Film / seriál

Nabitá zbraň 1

Nabitá zbraň 1
Skylink Live TV

Sledujte na AMC na Skylink Live TV Sledovať

Ak hľadáte akčák, pri ktorom sa po...... do nohavíc od smiechu, máme pre vás super tip.

Dvaja neohrození agenti Jack Colt a Wes Luger sa vydajú na neľahkú misiu s neistým výsledkom – rozhodnú sa dostať šéfa drogového kartelu. Aj keď sú tak trochu smoliari, nakoniec ich po množstve zábavných peripetií delí len krôčik od jeho dolapenia. Veľký boss však nie je žiadny trochár a pre svoje obchody zneužíva aj úbohé skautské organizácie. Skautíkov, chápete? Tomu hovoríme zloduch! Našich hrdinov však ani toto nezastaví. Pri Nabitej zbrani 1 budete plakať od smiechu a ešte si pripomeniete ďalšie hollywoodske trháky, ktoré tu tvorcovia sparodovali.

Príde policajt do baru...

Natočiť satirický film, ktorý si strieľa z iných, nemusí byť prechádzka rajom, aj keď to možno znie jednoducho. A teraz skúste ísť ešte o úroveň vyššie a natočiť satiru satiry. Nemožné? V Hollywoode nie je nič nemožné. Základom pomerne banálneho príbehu, ako nevrlý šéf spojil dvoch policajtov, ktorí sa nenávidia, je práve policajné prostredie. Na celom svete si ľudia rozprávajú vtipy o policajtoch, tak prečo to nevyužiť? Veď už to fungovalo skôr, policajti aj najrôznejší agenti sú proste ako stvorení pre satiru (spomeňte si napríklad na Dannyho Glovera, ktorého život ohrozuje bomba ukrytá na záchodoch).

Mal by som otázku... ako chutí ľudské mäso?
Ako kuracie.

Hlavnými hviezdami filmu sú Emilio Estevez a Samuel L. Jackson, ktorí si zahrali typicky protikladnú dvojicu policajtov, ktorá ide po krku veľkej rybe. Ich šéf (Frank McRae) potom predstavuje filmový prototyp ukričaného kapitána, napchávajúceho sa šiškami, čo spoločne s neschopnosťou ostatných kolegov vytvára dojem, že Estevez s Jacksonom sú špičkové esá zboru, aj keď k nim majú veľmi ďaleko.

Skvelé odkazy

Tým najlepším na tomto filme sú však odkazy medzi riadkami, teda gagy vychádzajúce z iných filmov, či už vážnych, alebo komédií. Asi najviac bavia scény, v ktorých sa parodujú pecky ako Mlčanie jahniat, Základný inštinkt a Waynov svet. Ale okrem týchto ľahko rozpoznateľných trhákov určite objavíte ešte veľa vtipných narážok a fórov, ktoré nie sú také očividné (výborný je napríklad William Shatner, ktorý vyzerá ako Oliver Reed krížený s piraňou). Korunu všetkému nasadzujú Estevez s Jacksonom, ktorí v každej situácii zachovávajú vážnu tvár a miestami vyzerajú, že sa skôr prácou policajtov nudia, čo je perfektný kontrast k inak celkom šialenému deju.

Ak teda patríte k filmovým nadšencom a zároveň milovníkom bláznivých komédií, bude Nabitá zbraň presne tým pravým, čím si môžete spríjemniť horúce letné popoludnie. Popcorn a iné dobrôtky si ale radšej dajte až neskôr, aby vám od smiechu nezaskočilo.

Zaujímavosť

Produkcia počítala s natočením druhého dielu a vznikol aj plagát, na ktorom bolo napísané: „No tak, vedeli ste, že k tomu dôjde.“ Po neúspechu v kinách boli ale práce na druhom diele pozastavené.

Nabitá zbraň 1

Film / seriál
Hodnotenie FDB 69 % Hodnotenie redakce
Foto AMC

Réžia Gene Quintano

Scénár Gene Quintano

Obsadenie Emilio Estevez, Samuel L. Jackson, Jon Lovitz, Tim Curry, Kathy Ireland, Frank McRae, William Shatner

Dĺžka 83 min.

Rok 1993

AMC nedeľa 26. 8. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC