Film / seriál

Nie je väčšieho hitu, ako The Last of Us

The Last Of Us – dobrodružná sci-fi séria
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

O seriáli The Last of Us už ste asi počuli. Dráma, ktorú prežívajú zvyšky ľudí na zdevastovanej planéte, je totiž najväčším televíznym hitom súčasnosti.

Po televíznom opojení Hrou o tróny, Korunou alebo Westworldom je na svete ďalší seriálový hit, ktorý chce vidieť prakticky každý. Stanica HBO dlho dopredu avizovala, že pôjde o mimoriadny kúsok, na druhú stranu, toto nikdy nemožno s istotou predpovedať. A často tiež senzačné očakávania vzbudí úvodný diel a pred druhým záujem ochladne…

Nie tak pri novinke The Last of Us. Tu sa HBO so senzačnými proklamáciami nepomýlila. Premiéru utopickej série sledovalo v Amerike 4,7 milióna divákov, druhý diel si ich pri jeho premiérovom vysielaní nenechalo ujsť o milión viac – to už sa počas týždňa sledovanosť toho prvého vyšplhala na osemnásť miliónov ľudí. Spomínaný nárast divákov je rekordný a záujem o štart série prekonal v nedávnej minulosti len Rod Draka (prequel k Hre o tróny).

20 rokov po katastrofe

Niet divu, po mesiacoch napínania, aký seriál postavený na základoch legendárnej rovnomennej počítačovej hry na obrazovky dorazí, je jasné, že HBO má jeden z televíznych klenotov poslednej doby. Kombinuje tajomstvo s napínavým rozprávaním, fascinuje postkatastrofickými výjavmi, o perfektných hereckých výkonoch ani nehovoriac. Má šikovne vystavaný úvod, ktorý na niekoľkých súkromných minipríbehoch ukazuje posledné dni bežného života na planéte, v ktorých pár ľudí nakazených parazitickou hubou začína dominovým spôsobom likvidovať ostatných.

Počuli sme to už miliónkrát – vakcíny, zázračné lieky. Nič z toho nefungovalo. Nikdy.
 – Joel

Dej sa však rýchlo prenesie o dvadsať rokov ďalej, do sveta po katastrofe plného vrakov áut i domov, krajiny plnej nebezpečenstva, v ktorej číhajú nakazené potvory, pripravené zaútočiť na kohokoľvek a premeniť ho na ďalšieho zombie hostiteľa parazitického mycélia. Väčšina ľudí prežíva pod prísnym vojenským dohľadom v troskách miest alebo v odbojovom zoskupení Svetlonosov, ktorí by chceli obnoviť demokraciu, a taktiež sa dostať na stopu lieku či vakcíny, ktorá proti rozbujnenej hube zatiaľ neexistuje. Nečakanú nádej pre celé ľudstvo predstavuje štrnásťročná Ellie, ktorá – hoci bola uhryznutá zombíkom – nákaze odoláva. Je na ostrieľanom Joelovi, aby ju previedol nebezpečnou karanténnou zónou k tým, ktorí by dokázali Elliinu rezistenciu preskúmať a využiť na tvorbu lieku.

Hrdinami obyčajní ľudia

Ako bolo povedané, seriál vychádza z desať rokov starej, vyhľadávanej rovnomennej počítačovej hry. Jej scenáristom, producentom aj jedným z režisérov bol v spoločnosti Naughty Dog Neil Druckmann, dnes jeden z jej prezidentov, ktorý v odbore patrí medzi špičku (druhým režisérom bol Bruce Straley a dizajnérom Jacob Minkoff).

A spoločne s režisérom, scenáristom a producentom Craigom Mazinom, okrem iného autorom ceneného projektu HBO Černobyľ, napísal Druckmann aj scenár k seriálu The Last of Us. „Hra ani seriál nie sú o pandémii, to je len jedna epizóda. Všetko ostatné je o tom, čo sa stane potom. Je to o vzťahoch a ľuďoch. To je podľa mňa jadro toho, čím séria The Last of Us je. To je to, čo sme budovali,“ povedal Druckmann v nedávnom rozhovore pre The Washington Post.

V Mazinovi našiel nadšeného spolupracovníka, ktorý hru velebil dlho pred seriálom. A to hlavne preto, že jej hlavní hrdinovia sú obyčajnými ľuďmi, nie superhrdinami. „Sú to proste ľudia. A to je samo o sebe v hrách pozoruhodne vzácne. To, že zostávajú nohami na zemi, vám umožní sa do veci skutočne vcítiť – nikdy predtým som nič také nezažil, a to hrám videohry od roku 1977,“ uviedol Mazin v časopise Empire.

Pedro Pascal (* 2. apríla 1975)

Narodil sa v Santiagu de Chile, ale rodičia kvôli diktátorskému režimu emigrovali, keď bol ešte dieťa. Azyl dostali v Dánsku, odkiaľ sa ale rodina onedlho presťahovala do USA. Pedro sa v mladosti aktívne venoval plávaniu, živil sa ako čašník, ale tiež študoval herectvo v New Yorku. Od jeho ukončenia sa mihal v seriáloch aj filmoch (Veľký čínsky múr, Kingsman: Zlatý kruh alebo Wonder Woman 1984), jeho kariéru ale naštartovala až rola agenta DEA Javiera Peñu v seriáli Narcos a pečatil princ Oberyn Martell v Hre o Tróny. Teraz má, spoločne s devätnásťročnou Britkou Bellou Ramsey, hlavnú úlohu osudom zlomeného Joela v The Last of Us.

The Last of Us

Film / seriál
Hodnotenie redakce
Foto ©2022 Home Box Office, Inc. All Rights Reserved. HBO® and related channels and service marks are the property of Home Box Office, Inc., Profimedia.cz

Réžia Ali Abbasi, Jeremy Webb…

Obsadenie Bella Ramsey, Pedro Pascal, Gabriel Luna, Merle Dandridge, Jeffrey Pierce, Nico Parker, Murray Bartlett, Con O'Neill…

Dĺžka 9 × 52–80 min.

HBO pondelok 6. 2. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC