Film / seriál

Leonardo DiCaprio ako ho nepoznáte

Leonardo DiCaprio ako ho nepoznáte
Skylink Live TV

Sledujte na AMC na Skylink Live TV Sledovať

Keď sa povie Leonardo DiCaprio, väčšina z nás si ho vybaví ako skúseného lovca Hugha Glassa z Revenanta, elegána Gatsbyho, miliardára z Wall street, policajta v utajení z filmu Na druhej strane či chudobného írskeho mladíka z kasového trháku Titanic. Tento štyridsaťdvaročný herec, ktorý vlani zaslúžene získal Oscara, svoj talent predviedol už v začiatkoch svojej kariéry. Prinášame vám prehľad piatich filmov, ktoré by vám nemali uniknúť.

Čo žerie Gilberta Grapea

Ešte len devätnásťročný Leonardo všetkých ohromil svojim vierohodným stvárnením retardovaného štrnásťročného chlapca Arnieho a právom za neho získal nomináciu na Oscara. Arnie žije so svojím bratom Gilbertom a extrémne obéznou matkou v malom mestečku Endora, a je to práve Gilbert, kto ako jediný z rodiny zarába a o všetkých sa stará. Keď stretne krásnu Becky, zamiluje sa a želá si čas tráviť len s ňou. Arnie ale potrebuje neustály dohľad a rovnako tak aj matka, ktorá sa vďaka svojej tučnote ani nehne z postele, nájsť si čas pre svoj vlastný život sa tak Gilbertovi zdá nemožné. Autor pôvodného románu a scenárista Peter Hedges chcel do úlohy Gilberta obsadiť Rivera Phoenixa, aj režisér Lasse Hallström považoval Leonarda DiCapria za príliš pekného na úlohu duševne chorého. Herec ale nakoniec úlohu dostal, pred natáčaním niekoľkokrát navštívil domov pre mentálne postihnuté deti a pozoroval ich správanie a reakcie.

Zo života chlapca

Vo filmovej adaptácii autobiografického románu Tobiasa Wolffa si Leonardo DiCaprio zahral Tobyho, ktorý so svojou slobodnou matkou Caroline (Ellen Barkin) uteká z východu Spojených štátov na západ. V Seattli, kde sa usadia, sa Caroline zoznámi so slušne sa správajúcim mechanikom Dwightom Hansenom (Robert De Niro), ten sa ale po svadbe ukáže ako alkoholik, tyran a násilník, a aj keď sa s tým Caroline zmieri, Toby sa s otčimom dostáva neustále do konfliktov. O úlohu Tobyho sa uchádzal aj Christian Bale, vo filme si chcel zahrať tiež Tobey Maguire, veľký kamarát Leonarda, a vďaka jeho príhovoru u režiséra Michaela Caton-Jonesa si potom zahral Chucka Bolgera. Zaujímavosťou je, že Leonardo počas natáčania o niečo povyrástol a ku koncu sa musel pri scénach s De Nirom krčiť, aby vyzeral menší.

Rýchly a mŕtvy

Vo hviezdne obsadenom westerne Sama Raimiho (Spider-man) si Leonardo DiCaprio zahral Fee „Kida“ Heroda, ktorý vedie obchod so zbraňami v mestečku Redemption a túži po uznaní starostu, drsného chlapíka Johna Heroda (Gene Hackman). Ten každý rok organizuje pištoľový turnaj o finančnú odmenu, zakaždým ale svojich potenciálnych protivníkov porazí a víťazí. Tento rok sa okrem pár miestnych, ako Corta (Russell Crowe) a seržanta Claya Cantrella (Keith David) zúčastňuje aj mladá žena Ellen (Sharon Stone), ktorú predtým nikto nikdy nevidel. Ellen ale nezaujíma výhra, pravý dôvod jej návštevy je ten, že chce zabiť Heroda za to, že jej zničil život. Hovorí sa, že účasť Russella Crowea zabezpečila osobne Sharon Stone, aj keď producenti neboli z neznámeho herca nadšení, a na Leonarda DiCapria sa vraj tešila tak, že zaplatila celý jeho honorár.

BASKETBALISTOV DENNÍK

Drámu o tom, ako drogy ničia život, natočil americký režisér Scott Kalvert na motívy knihy básnika a rockera Jima Carrolla zápisky z basketbalových rokov. V nej autor líči polovicu 60. rokov 20. storočia, kedy sa medzi svojím dvanástym a pätnástym rokom pretĺkal ulicami new yorku, hral basketbal, chodil za školu, balil dievčatá, kradol, kšeftoval, užíval si drogy a získaval si povesť rebela. O všetkom si viedol denník, ktorý je až hrozivo úprimný a zobrazuje odvrátenú stranu života vtedajších teenagerov. Jima Carrolla si zahral práve Leonardo DiCaprio, aj keď pôvodne mala úloha pripadnúť Riverovi Phoenexovi. Ten ale pred začiatkom natáčania tragicky zomrel, zhodou okolností práve na predávkovanie drogami.

Leonardo DiCaprio vo filme Baketbalistov denník

Marvinova izba

Rodinnú melodrámu o dvoch sestrách, ktorých dvadsaťročné odlúčenie ukončí až vážna choroba. Bessie (Diane Keaton) ochorie a ku svojmu vyliečeniu potrebuje transplantáciu kostnej drene od príbuzného, preto za ňou prichádza jej sestra Lee (Meryl Streep) aj so svojimi dvoma synmi, Hankom (Leonardo DiCaprio) a Charliem (Hal Scardino). Obe sa spolu už roky nerozprávajú, a preto ihneď dochádza ku konfrontácii ich veľmi odlišných štýlov života i názorov. Pred zákrokom ale prichádza Leein lekár (Robert De Niro) so správou, že choroba je vážnejšia, než sa domnievali. Obe predstaviteľky hlavných úloh boli v roku 1997 nominované za svoje výkony na filmové ceny, Meryl Streep na Zlatý Glóbus a Diane Keaton na Oscara.

Basketbalistov denník

Film / seriál
Hodnotenie FDB 80 % Hodnotenie redakce
Foto AMC, Profimedia.cz

Réžia Scott Kalvert

Scénár Bryan Goluboff

Obsadenie Leonardo DiCaprio, Lorraine Bracco, James Madio, Patrick McGaw, Mark Wahlberg, Roy Cooper, Bruno Kirby

Dĺžka 99 min.

AMC pondelok 24. 4. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC