Film / seriál

Nenechajte sa odpálkovať

Komédia zo sveta basketbalu
Skylink Live TV

Sledujte na AMC na Skylink Live TV Sledovať

Aj v novom roku pre vás chystáme filmy, ktoré vás pobavia a poriadne pošteklia bránice.

Tentokrát ide o komédiu zo športového prostredia. Baseball je americkým národným športom, a tak tomuto svetu prepadli aj filmári. V Prvej lige ide o klasický príbeh mužstva outsiderov, ktorí sa dostanú na vrchol. A nebude to len náročná cesta plná prekážok, bude hlavne zábavná, plná vtipu a komických scén. Ako tiež inak, keď jednu z hlavných úloh stvárnil Charlie Sheen. Svojím zmyslom pre humor vás ale určite prekvapí napríklad aj Tom Berenger.

Clevelandský tím v lige nevyhral dlhých päťdesiat rokov. Napriek tomu stále existuje a napodiv má tiež svojich fanúšikov. Členmi tímu sú buď zaslúžilí veteráni, alebo úplní nováčikovia, ktorí príliš netušia, čo sa od nich vlastne čaká. Stagnujúci tím sa dostane do rúk nového majiteľa, ktorý sa zúfalo snaží všetko rozbiť. Keby dokázal, že v Clevelande vôbec nič nefunguje, mohol by celý tím predať za veľmi pekné peniaze Miami. 

Hollywoodsky „doják“

Scenár Davida S. Warda je plný humoru. Asi najlepšie sú napísané postavy starnúcich hráčov. Máme na mysli napríklad nadhadzovača Eddieho Harrisa (Chelcie Ross), ktorý používa najrôznejšie triky, alebo veterána Rogera Dorna (Corbin Bernsen), ktorý by si zaslúžil skôr označenie primadona, pretože sa viac zaujíma o financie a reklamu než o hru. Potom je tu malá skupina nováčikov, ktorú tím získa, a medzi nimi je aj Ricky Vaughn (Charlie Sheen), ktorý by mohol byť vynikajúcim hráčom, keby mal sám nad sebou viac kontroly. Výborný je tiež kubánsky prisťahovalec Pedro Cerrano (Dennis Haysbert), ktorý praktizuje voodoo.

A táto nevyrovnaná zberba sa učí byť tímom a tiež vyhrávať. Režisér Ward sa na nič nehrá, jednoducho strieda dramatické scény s humornými, a to všetko v hráčsky prirodzenom prostredí na štadióne. Nezaujímajú ho veľké gestá a opulentnosť, zaujímajú ho medziľudské vzťahy, ktoré boli, sú a budú vždy ako na hojdačke. Raz sa chlapci objímajú, inokedy by si najradšej dali do zubov. Ale samozrejme, sme v Amerike, kde sa plnia sny a najtajnejšie priania, a tak sa chlapci dajú dokopy a začnú valcovať aj tie najlepšie ligové tímy.

Ward však do hry neberie len samotných hráčov, ale aj všetkých, ktorí sa okolo baseballu točia. Vtipne sú vykreslení napríklad komentátori zápasov (niektoré ich komentáre sú úplne jedinečné, a tým teraz nemáme na mysli len komentátorov baseballu, ale športových komentátorov všeobecne). Celkovú atmosféru dotvárajú ako inak než fanúšikovia na tribúnach, ktorí majú tiež svoje rituály, a vy sa k nim vo fandení rýchlo pridáte. Wardovi sa totiž podarilo natočiť veľmi jednoduchý, ale „chytľavý“ film. Akonáhle Prvá liga začne, viete, ako skončí, ale to vôbec nevadí. Je to proste dobrý film!

Zaujímavosť

Clevelandskí Indiáni sú skutočným tímom, ktorý v 90. rokoch aj v reáli zažíval najúspešnejšie obdobie. 

Prvá liga

Film / seriál
Hodnotenie FDB 71,5 % Hodnotenie redakce
Foto AMC

Réžia David S. Ward

Scénár David S. Ward

Obsadenie Tom Berenger, Charlie Sheen, Corbin Bernsen, Rene Russo, Margaret Whitton, James Gammon, Wesley Snipes

Dĺžka 107 min.

AMC štvrtok 30. 1. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC