Film / seriál

Černobyľ – Záhuba Európy

Černobyľ – Záhuba Európy
Skylink Live TV

Sledujte na HBO3 na Skylink Live TV Sledovať

V to prekliate ráno 26. apríla 1986 ešte len málokto tušil, čo sa stalo na Ukrajine, a že Európu zahalí temný rádioaktívny mrak. Jedna z najväčších katastrof konca minulého storočia sa stala námetom pre minisériu Černobyľ.

Keď atómovou elektrárňou osudný deň otriasol výbuch, bolo nutné začať konať veľmi rýchlo. Uvoľnilo sa veľké množstvo rádioaktívnych látok a teraz bolo treba zaistiť, aby nedošlo k ďalšiemu úniku. Zatiaľ čo sa na Ukrajine rozbehla nebezpečná práca a tisíce ľudí boli v bezprostrednom kontakte s rádioaktívnymi látkami, médiá vtedajšieho Sovietskeho bloku zaryto mlčali a neinformovali ostatné štáty a ich obyvateľov o vážnosti situácie.

Päťdielna miniséria sa odohráva práve v oných kritických dňoch bezprostredne po výbuchu, kedy sa veľa ľudí doslova obetovalo, aby zabránili ešte väčšej katastrofe.

Hlavní hrdinovia si pomenovanie „hrdina“ naozaj zaslúžia

Hlavným hrdinom je Valerij Legasov, ktorého hrá Jared Harris. Charizmatický sovietsky jadrový fyzik bol poverený vedením vyšetrovania tejto tragickej udalosti, čo znamenalo, že musel ísť na miesto činu do vysoko kontaminovaného a životu nebezpečného Černobyľu osobne. Tým ale hviezdne obsadenie zďaleka nekončí. Ďalší skvelý herec, Stellan Skarsgård, si zahral sovietskeho podpredsedu vlády Borisa Ščerbinu, ktorého Kremeľ poveril vedením vládnej komisie zisťujúcej okolnosti havárie. Nebola to rozhodne funkcia, o ktorú by ktokoľvek stál dobrovoľne, keďže išlo o veľmi citlivú tému a na medzinárodnom politickom poli o čertovsky tenký ľad. Samozrejme je treba mať v tíme aj krásnu a inteligentnú ženu. Jej roly sa ujala Emily Watson, ktorá predstavuje jadrovú fyzičku Ulanu Khomyukovú, ktorá chce odhaliť tajomstvo okolo černobyľského nešťastia. Rozohráva sa tak dramatický príbeh, v ktorom ide nielen o vysokú politiku, ale v prvom rade o ľudské životy. A všetkým veľmi rýchlo beží čas. Čím dlhšie sa bude otáľať, tým pravdepodobnejšie je, že môže dôjsť k ďalšiemu poškodeniu elektrárne a ďalšiemu úniku rádioaktívnych látok. Hŕstka tých najodvážnejších preto priamo na mieste pátra nielen po príčinách výbuchu, ale tiež sa snaží prísť s riešením, ktoré by zabezpečilo, aby už nikto ďalší nebol ohrozený a aby neumierali ďalší ľudia. Pritom je im jasné, že táto práca ich bude stáť život.

Tvorivému tímu HBO sa podarilo natočiť pôsobivú drámu, v ktorej sa mieša viac žánrov a rozvíjajú sa veľmi zaujímavé osobné príbehy. Symbolických tridsať tri rokov po katastrofe už vieme veľa o tom, čo sa v osudný aprílový deň prihodilo, ale stále to nie je všetko. Vzniká tu tak priestor pre špekulácie, ale aj pre možnosti rôznych interpretácií. Séria Černobyľ ponúka jednu takú interpretáciu, ktorá stavia predovšetkým na odhodlaní a hrdinstve niekoľkých ľudí, ktorí sa rozhodli obetovať, aby zachránili zvyšok Európy. Všetci hlavní hrdinovia sú vykreslení naozaj veľmi heroicky, zároveň však veľmi civilne. Vďaka tomu nemáte pocit, že sa pozeráte na ďalších Avengerov, ale na obyčajných ľudí neobyčajnej morálnej veľkosti. Zároveň je súčasťou príbehu aj vyšetrovacia linka, takže nejde len o strohý popis udalostí, ale aj o napínavý príbeh, v ktorom si postupne ako mozaiku skladáte dokopy, čo viedlo k osudnému výbuchu. A samozrejme, ako je u HBO zvykom, čaká na vás výborná výprava, excelentná kamera aj herecké výkony.

Emily Watson

Britská herečka Emily Watson patrí ku stáliciam filmového plátna. Herectvu sa však začala venovať až po štúdiách literatúry. Jej prirodzený talent jej však okamžite priniesol úspechy, stala sa členkou prestížnej shakespearovskej scény a prvé filmy jej okamžite vyniesli množstvo cien, dokonca aj nominácie na Oskara. Môžete si ju pamätať z filmov Hilary a Jackie (1998), Proposition (2005) či Teória všetkého (2014).

Zaujímavosť

Emily Watson a Stellan Skarsgård sa pred kamerou nestretli prvýkrát, pár si zahrali už pred viac ako dvadsiatimi rokmi vo filme Prelomiť vlny (1996).

Pozrite si aj

Erin Brockovich

Tento film pripomína ďalšiu katastrofu, za ktorú bol zodpovedný človek. Erin Brockovich (Julia Roberts) sa pustí do boja s elektrárenskou spoločnosťou, ktorá znečistila podzemné vody a ľuďom v priľahlom mestečku doslova zničila životy a zdravie. Dlho o tom nikto nemal ani tušenie, než prišla Erin Brockovich a rozpútala jednu z najväčších káuz v USA.

Všetci prezidentovi muži

Vynikajúca politická dráma sa vracia k neslávne slávnej afére Watergate, ktorá vyvrcholila rezignáciou vtedajšieho amerického prezidenta Richarda Nixona. Skvele obsadený film sa na celú aféru pozerá z pohľadu dvoch novinárov, ktorých zásluhou bol celý škandál odhalený.

Černobyľ

Film / seriál
Hodnotenie redakce
Foto HBO3, Profimedia.cz

Réžia Johan Renck

Scénár Johan Renck

Obsadenie Jared Harris, Stellan Skarsgård, Emily Watson, Joe Tucker…

Dĺžka 5 × 60 min.

HBO3 piatok 24. 5. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC