Film / seriál

Kto je tu blázon?

Kto je tu blázon?
Skylink Live TV

Sledujte na AMC na Skylink Live TV Sledovať

Každé mestečko alebo štvrť má svojho „čudáka“. Jedni ho ochraňujú, druhí sa mu radšej vyhýbajú.

V typickom americkom mestečku North Bath žije tiež taký miestny blázon, ktorému všetci hovoria Sully. Donald Sullivan už je v rokoch, ale nie je to pomätený starček, ktorý motá piate cez deviate. Stále vie pekne očariť nejednu dámu, navyše nedá dopustiť na svoju rodinu a priateľov. Lenže sa tiež občas poriadne rozčúli – a to je potom lepšie ísť mu z cesty. Tento film poteší fanúšikov Paula Newmana, ktorý v ňom ako Sully exceluje. Tak uvidíme, kto je tu blázon...

Newman hrá ťažkého alkoholika (podobnú postavu si zahral vo filme Rozsudok), takého toho bezohľadného slobodného ducha, s ktorým sa občas stretávate: muža, ktorý nikdy nevyrástol a ktorý napriek svojmu bezstarostnému ignorovaniu spoločenských štandardov zostáva stále očarujúci. Ľudia mu tak jeho maléry nakoniec radi odpúšťajú. Za svoju slobodu však musel niečím zaplatiť, v prvom rade manželstvom a synom, ktorý vyrastal bez neho. Jeho jedinou rodinou sú kumpáni z baru – starý právnik, barman a mentálne retardovaný kolega. Sully pracuje pre malomestského mafiána Carla Roebucka (Bruce Willis), ku ktorého rodine má blízko, teda skôr k jeho žene Toby (Melanie Griffith). Jedného dňa sa však jeho pokojný život obráti o sto osemdesiat stupňov, keď do mesta príde stratený syn Peter (Dylan Walsh).

Z určitého pohľadu sa toho vo filme moc nedeje, ale z iného tu dochádza doslova ku kotrmelcom. Sully má totiž príležitosť sa o niekoho starať, byť dôležitým článkom života iného človeka. Ako otec všetko pokazil na celej čiare, lenže teraz môže byť dokonca dedkom. Celý príbeh, ktorý vznikol podľa románu Richarda Russoa, sa odvíja podľa vlastnej logiky. Všetko má svoj čas a je obalené do akéhosi chlácholivého pokoja a ticha. Film však stojí predovšetkým na výkone Newmana, ktorý nič neprepaľuje. Nestrieda sa tu jedna veľká scéna za druhou, nejde tu o erupcie emócií, proste len sledujete život chlapíka, ktorý kedysi zišiel z cesty a teraz sa na ňu snaží vrátiť.

Newman v podstate celú svoju kariéru študoval obyčajnú ľudskosť, ktorú sa potom snažil vtlačiť svojim postavám. Film Nie som blázon ako keby bol vrcholom tejto snahy a naplno ukazuje jeho nezameniteľný štýl herectva. Postavy, ktoré predstavuje, sú vždy uveriteľné, máte pocit, že ich poznáte, že ide o vášho strýka alebo bratranca. Bude to znieť asi paradoxne, ale práve touto obyčajnosťou sa Newman nezmazateľne zapísal do dejín americkej kinematografie.

Nie som blázon

Film / seriál
Hodnotenie FDB 77,6 % Hodnotenie redakce
Foto AMC

Réžia Robert Benton

Scénár Robert Benton

Obsadenie Paul Newman, Jessica Tandy, Bruce Willis, Melanie Griffith, Dylan Walsh, Pruitt Taylor Vince, Gene Saks

Dĺžka 110 min.

Rok 1994

AMC pondelok 5. 2. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC