Film / seriál

Konkurencia Lásky nebeskej

Láska v Laponsku – francúzska romantická komédia
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Extra HD na Skylink Live TV Sledovať

Romantika z Lásky v Laponsku sa dostáva pod kožu rovnako rýchlo, ako mráz na miestach, kde sa jej opojný príbeh odohráva.

Čo je viac ako podarený vianočný film? Rozprávka pre dospelých, ktorá namieša presne také ingrediencie, ktoré každoročne zanesú sviatočný čas do miliónov domácností, a vidieť len raz za rok ju rozhodne nestačí? Veď s dobrým vianočným filmom je to ako s poctivým vareným vínom alebo koláčikmi – neomrzí sa.

Na pomyselnom svetovom tróne všetkých vianočných filmov sedí už devätnásť rokov Láska nebeská. V mimoriadnom hereckom obsadení takmer geniálnym spôsobom skladá viac či menej prepojené vianočné historky, legendárna je tanečná scéna Hugha Granta ako britského premiéra alebo jazykovo krkolomné vyznanie lásky Colina Firtha.

U nás túto úlohu, hoci nejde o filmy s klasicky vianočnou tematikou, zastupujú komédie Pelíšky a S tebou ma baví svet. A kto vie, možno sa k nim čo nevidieť pripojí podarený minuloročný film Želanie pre Ježiška, ktorý je vystavaný na podobnom pôdoryse ako obľúbená Láska nebeská.

Ale pozor, je tu ešte jeden vážny kandidát! Neveríte? Tak si pozrite Lásku v Laponsku! Tento romantický klenot, ktorý nezviera často vyumelkovaný svet zámorskej produkcie, natočil francúzsky režisér Arnauld Mercadier. Ten filmami šetrí a vo svojej rodnej krajine sa venuje predovšetkým seriálom, ale v prípade toho zatiaľ posledného – päť rokov starej Lásky v Laponsku – sa mu podaril malý zázrak.

Ide ho zavrieť!

Ostatne o zázraky, menej aj viac uveriteľné, no do vianočnej romantiky ako stvorené, tu núdza nie je. Malý zázrak je už len to, že sympatická Charlotte i Martial, ktorí tu hrajú prím, sú stále single. Teda, Charlotte priateľa mala, ale podviedol ju. A vyzerá to, že na zháňanie niekoho ďalšieho si bude musieť počkať. Ako mladá insolvenčná správkyňa je tesne pred Vianocami vyslaná z Paríža do Švédska, aby tam poslala do konkurzu francúzsku firmu, ktorá vyrába drevené hračky a už niekoľko rokov padá do červených čísel.

Toto je sauna, nie toalety. Je to pre všetkých.

A tak sa na scéne objavuje on – Martial, idealistický majiteľ firmy, ktorý vychováva dve deti svojej zosnulej sestry. A aj keď si na prvú dobrú do oka s Charlotte práve nepadnú, cez rad vtipných a dojemných epizód sa ich vzťah premieňa, až je z neho nakoniec láska ako trám!

Natáčanie so zranením

Z obrazovky to nevyzerá, ale idylické natáčanie to nebolo. Prebiehalo vo švédskej Kirune na severe Laponska, kde sa teplota pohybovala medzi mínus desiatimi a mínus dvadsiatimi siedmimi. „Akonáhle niekto dotočil záber, navliekli naňho, čo sa dalo. Všetci vyzerali ako maskoti Michelinu,“ smeje sa predstaviteľ Martiala Tomer Sisley. A dodáva, že „po ôsmich hodinách natáčania nám všetkým začínala byť naozaj poriadna zima.“

Sisley musel navyše bojovať aj s komplikovanou trojitou zlomeninou pravého ramena. Tú si herec privodil deň pred začiatkom nakrúcania, keď spadol zo snežného skútra. Dostával injekcie morfínu na utíšenie bolesti, občas si nasadzoval dlahu. Napriek tomu priznal, že s predstaviteľkou Charlotte Juliou De Bonou budú na Lásku v Laponsku spomínať v dobrom, už len kvôli magickej polárnej žiare, ktorú vo filme uvidíme chvíľku, zatiaľ čo hercov sprevádzala počas celého nakrúcania.

Julie De Bona (* 7. decembra 1980)

Aj po štyridsiatke má Julie De Bona v tvári dievčenský peľ a v očiach nepokojné očakávania. Jej rodičia pochádzali z Talianska a Vietnamu, otec sa venoval počítačom, matka bola krajčírka. Julie mala ísť pôvodne študovať biochémiu, ale v devätnástich sa rozhodla pre ročnú pauzu a skúsiť divadlo, ktoré ju priťahovalo. Točí hlavne pre francúzske televízie, jeden z jej filmov, Moja vlasť, sme ale pred deviatimi rokmi mohli vidieť aj v našich kinách.

Lásku v Laponsku

Film / seriál
Hodnotenie FDB 56,7 % Hodnotenie redakce
Foto FilmBox Extra, Profimedia.cz

Réžia Arnauld Mercadier

Obsadenie Julie De Bona, Tomer Sisley, Malonn Lévana, Dorothée Jemma, Gianni Giardinelli, Janicke Askevold, Anaïs Delva

Dĺžka 93 min.

Rok 2017

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC