Film / seriál

Kto z koho?

Kto z koho?
Skylink Live TV

Sledujte na AMC na Skylink Live TV Sledovať

Inteligentný akčný film, kde prím nehrajú strieľačky a potoky krvi – je možné niečo také natočiť?

Áno, je to možné. Dramatická kriminálka z konca deväťdesiatych rokov je toho dôkazom. Chlapík, ktorý nemá čo stratiť, sa pustí do nebezpečnej akcie, ktorá by ho podľa všetkých očakávaní mala stáť krk (trochu to pripomína Johna Wicka), ale čuduj sa svete, nič také sa nestane. Naozaj premyslený film plný hlášok vás dostane do kolien. Hlavní hrdinovia, ktorí sa hrajú na mačku a myš (chvíľu chytá policajt zloducha a chvíľu zase naopak), nepotrebujú nikoho prepichovať perom, bohato si vystačia so svojím intelektom a humorom.

Mačka a myš

Kto z koho začína ako väčšina policajných filmov, skočíte rovno do deja, do nejakej akcie. V tomto prípade má inšpektor Ho Sheung-Sang (Ching Wan Lau) vyjednávať o rukojemníkoch, ale namiesto pomalého postupu zvolí razantnejšie riešenie. Vôbec netuší, že jeho počínanie sleduje niekto ďalší, nechcený svedok, ktorý by mohol celú situáciu obrátiť proti Hoovi. Cheung (Andy Lau) sa rozhodne inšpektora dostať – pri útoku na finančnú spoločnosť si na Hoa zaobstará „lákadlo“ a vezme si rukojemníka, čím ho naláka do pasce. A tak sa konečne stretávajú tvárou v tvár, aby spolu rozohrali sedemdesiatdvahodinovú napínavú hru.

Čo vlastne chceš?
Nič.
Len sa spolu v najbližších troch dňoch budeme hrať.

Začína sa tak oná hra na mačku a myš, do ktorej sa zapojí tiež Yakuza (to aby sa nám chlapci nebili len spolu, ale tiež s ďalšími super-ninja-zabijakmi), ale prím hrajú Cheung s Hoom, ktorí sú obaja veľmi inteligentní a akonáhle si myslíte, že jeden zahnal toho druhého do kúta, úlohy sa v sekunde obrátia. Ich vzťah sa stáva čoraz komplikovanejším a ukazuje, že tienisté aj dobré stránky majú obaja.

Nech to odsýpa

Väčšina filmu Kto z koho pripomína nespočetné množstvo scén, ktoré ste už videli v nejakom westerne alebo akčných filmoch (ruku na srdce, čo chcete stále vymýšľať na vzťahu policajta a zločinca). Čím je však tento film jedinečný, sú výkony Andyho Laua a Ching Wan Laua. Obaja hrajú silné osobnosti a vedia sa do svojich úloh oprieť s vervou, takže sa je neustále na čo pozerať. Režisér Johnnie To odvádza tiež skvelú prácu, dokázal z nie veľmi zložitého scenára vytesať naozajstný akčný skvost, ktorému nechýba napätie ani humor. Kratšia stopáž, len 93 minút, vôbec nie je na škodu. Všetko pekne odsýpa, nie je čas zdržiavať sa zbytočnosťami a prehnane vyžívať v akčných scénach. Ďalšou silnou osobnosťou do partie je kameraman Siu-Keung Cheng, ktorému surovejšia poetika očividne sadla. S Johnniem To sú navyše už zavedená dvojica, natočili spolu ešte pred Kto z koho dva filmy.

A keď už sme v tom chválení, potom si zaslúži spomenúť tiež Raymond Wong, pretože čo by bol akčný film bez hudby. Náročné bojové choreografie jednoducho potrebujú nejaký podkres a Wong sa tu naozaj vybláznil. Príliš vás asi nezaujmú konvenčné melódie, ktoré však v exponovaných scénach prechádzajú do výraznejších polôh, kde sa Wong nebál siahnuť napríklad pre gajdy, zbory či syntetizátory. Aj keď to znie úplne nesúrodo, všetko klape ako má a obraz sa s hudobnou zložkou krásne dopĺňa. Kto z koho je proste pecka.

Kto z koho

Film / seriál
Hodnotenie FDB 71,2 % Hodnotenie redakce
Foto AMC

Réžia Frank Oz

Scénár Nai-hoi Yau, Julien Carbon, Laurent Courtiaud

Obsadenie Robert De Niro, Edward Norton, Marlon Brando, Angela Bassett, Gary Farmer, Jamie Harrold, Paul Soles

Dĺžka 124 min.

Rok 2001

AMC utorok 28. 8. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC