Toto nie je zlá správa, naopak, film vás nebude rušiť myšlienkami na ostatné filmy, v ktorých ste obsadené hviezdy videli, či režisérsky štýl, ktorý poznáte, naopak malo by ísť o úplne originálne predstavenie.

Prečo to vidieť a prečo to nevidieť?

Ak do toho idete čisto kvôli žánru s názvom „útek z väzenia“, bude sa vám to páčiť, ale preborné to nebude. Nervozita z dolapenia hlavných hrdinov príde, to áno, ale v záplave filmov s podobnou tematikou tento projekt nevybočuje a neponúka práve nič originálne. Pokiaľ do toho ale vkročíte ako do výpovede bývalého politického väzňa, ako do komentára o súčasnej situácii, ktorá v tamojších končinách nie je nijako veselá, skrátka ako do udalosti, ktorá sa niekomu stala a ten niekto prežil, aby o nej teraz mohol rozprávať, užijete si to viac, než by ste čakali.

Ian Hart

Tento herec za sebou má filmov veľa, ale mimo Britániu jeho meno všeobecnou a neoplýva. Niektorí si na neho možno spomeniete ako na profesora Quirrella v prvom Harrym Potterovi a možno ste videli A Boy Called Dad, Aberdeen alebo Hranice lásky. To všetko sú však filmy, ktoré z radu jeho inak relatívne neznámych filmov vystupujú. Hart je verný remeslu, o slávu sa príliš nezaujíma, takže jeho filmy je potrebné hľadať zložitejšie než mainstream. Rozhodne ale za hľadanie stoja.

Zaujímavosti

Rekvizita dláta vo filme je to isté dláto, ktoré Tim Jenkin použil pri svojom naozajstnom úteku. Schoval si ho na pamiatku a potom ho filmárom poskytol na natáčanie.

Natáčanie filmu sa naplánovalo tak, aby sa stalo na 40ročné výročie úteku z väzenia, o ktorom film je.

Pozrite si aj

Swiss Army Man

Film, ktorý sa ťažko opisuje. Predivný projekt o mužovi, ktorý uviazol na ostrove a ktorý sa odtiaľ dostane pomocou mŕtvoly, na ktorej sa dá plávať. Možno je to komédia, možno thriller. To sa v tomto prípade ťažko odhaduje. Asi záleží na vás. Je to rozhodne Radcliffov zatiaľ najbizarnejší film.

Na konci sveta 

Film so spomínaným Ianom Hartom. Stojí za pozretie, aj keby nebolo spomínaného herca. Je to intímna, romantická výpoveď o farmárovi, ktorý si fádny život spestruje alkoholizmom. Taká Skrotená hora, akurát v európskej verzii, kde sa tak nerieši ľúbivosť, ktorá ustupuje drsnejšej realistickosti.

Útek z Pretórie

Film / seriál
Hodnotenie FDB 65 % Hodnotenie redakce
Foto AMC

Réžia Francis Annan

Scénár Francis Annan

Obsadenie Daniel Radcliffe, Daniel Webber, Ian Hart, Stephen Hunter, Nathan Page, Ratidzo Mambo, Mark Leonard Winter

Dĺžka 106 min.

Rok 2020

AMC streda 10. 2. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC