Film / seriál

Nočná mora, alebo skutočnosť?

Nočná mora, alebo skutočnosť?
Skylink Live TV

Sledujte na AMC na Skylink Live TV Sledovať

Kto videl prvú sériu, určite si nenechá ujsť ďalšie. Teror sa vracia na obrazovky nielen s desivými víziami, ale hlavne s desivo blízkou minulosťou.

Svet zachvátilo zlo. Rasizmus a strach sú dennou súčasťou životov. A to sú témy, ktoré teraz hrajú prím v novej sérii seriálu Teror: Zverstvo. Vydáte sa tak do minulosti, a zároveň budete hľadieť do budúcnosti. Ako? Uvidíte, čo všetko sa za sedemdesiat rokov zmenilo, akí sme nepoučiteľní a znovu a znovu opakujeme rovnaké chyby. Zrkadlom minulosti aj nás samých sú japonské internačné tábory z obdobia druhej svetovej vojny. Tu sa odohrávajú desivé veci – nereálne aj reálne.

Povstanie z mŕtvych

Prvá séria Teroru bola adaptácia rovnomenného románu Dana Simmonsa. Ten využil reálny historický príbeh stratenej Franklinovej expedície, aby na jeho podklade vytvoril desivý príbeh, ktorý mieša históriu s fantasy. Prvá séria však svoje možnosti vyčerpala a príbeh bol uzavretý. Pokračovanie, ako sa zdalo, nebolo možné. Lenže na AMC našli riešenie, ako úspešný seriál oživiť. Jednoducho si ponechali tému a vytvorili nový príbeh, v novom čase, s novými postavami. Dejiny stále zostávajú súčasťou deja, avšak namiesto chladnej, drsnej a neobývateľnej ľadovej pustatiny sa tentoraz budeme pohybovať v horúcej Kalifornii, len niekoľko dní pred útokom na Pearl Harbor.

Tajomstvo minulosti

Na neveľkom území ostrova žijú prevažne Japonci. Sú však rozdelení na dve úplne odlišné generácie – japonských prisťahovalcov, ktorí prišli do Spojených štátov splniť si svoje sny, a ich „americké“ deti, ktoré sa pozerajú na tradície so smiechom a pohŕdaním. V strede toho všetkého sa pohybuje Chester Nakayama (Derek Mio), americký syn imigrantského rybára Henryho Nakayamu (Shingo Usami). Otec a syn nemajú nič spoločné, každý sú ako z inej planéty. Chester je moderný (vo svojej dobe, píše sa rok 1941) muž, vysokoškolský študent, ktorý mal malú aférku s jednou zo svojich spolužiačok, Luz (Cristina Rödl). Úplne zapadá do americkej spoločnosti, cíti sa byť Američanom, takže mu jeho otec a ďalší starší na čele s Yamato-sanon (George Takei) pripadajú smiešni. Najmä keď začnú vyvolávať starých duchov, ktorí ich vraj prenasledujú zo starej vlasti.

Druhá séria je odlišná od prvej len navonok, pretože nech žijeme v akejkoľvek dobe, všetci neustále čelíme nejakému teroru

Čoskoro sa ale vysmievať prestane, keďže sa v dedine začínajú diať podivné veci. Všetko sa točí okolo tajomnej ženy, ktorá sa zdá byť všade a nikde naraz. Čo chce? Kto to je? A je to vôbec človek? Ešte predtým, než niekto vôbec stihne odpovedať, dôjde k napadnutiu Pearl Harboru a životy hlavných hrdinov sa obrátia kompletne hore nohami. Sú odvezení do internačných táborov a sú nútení čeliť úplne novému druhu hrôzy…

Politika, alebo seriál?

Táto séria Teroru sa dotýka nepríliš spomínaného a tiež temného obdobia americkej histórie. Scenárista a výkonný producent Max Borenstein k tomu dodáva: „Japonsko-americká internácia je vadou na svedomí nášho národa – a je desivé sledovať, ako sa niektoré veci vracajú.“ To však neznamená, že je Teror politická agitka, ktorá má Američanom pomôcť niečo vyžehliť. Nedá sa však nevšímať si desivé paralely s dnešným svetom.

Derek Mio

Derek Mio vyrástol v Huntington Beach v Kalifornii a získal titul bakalár umenia na Kalifornskej univerzite. Hercom sa chcel stať vždy, a tak absolvoval tiež najrôznejšie kurzy, aby svoje šance na úspech zvýšil. Jeho úsilie sa vyplatilo. Zahral si v úspešnom seriáli Medal of Honor (2018) a vzápätí získal hlavnú rolu v seriáli Teror: Zverstvo. Okrem profesionálnej hereckej kariéry sa tiež úspešne venuje stand-upu.

Zaujímavosť

George Takei je jediným z hercov, ktorý si na druhú svetovú vojnu pamätá. Dokonca bol ako malý v podobnom internačnom tábore s celou rodinou.

Pozrite si aj

Stranger Things

Malé mestečká sú pre desivé zápletky ako stvorené. Keď z jedného takého zmizne svojim priateľom Will, začnú sa diať podivné veci. Navyše sa v okolí Hawkinsu potuluje dievčatko, ktoré má nadprirodzené schopnosti. Toto nemôže dopadnúť dobre…

Ash vs. Evil Dead

Zábavnou variáciou na hororové seriály je príbeh Asha, ktorý temné kúzelnícke remeslo zavesil na klinec. Keď sa ale objaví zničujúca epidémia, ktorá by mohla vyhladiť celé ľudstvo, opäť sa vracia na scénu.

Teror: Zverstvo

Film / seriál
Hodnotenie FDB 78,6 % Hodnotenie redakce
Foto AMC

Réžia Josef Kubota Wladyka

Scénár Alexander Woo

Obsadenie Derek Mio, Cristina Rodlo, George Takei, Kiki Sukezane, Naoko Mori, Teach Grant, James Saito, William deVry, Miki Ishikawa, Shingo Usami…

Dĺžka 10 × 60 min.

AMC štvrtok 15. 8. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC