Film / seriál

Dávajte pozor, čo si prajete

Wonder Woman 1984 – akčný film
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Najslávnejšia komiksová superhrdinka zachraňuje svet pred chamtivosťou, jadrovými hlavicami, aerobikom a ďalšími excesmi 80. rokov.

Píše sa rok 1984 a superhrdinka Wonder Woman vedie pokojný, takmer banálny život – pracuje ako archeologička vo washingtonskom Smithsonovom inštitúte. Identitu mocnej kráľovnej Amazoniek na seba berie len výnimočne, keď je treba skrotiť nejakého zblúdeného zloducha alebo zachrániť život niektorému zo slušných obyvateľov mesta. A pritom stále myslí na Stevea, pilota a svojho milého, ktorý zomrel pred rokmi, počas prvej svetovej vojny. Rutinou presýtený život zmení až záhadný antický artefakt, ktorý sa jedného dňa ocitne na stole jej kolegyne Diany. Dokáže totiž splniť akékoľvek prianie. Napríklad priviesť späť do sveta živých Stevea aj premeniť doteraz nesmelú Dianu v ženu vampa oplývajúcu nadľudskou silou. Lenže po artefakte túži aj bezohľadný biznismen Max. Len čo sa ho zmocní, veci sa nezadržateľne dajú do pohybu…

Mať niekoho rád je nad všetky superschopnosti

Slastne desivé osemdesiatky

Hoci Wonder Woman 1984 patrí do série filmov nakrútených podľa komiksov vydavateľstva DC, od bežných superhrdinských filmov sa odlišuje mierou humoru a nadhľadom. Nevyčerpateľným zdrojom vtipov sú vo filme 80. roky ako také – s ich módou, huňatými účesmi, svietivými farbami, televíznymi kazateľmi či z dnešného hľadiska neohrabanými technológiami. A nechýba ani všadeprítomná dobová túžba po výkone, úspechu, majetku a moci. Zloduch Max v dokonalom podaní Pedra Pascala je zámerne vykreslený ako kríženec finančníka Gordona Gekka z filmu Wall Street a kokaínového gangstera Tonyho Montanu zo Zjazvenej tváre.

Aj polobohyňa je „len“ žena

Wonder Woman 1984 si môžete pozrieť aj so svojimi deťmi, skutočne temnými obrazmi, ktoré obsahuje jej komiksový predobraz, filmári šetria. Film ponúka veľkolepý akčný zážitok, či už v rámci úvodného desaťboja v Dianinom amazonskom rodisku, naháňačky s obrnenými transportérmi na púštnej diaľnici alebo bitky všetci proti všetkým priamo v Bielom dome. Ale najsilnejšie momenty prichádzajú, keď polobohyňa Diana ukazuje svoju ľudskú stránku – keď smúti, súcití, miluje. A to sú zároveň chvíle, kedy môže naozaj zažiariť jej predstaviteľka Gal Gadot, jedna z najlepšie platených herečiek súčasnosti.

Patty Jenkins 

Režisérka Patty Jenkins rada točí o silných ženských hrdinkách – tým lepšie, keď sú komplikované. Preslávila sa filmom Monštrum, v ktorom vyrozprávala skutočný príbeh vraždiacej prostitútky Aileen Wuornos. Charlize Theron sa kvôli tejto úlohe zmenila na nepoznanie a získala za ňu Oscara. Po Wonder Woman 1984 Jenkins chystá veľkofilm Cleopatra, na ktorom bude opäť spolupracovať s Gal Gadot.

Zaujímavosť

Diana sa môže znovu stretnúť so svojím zosnulým milencom len vďaka tomu, že sa jeho duša prenesie do tela iného muža. Motív zámeny tiel, bežný v starších komédiách ako Veľký (1988) alebo Pochabý piatok (1976, 1995), dnes niektorí kritici považujú za veľmi politicky nekorektný a hraničiaci so znásilnením.

Wonder Woman 1984

Film / seriál
Hodnotenie FDB 56,3 % Hodnotenie redakce
Foto HBO

Réžia Patty Jenkins

Scénár Patty Jenkins, Geoff Johns, Dave Callaham

Obsadenie Gal Gadot, Chris Pine, Pedro Pascal, Kristen Wiig, Lynda Carter, Connie Nielsen, Robin Wright

Dĺžka 151 min.

Rok 2020

HBO pondelok 31. 5. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC