Film / seriál

Najlepší kamoši z núdze

Môj najlepší priateľ – francúzska komédia
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Extra HD na Skylink Live TV Sledovať

François vedie báječný život. Má iba jeden problém – nikto ho nemá rád. Napriek tomu uzavrie riskantnú stávku. Ak do 10 dní neprivedie ukázať svojho najlepšieho priateľa, príde o drahocennú vázu.

Zábavný námet na „ľahkonohú“ komédiu je ako stvorený pre Hollywood, možno dokonca pre Woodyho Allena. Ale chyba lávky, všetkých predbehli Francúzi, teda francúzsky režisér a scenárista Patrice Leconte, ktorý patrí k stáliciam francúzskeho filmového neba. Odľahčených komédií má na svojom konte viac, ale Môj najlepší priateľ patrí k tým najlepším.

Kde zohnať kamoša

François (Daniel Auteuil) je vlastne celkom spokojný chlapík stredného veku. Má svoj život, svoju kariéru a viac nepotrebuje. Na oslave narodenín prežije preto šok, keď zistí, že všetci, s ktorými sa denne stretáva, ho vlastne neznášajú. Ako sa zdá, tak si François pletie priateľov s kolegami, spolupracovníkmi či iba známymi. Prijať toto nečakané zistenie nie je ľahké, preto tvrdí, že jedného najlepšieho priateľa predsa len má. A toho sa chytí jeho kolegyňa, ktorá Françoisa vyprovokuje k stávke. Ak jej do desiatich dní onoho najkamoša nepredstaví, potom jej musí darovať predraženú starožitnú vázu (mimochodom kvôli váze sa François dosť zadlžil). Ktorý chlap by priznal pravdu a radšej prehral?

Pardon páni, vy ste priatelia? Povedzte, ako ste to urobili?

Takže sa začne bláznivé hľadanie plné komických situácií. Zoznamiek sľubujúcich flirt aj osudovú lásku sú mraky, ale kde vziať najlepšieho priateľa? Na základnej škole? Ani tam François neuspeje. Aj dávny spolužiak, na ktorého vsádzal, ho vlastne nikdy nemal rád. Ale osud to vie zariadiť a pomôže aj Françoisovi. Do cesty mu prihrá ukecaného taxikára Bruna (Dany Boon). Trochu vševedko, trochu excentrik, ale ako sa ukáže, tak Françoisova jediná nádej na výhru v stávke. Preto si Bruna najme, aby ho naučil zoznamovať sa a mohol si konečne nájsť kamoša. Asi viete, kde a koho François nájde, ale nebudeme zbytočne spoilovať.

Francúzska komédia je v najlepšom slova zmysle láskavá a zábavná. Auteuil patrí k obľúbeným francúzskym hercom a v tandeme s Boonom tvoria zohranú dvojicu. Možno by si mali zahrať aj detektívnych parťákov, vážne si hrajú do noty. Niektoré situácie, v ktorých sa ocitajú sú trochu prehnané, ale v komédii sú takéto výstrelky povolené. Ak máte radi filmy s vtipným scenárom a okukaných hollywoodskych hviezd už máte plné zuby, určite sa vám táto zábavná (a čo si budeme nahovárať aj dojemná) komédia trafí do vkusu.

Môj najlepší priateľ

Film / seriál
Hodnotenie FDB 62 % Hodnotenie redakce
Foto FilmBox

Réžia Patrice Leconte

Scénár Patrice Leconte, Jérôme Tonnerre

Obsadenie Julie Durand, Julie Gayet, Dany Boon, Daniel Auteuil, Marie Pillet, Élisabeth Bourgine, Henri Garcin

Dĺžka 90 min.

Rok 2006

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC