Film / seriál

Muriel sa vydáva

Muriel sa vydáva
Skylink Live TV

Sledujte na AMC na Skylink Live TV Sledovať

Ktoré dievča niekedy nesnívalo o tom, že ho z nudného sveta vyslobodí nádherný princ. A je jedno, či žije vo veži alebo na malomeste.

Presne tak si svoju budúcnosť predstavuje aj Muriel. Nejaký krásavec predsa skôr alebo neskôr musí do ich mestečka zavítať a zachrániť ju z pazúrov despotického otca aj zo spoločnosti hlúpučkých kamarátok. Zapadnuté malomesto, kde je jedinou atrakciou zábavný park a obchodné centrum, však urodzených mužov príliš neláka. A tak sa Muriel rozhodne vykašľať sa na prezeranie stohov svadobných časopisov pri počúvaní ABBY a vyrazí za šťastím do veľkomesta. Bude nakoniec svadba?

Stať sa Muriel by asi väčšina žien nechcela – byť vždy príliš mohutná, napriek tomu úplne nevýrazná žena, ktorá má talent strápniť sa kedykoľvek a kdekoľvek. Muriel je jednoducho smoliarka. Dokáže zraniť seba aj ďalších pri chytaní svadobnej kytice (samozrejme ju chce chytiť tak veľmi, že sa správa ako zápasník), ale našťastie má ocka politika, ktorý vie jej trapasy žehliť. Proste nech sa Muriel snaží, ako chce, v zapadákove žiadneho chlapa uloviť nemôže a jediné, čo jej zostáva, sú piesne ABBY.

Môj život je rovnako dobrý ako pesničky ABBY. Je taký dobrý ako Dancing Queen.

P. J. Hogan patrí k austrálskym filmárom, ktorí vedia balansovať medzi satirou a ľahkovážnosťou. To je tiež prípad vydajachtivej Muriel. Tento film patrí do ranku nemilosrdných portrétov provinčnej spoločnosti, má však ešte niečo navyše – láskavý humor. Sledovať totiž len Murielinu rodinu, život na malom meste a jej rovesníkov v chomúte by znamenalo ísť si to po pozretí filmu radšej „hodiť“. Ale vďaka postave hlavnej hrdinky a jej sestry sa nakoniec musíte všetkému smiať a fandíte týmto dievčatám, nech sú kdekoľvek a robia čokoľvek. Samozrejme že sa v Sydney Muriel podarí nájsť chlapíka, ktorý jej rád navlečie snubný prsteň, bude to však mať jeden háčik...

Táto horko-sladká komédia má svoje čaro predovšetkým zásluhou skvelej Toni Collette. Dlho pred Renée Zellweger neváhala a kvôli úlohe nabrala pekných pár kíl, aby bola zakomplexovaná Muriel, túžiaca stať sa „Dancing Queen“, ešte dokonalejšia. Nie je totiž nič lepšie ako herec, ktorý pochopí, že si najprv musí vedieť urobiť srandu sám zo seba, aby potom jeho postava mohla byť presná a uveriteľná. A o tom, že toto Collette vie, ste sa mohli presvedčiť už mnohokrát (Ako na vec, Nezabudnuteľné prázdniny). Podstatné tiež je, že aj keď je Collette výborná komediálna herečka, Hogan jej talent prvoplánovo nevyužil a nekarikoval všetko za každú cenu.

Prezradíme vám, že Muriel síce neprežije klasický happy end a bude musieť oželieť vysnívaného princa, získa však oveľa viac. Predovšetkým sa konečne nájde a pochopí, že môže byť prirodzená a príťažlivá, len sa nesmie báť vážiť si samu seba.  

Muriel sa vydáva

Film / seriál
Hodnotenie FDB 73,1 % Hodnotenie redakce
Foto AMC

Réžia P. J. Hogan

Scénár P. J. Hogan

Obsadenie Toni Collette, Bill Hunter, Rachel Griffiths, Jeanie Drynan, Gennie Nevinson, Matt Day, Daniel Lapaine

Dĺžka 105 min.

Rok 1994

AMC utorok 17. 4. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC