Film / seriál

Múza s alkoholom príde, ale rýchlo zmizne

Múza s alkoholom príde, ale rýchlo zmizne
Skylink Live TV

Sledujte na AMC na Skylink Live TV Sledovať

Začiatok šesťdesiatych rokov, Karibik, novinárčina, veľa rumu k dispozícii a málo úspechov. Ako táto kombinácia asi dopadne?

Film Rumový denník vychádza z rovnomenného románu autora Huntera S. Thompsona. Paul Kemp, ktorého bravúrne stvárnil oscarový herec Johnny Depp, je spisovateľ, ktorému sa ale do tejto chvíle nepodarilo publikovať ani jednu knihu. Aby sa uživil, prijal miesto redaktora v lokálnom plátku mesta San Juan v Portoriku. Zoznámi sa so Salom, fotografom, ktorý pre noviny už roky fotí a ktorý rozhodne neverí tomu, že noviny prežijú. Kemp sa s tým ale nechce zmieriť. Myslí si, že jeho zmyslom je pozdvihnúť prestíž novín a dať novinárčine v San Juan zmysel. Veľmi rýchlo ale narazí na miestne skorumpované prostredie a záujmy miestneho podnikateľa.

A aby toho nebolo málo, zvládne sa aj zamilovať do podnikateľovej snúbenice. A tieto city nezostanú neopätované. Román, ktorý poslúžil scenáristovi Bruceovi Robinsonovi ako predloha, bol síce napísaný roku 1961, ale po prvýkrát ho vydali až v deväťdesiatych rokoch. Príbeh alkoholika, ktorý sa snaží o to, aby jeho maléry boli čo najväčšie, vcelku odráža aj správanie samotného Deppa pri natáčaní – hovorí sa totiž, že si nakrúcanie filmu Rumový denník doslova vytrucoval.

Mimo to, že v ňom hral, ho totiž aj sám produkoval a o jeho realizáciu sa snažil takmer desať rokov. S hlavným hrdinom sa sám veľmi stotožňoval, autora predlohy totiž poznal osobne a patril medzi jeho veľkých fanúšikov. Tento vzťah sa vybudoval dávno pred Rumovým denníkom, ako doplňuje producent Graham King: „Autor predlohy Hunter S. Thompson sa s Johnnym zblížil už pri natáčaní filmu Strach a hnus v Las Vegas. Počas natáčania našiel Johnny text Rumového denníka, ktorý mal Thompson schovaný vo svojom dome. Herca román tak nadchol, že presvedčil Thompsona, aby ho vydal.“

Rumový denník je sarkastický, mierne gýčovitý príbeh, v ktorom nechýba veľká láska a sklamanie, vyplývajúce z naivných ideálov hlavného hrdinu. Zároveň sa jedná o príbeh veľmi ľudský, veľa z nás totiž pozná vo svojom okolí priateľa, ktorý je pre nás pripravený urobiť čokoľvek a zároveň zradcu, do ktorého by sme to nikdy nepovedali. Všetky tieto prvky Rumový denník má a keď si k tomu pripočítame atraktívne exotické lokácie a štýlový soundtrack, znie celý film ako predstava ideálu.

Na druhú stranu, buďme k sebe úprimní, ide o film veľmi kontroverzný. Nie každému, či už z radov divákov alebo kritikov, sa páčilo spracovanie príbehu, ktoré mnoho ľudí označuje za povrchné, spoločne s neprehľadným strihom. Rozhodnutie, či sa zaradíte medzi fanúšikov, alebo „haterov“ necháme na vás, ale každopádne si film pozrite. Pretože ešte horšie, než filmy s vyhranenou odozvou sú tie, ktoré nikoho neberú. A to rozhodne nie je prípad Rumového denníka.

Johnny Depp

Narodil sa 9. júna 1963 v štáte Kentucky v USA. Má štyroch súrodencov a počas jeho raného detstva sa celá rodina presťahovala na Floridu, kde vyštudoval strednú školu. Jeho dospievanie nebolo jednoduché, v pätnástich rokoch sa mu rozviedli rodičia a on svoje frustrácie ventiloval tým, že bral drogy a kradol. Vášnivo hral na gitaru a dokonca mal aj vlastnú kapelu. Vďaka svojej prvej manželke sa stretol s Nicolasom Cageom, ktorý ho predstavil svojmu agentovi. A tu sa začína písať príbeh hollywoodskeho herca.

Zaujímavosti

Počas natáčania filmu Rumový denník mal Johnny Depp za partnerku modelku, herečku a speváčku Vanessu Paradise. Pri natáčaní sa ale zoznámil s herečkou Amber Heard, kvôli ktorej svoju partnerku opustil.
Sám autor predlohy, Hunter S. Thompson, sa premiéry nedočkal, zomrel totiž o šesť rokov skôr. Film potom tvorcovia venovali jeho pamiatke.

Pozrite si aj

Withnail a ja

Konverzačná komédia, ktorá námet čerpá zo života samotného režiséra, Brucea Robinsona. Dvaja herci bez zamestnania sa rozhodnú odísť z Londýna na chatu na vidiek. Britký humor im vlastný a najmä litre a litre alkoholu spôsobia, že dvojica zistí, že sami o sebe nie sú absolútne schopní prežiť na samote, odrezaní od vonkajšieho sveta. Ale to im nebráni, aby si čas, ktorý pre seba majú, neužili. Po skončení filmu máte potrebu vyraziť so svojimi priateľmi užiť si vlastné dobrodružstvo.

Rumový denník

Film / seriál
Hodnotenie FDB 65,6 % Hodnotenie redakce
Foto AMC

Réžia Bruce Robinson

Scénár Bruce Robinson

Obsadenie Johnny Depp, Amber Heard, Aaron Eckhart, Richard Jenkins, Giovanni Ribisi, Amaury Nolasco, Michael Rispoli

Dĺžka 120 min.

Rok 2011

AMC utorok 2. 1. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC