Film / seriál

Kravaťáci pod paľbou

Masaker na Wall Street – kanadský thriller
Skylink Live TV

Sledujte na AMC na Skylink Live TV Sledovať

Keď bývalý elitný vojak Jim (Dominic Purcell) príde vinou svojho makléra o všetky úspory, rozpadne sa mu svet. Dlhy a neschopnosť financovať nákladnú liečbu svojej partnerky ho doženú k zúfalému rozhodnutiu vyčistiť Wall Street a reštartovať finančný systém so zbraňou v ruke.

Zúfalé časy si žiadajú zúfalé činy. Aj tak by sa dala charakterizovať kanadská akčná dráma. Film, v ktorom by v 80. rokoch hral zrejme Jean-Claude van Damme alebo Steven Seagal – alebo v prípade vyššieho rozpočtu Stallone či Schwarzenegger. Masaker na Wall Street je však nízkorozpočtový akčný film, takže spomínaných svalovcov v ňom neuvidíte. Sledovať budete mlčanlivého hlavného hrdinu (za neho hovoria hlavne zbrane), ktorému Dominic Purcell vtlačil podobu drsniackeho zabijaka, avšak s nežnou dušou. A o čo menej hlavný pomstiteľ Jim rozpráva, o to viac je vo filme hudby. Režisér Uwe Boll (Auschwitz, 2011, Max Schmeling, 2010, Totálny úlet, 2007) dal dohromady slušný soundtrack, ktorý výborne dopĺňa suché finančné správy aj citácie maklérov.

Všetci by mali vedieť, že som tam vonku, vojak ľudu... a ak vláda, žalobcovia a sudcovia zlyhajú, ja nesklamem.

Ale nechceme robiť z Masakru na Wall Street iba neohrabanú strieľačku. Uwe Boll sa snaží odovzdať divákom viac. Jednoducho vyjadruje frustráciu zo súčasného finančného systému, ktorý najhoršie dopadá na obyčajných ľudí. Jeho poňatie reštartu tohto systému je drsniacke, ale ako sám režisér povedal v jednom z rozhovorov: „Prečo nepotrestať chlapov tak, ako si zaslúžia?“ A tak na vás čakajú nádherne zinscenované popravy riadne vypasených zbohatlíkov, ktorým sú ľudia ako Jim úplne ukradnutí. Teda dovtedy, kým ich Jim nezačne odkrágľovávať jedného po druhom. Ostatne akčný žáner k Bollovi patrí, takže od neho by sme ani thriller zo súdnej siene nečakali.

Onen filozofický podtext a oprávnená zloba chlapíka, ktorý už prišiel absolútne o všetko, takže teraz nemá čo stratiť, preto leží až v druhom pláne celého filmu. V prvom rade ide o efektný pohľad na namakaného borca, ktorý to so zbraňami vie a s výrazom Clinta Eastwooda si začne vybavovať účty so svetom. Vlastne ide o dobrý terapeutický film, prostredníctvom ktorého môžete upustiť trochu pary. A ak nebudete brať Bolla príliš vážne, môže sa z Masakru na Wall Street stať aj celkom zábavný film.

Útok na Wall Street

Film / seriál
Hodnotenie FDB 68,8 % Hodnotenie redakce
Foto Profimedia.cz

Réžia Uwe Boll

Scénár Uwe Boll

Obsadenie Dominic Purcell, Erin Karpluk, Edward Furlong, John Heard, Keith David, Michael Paré, Lochlyn Munro

Dĺžka 97 min.

Rok 2013

AMC sobota 30. 4. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC