Film / seriál

Muži, čo čumia na kozy

Muži, čo čumia na kozy
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Extra HD na Skylink Live TV Sledovať

Všetci v sebe máme takého mužíčka – taký tenký, ale zreteľný hlások, ktorý nás drží pri zemi a denne nás uisťuje, že je všetko v poriadku. Všetko je oukej. Máš prácu, máš dom, máš peknú ženu. Možno nemáš bohvieaké vyhliadky, ale je to spokojný život, nie?

Reportér Bob Wilton má toho mužíčka rád. Jeho hlások je hlasom rozumu a rozum by sme mali používať. Lenže veci sa človeku niekedy rozpadnú priamo pod rukami. Tak čo raz skúsiť radikálne iný prístup? Napríklad zamávať všetkým a odletieť do Kuvajtu? Bob hľadá veľký príbeh, úplnú novinársku bombu, hľadá dobrodružstvo, ktorým by svojej, teraz už bývalej, žene dokázal, aký je frajer. A zrejme hľadá trochu tiež sám seba. Namiesto toho nájde šarmantného, hoci trochu bláznivého agenta špeciálnej jednotky Lyna Cassadyho, ktorý mu poodhalí jedno veľké a popravde neuveriteľné tajomstvo americkej armády…

Svojho času existoval plán, s ktorého pomocou chcela armáda vytvoriť jednotku supernebezpečných supervojakov, ktorí by bojovali výhradne svojimi superpsychokinetickými schopnosťami. Napríklad by boli schopní zabíjať pohľadom. A to je len začiatok! Výcvik, vedený svojráznym mužom, ktorému žiadna halucinogénna droga nie je cudzia, prebiehal veľmi netradičným spôsobom a vlastne vykazoval isté úspechy – kým nezískala navrch temná strana. Čo sa deje teraz? Nikto nevie. Ale Lyn Cassady to zistí. Sám vládne mnohými psychokinetickými schopnosťami. Dokáže napríklad silou mysle rozptýliť mrak.

Príde vám to všetko trochu moc? Hoci to nie je úplne skutočný príbeh, prekvapivo veľká časť deja z reálnych udalostí vychádza, ako vás napokon tvorcovia milo upozornia hneď na začiatku filmu. Budete sa čudovať, ale aj to pozeranie na kozy si americká armáda po vojne vo Vietname vyskúšala. Výsledky neboli zverejnené. Režisér si s tým poradil po svojom.

Film s prazvláštnym názvom, veľmi podivnou zápletkou a absolútne hviezdnym hereckým obsadením sa vymyká všetkým bežným diváckym očakávaniam. Áno, väčšina deja sa odohráva v irackej púšti, na amerických vojenských základniach alebo vo výcvikových táboroch, ale vojnový film to nie je. Prvú polhodinu si dosť možno nebudete istí, čo si o tom všetkom vôbec myslieť, alebo vám to lenivé tempo a napoly trápne vtipy vyslovene polezú na nervy. Ak sa však naladíte na tú správnu vlnu, môžete si tento kúsok veľmi užiť. Napomáha tomu predovšetkým George Clooney v úlohe Cassadyho, ktorý chvíľami pôsobí, že by to pokojne mohol celé nejako uhrať sám. Ale aj Kevin Spacey v nečakane hitlerovskej polohe pobaví – predovšetkým v poslednej, vyhrotenej scéne, s pištoľou v puse – viac neprezradíme.

Muži, čo čumia na kozy je celkom pekne premyslená paródia, ktorá si jemne strieľa z Hviezdnych vojen, amerických vojnových filmov, z hnutia New Age a všetkého možného. Problém je možno v tom, že až príliš jemne – najmä zo začiatku si nie ste istí, či to náhodou nemyslí vážne. Potom sa však všetko rozbehne a príde niekoľko skvelých momentov. A Clooneyho v tejto neuveriteľnej úlohe proste chcete vidieť.

Viac nájdete v tabletovom magazínu, ktorý je dostupný pre iOS a Android, alebo pre PC.

Muži, čo čumia na kozy

Film / seriál
Hodnotenie FDB 62,9 %
Foto FilmBox

Réžia Grant Heslov

Scénár Peter Straughan

Obsadenie George Clooney, Ewan McGregor, Jeff Bridges, Kevin Spacey, Stephen Lang, Robert Patrick, Waleed Zuaiter

Dĺžka 94 min.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC