Film / seriál

Neverte právnikom

Neverte právnikom
Skylink Live TV

Sledujte na AMC na Skylink Live TV Sledovať

V apríli prichádza na televízne obrazovky premiéra tretej série seriálu o prefíkanom právnikovi Saulovi Goodmanovi alias Jimmym McGillovi. Zbystriť by mali všetci milovníci Perníkového tatka, pretože Better Call Saul je jeho prequel, tiež sa odohráva v Novom Mexiku a pochádza od rovnakých tvorcov.

Kým v pôvodnom seriáli má právnik Saul Goodman len menšiu úlohu, v tom druhom už sa dej točí iba okolo neho. Celé to začalo tak nejako nevinne; druhoradý právnik Jimmy McGill bojuje o svoje miesto na slnku, a aby sa dostal medzi právnickú elitu, neštíti sa všelijakých fínt a úskokov. To vedie k tomu, že časom stratí súdnosť aj tú štipku dobrého, čo v sebe mal. Z neznámeho McGilla sa potom stáva prefíkaný profík Saul Goodman – ten, ktorého poznáme z Perníkového tatka.

Prvá séria predstavila hlavné postavy – Jimmyho McGilla alias Saula Goodmana (Bob Odenkirk), jeho kolegu Mikea (Jonathan Banks) a príťažlivú právničku Kim (Rhea Seehorn). Úvodné epizódy nám ukázali Jimmyho zložitý postup a šokujúce odhalenie, že jeho vlastný brat robil všetko pre to, aby mu ho znemožnil. V druhej sérii sa Jimmy nepohodol s Kim a tiež s kolegom Mikeom nešli veci tak hladko, ako by chcel. Vďaka svojej bezškrupulóznosti a ambíciám sa však predsa len vrcholu zas o trochu priblížil. V tretej sérii môžeme očakávať ešte dramatickejší pád Jimmyho na dno morálky. Čo presne sa má diať, to nevieme, tvorcovia zatiaľ veľa podrobností neprezradili.

„Čím viac toho vieme o Jimmym McGillovi, tým viac ho máme radi a bojíme sa okamihu, kedy sa z neho stane Saul Goodman,“ hovorí o scenári režisér a scenárista v jednej osobe, Vince Gilligan. Ako vieme, má s premenami postáv skúsenosti – veď je podpísaný aj pod Perníkovým tatkom. Aj tento seriál pracoval s nezadržateľným vývojom hlavného protagonistu Waltera Whitea. Vyštudovaný chemik začne vyrábať a predávať drogy, aby zaopatril rodinu – s jeho rakovinou pľúc mu totiž nezostáva veľa času. Ilegálna činnosť, ktorú pôvodne vykonával s bohumilým zámerom, ho zmení na nekompromisného drogového dealera, ktorému ide len o peniaze. Perníkový tatko je dokonca v Guinessovej knihe rekordov ako kritikmi najlepšie hodnotený seriál všetkých čias. Takže je jasné, že tvorcovia oboch seriálov vedia, ako na úspešnú show.

Stále sme vám ešte nepovedali, o aký ide žáner. Better Call Saul je dráma s napínavými okamihmi, ale scenár je zároveň plný vtipov a odľahčených situácií. Takže sa nebojte, že ide o rýdzo temné predstavenie. Celkovo je seriál natočený tak trochu inak, než je bežné – zábery sú dlhšie a strihu sa používa poskromne. Možno ale práve to je dôvod, prečo medzi televíznou tvorbou vyniká.

KTO JE KTO?

AKO V KAŽDOM SERIÁLI AJ V BETTER CALL SAUL SA OBJAVÍ PEKNÉ MNOŽSTVO POSTÁV. POĎME SA MRKNÚŤ NA TIE HLAVNÉ.

Jimmy McGill / Saul Goodman (BOB ODENKIRK)

Jimmy je pekný podliak. Ide mu len o vlastné dobro, a aby sa v kariére posunul zas o niečo vyššie, neváha ísť cez mŕtvoly. K jeho najbližším patrí kolega Mike, právnička Kim a brat Chuck – keby ale išlo do tuhého, sme si istí, že kohokoľvek obetuje, aby si zachránil vlastný krk.

Mike Ehrmantraut (JONATHAN BANKS)

Pôvodným povolaním je Mike policajný úradník, miesto však musel opustiť kvôli obvineniam z korupcie. Samozrejme oprávneným. Vďaka tomu je ale expert na sledovacie zariadenia, policajné procedúry, zbrane a odstraňovanie dôkazov. Proste taký kamarát do dažďa, ktorému voláte, keď ste v úzkych.

Chuck McGill (MICHAEL MCKEAN)

Oficiálnym menom Charles McGill Jr. je starší brat Jimmyho. Pracuje ako partner v jednej z najprestížnejších právnických firiem v Albuquerque a verí, že aby ste dosiahli úspech, musíte vždy urobiť správnu vec. Možno aj preto hádzal Jimymu polená pod nohy. Trpí elektromagnetickou precitlivenosťou, vzácnou poruchou, ktorá mu komplikuje každodenný život.

Better Call Saul, 3. séria

Film / seriál
Hodnotenie FDB 78,8 % Hodnotenie redakce
Foto AMC

Réžia Vince Gilligan, Colin Bucksey, Adam Bernstein, Larysa Kondracki, Michelle MacLaren, Terry McDonough

Scénár Vince Gilligan, Peter Gould

Obsadenie Bob Odenkirk, Rhea Seehorn, Patrick Fabian, Michael McKean, Michael Mando, Jonathan Banks, Gene N. Chavez

Dĺžka 60 min.

AMC štvrtok 13. 4. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC