Film / seriál

Kto je vinný?

Kto je vinný?
Skylink Live TV

Sledujte na AMC na Skylink Live TV Sledovať

Aj keď by sme chceli veriť, že každý si môže slobodne zvoliť svoju vlastnú cestu, existujú chvíle, kedy nám ju určí spoločnosť bez ohľadu na to, akí sme a čo chceme. Dôsledkom potom môžu byť rozhodnutia, ktoré sa robia v mene vlastenectva a vedú priamo do pekiel.

Konflikt medzi svedomím jednotlivca a nemorálnosťou spoločnosti sa ocitol v hľadáčiku režiséra Stanleyho Kramera. Ten sleduje vojenský tribunál v nemeckom Norimbergu odohrávajúci sa v roku 1948. Predseda súdu, Dan Haywood (Spencer Tracy), musí rozhodnúť o osude štyroch mužov, ktorí boli obvinení zo zločinov proti ľudskosti spáchaných počas obdobia, kedy boli v Nemecku pri moci nacisti. Haywood je znepokojený, že sa obžalovaní, podľa všetkého extrémne vzdelaní muži, mohli podieľať na zločinoch, ktoré nacisti páchali. Najväčším orieškom je pre sudcu najmä Dr. Ernst Janning (Burt Lancaster), medzinárodne uznávaný právnik, ktorý pôsobil ako sudca v niekoľkých skorumpovaných nacistických procesoch, v ktorých bolo odsúdených veľa ľudí na smrť v plynových komorách.

Obhajca štvorice obžalovaných, Hans Rolfe (Maximilian Schell), sa snaží dokázať, že všetci iba plnili želania vlády. Argumentuje tým, že na to, aby mohli odsúdiť Janninga a ostatných mužov, musia byť obvinení vlastne všetci, ktorí vo vojne bojovali, nech už stáli na ktorejkoľvek strane. V snahe pochopiť, ako toľko ľudí mohlo ignorovať holokaust a ako mohli spokojne žiť v takom krutom politickom zriadení, sa Haywood vydáva do ulíc Norimbergu, aby sa mohol vypytovať obyčajných ľudí. Nakoniec sa stretne s pani Bertholt (Marlene Dietrich), vdovou po nemeckom generálovi, ktorá mu otvára oči a popisuje, aká komplikovaná bola situácia pre mnoho Nemcov počas Hitlerovej vlády.

Namiesto jednoduchého zamerania sa na hrôzy, ktoré boli spáchané počas holokaustu, sa Kramerov film venuje ľudskému svedomiu. Neschvaľuje úlohu, ktorú hrali niektorí Nemci počas druhej svetovej vojny, ale snaží sa lepšie porozumieť ich mysleniu. Hoci sa väčšina deja odohráva v súdnej sieni, film nie je úplne klasickou súdnou drámou. Kramer totiž používa rôzne techniky, aby odhalil ďalšie kľúčové postavy a udržiaval napätie. A výkony Widmarka a Schella sú absolútne bezkonkurenčné. Najmä Schell je veľmi dobrý v úlohe človeka, ktorý verí, že zastupuje nielen Janninga a ostatných sudcov, ale vlastne celé Nemecko.

Judgment at Nuremberg je film, ktorý vás donúti, aby ste sa pozerali na holokaust z dvoch odlišných strán. Neobhajuje vyčíňanie nacistických pohlavárov a priaznivcov, ale zdôrazňuje, že niektoré aspekty holokaustu neboli také čiernobiele, ako si často myslíme. Kramerovi sa podarilo vytvoriť bravúrne dielo, ktoré rešpektuje obete a súčasne spochybňuje to, ako je možné, že iní dovoľujú, aby sa takéto zlo stalo.

Judgement at Nuremberg

Film / seriál
Hodnotenie FDB 86,7 % Hodnotenie redakce
Foto AMC

Réžia Stanley Kramer

Scénár Abby Mann

Obsadenie Spencer Tracy, Burt Lancaster, Richard Widmark, Maximilian Schell, Marléne Dietrich, Judy Garland, Montgomery Clift

Dĺžka 186 min.

AMC pondelok 8. 5. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC