Film / seriál

Najlepší liek? Žena!

Najlepší liek? Žena!
Skylink Live TV

Sledujte na AMC na Skylink Live TV Sledovať

Krízou v manželstve si prejde veľa párov. Všetko je potom ešte ťažšie, keď musia rodičia pochovať svoje dieťa. Možno potom ešte nájsť spoločnú reč?

Tragikomický príbeh manželov Douga a Lois, ktorí pochovali svoju jedinú dcéru, je naozaj zo života. Ako teraz spolu majú žiť? O čom sa majú rozprávať? Postupne ich zožiera stereotyp aj smútok a jeden druhému sa stále viac vzďaľujú. Samota ich trápi, ale nedokážu o tom hovoriť. Až jedného dňa musí Doug odísť na služobnú cestu, kde sa výrečnej prostitútke Mallory podarí niečo neuveriteľné – prebudí ho k životu.

Doug (James Gandolfini) ide do New Orleans nielen kvôli práci, potrebuje na chvíľu vypadnúť z domu, od ženy, od svojich problémov. V noci sa túla po baroch a hľadá spriaznenú dušu trochu paradoxne medzi striptérkami. Nechce však sex. Chce len s niekým hovoriť. Myslí si o sebe, že je blázon, lenže narazí na oveľa väčšieho šialenca, na Mallory (Kristen Stewart). Je to mladé dievča, napriek tomu je veľmi cynická, unavená životom, trochu nepriateľská a zároveň zraniteľná. Doug sa jej rozhodne ujať, ponúkne jej 100 dolárov denne, aby sa mal s kým rozprávať a o koho sa starať.

Myslíte si, že viete, kam to všetko povedie? Tak pozorne sledujte, pretože tento film ponúka mnohé, ale stereotypné zápletky to nie sú. Scenár Kena Hixona sa zámerne vyhýba väčšine klasických dialógov, rozhovorom na očakávané témy i morálnym poučkám. Jedným z prekvapení je tiež postava tichej Lois (Melissa Leo), ktorá sa roky utápa v depresii a odmieta opustiť dom. Keď však Doug príde s tým, že predá firmu a navrhne svojej žene, aby žili v New Orleans, nájde v sebe odvahu odísť za ním a minulosť nechať za sebou.

Aká je to úľava pre diváka, keď Lois nezačne besnieť, koho si to jej muž priviedol domov, ale naopak sa v nej prebudí materský inštinkt a chce mladej dievčine pomôcť, hoci jej to je proti srsti. A ďalšie pozitívum, Stewart nie je žiadna porcelánová kráska z Twilight, je to proste teenager, takže má napríklad okrem výkyvov nálad aj problémy s pleťou.

Welcome to the Rileys je úchvatnou komornou drámou troch ľudí, ktorí zdanlivo nemajú nič spoločné. Najmä postavu Douga si rýchlo obľúbite, tento „medveď“ je totiž srdcom celého filmu. Aj keď pôsobí ako obrovský drsniak, je plný citov i nehy a len vďaka nemu v sebe nájdu niečo dobré aj jeho dve partnerky. K podmanivej, až trochu tajomnej atmosfére prispieva tiež lokácia do New Orleans. Predovšetkým nočné ulice vytvárajú kontrast medzi umelou veselosťou a osamelosťou a v mnohom pripomínajú skôr Las Vegas.

Čo sa presne v Dougovom dome odohrá, vám neprezradíme. Snáď len to, že ani jedna postava nie je až do konca úplne čitateľná, predvídateľná vo svojom konaní, čo je vlastnosť, ktorú majú dobré a poctivé filmy.

Zaujímavosť:
Kristen Stewart prvýkrát čítala scenár, keď mala 16 rokov a oficiálne bola obsadená v 17. Produkcia začala až po tom, čo oslávila 18 rokov.

Svět podle Mallory

Film / seriál
Hodnotenie FDB 73,9 % Hodnotenie redakce
Foto AMC

Réžia Jake Scott

Scénár Ken Hixon

Obsadenie Kristen Stewart, James Gandolfini, Melissa Leo, Joe Chrest, Ally Sheedy, Lance E. Nichols, Kathy Lamkin

Dĺžka 110 min.

Rok 2010

AMC pondelok 9. 10. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC