Film / seriál

Kocka

Kocka
Skylink Live TV

Sledujte na AMC na Skylink Live TV Sledovať

Riešite radi rébusy? A dokážete si predstaviť, že by na vyriešení nejakej hádanky závisel váš život?

Podobné otázky nikdy nenapadli šesticu úplne odlišných ľudí, ktorí sa podivnou náhodou ocitli v záhadnom väzení. Nekonečný rad prepojených kubických miestností sa stal ich nočnou morou, niektoré z komôr sú totiž plné smrteľných pascí. Nesúrodá partia musí spojiť svoje sily, pretože sám v labyrinte dlho nikto neprežije. Policajt, profesionálny zlodej, študentka matematiky, psychologička, architekt a dospelý autista – tí všetci sa stanú figúrkami na šachovnici v hre, o ktorej vedia len jediné: ak prehrajú, bude ich to stáť život.

Mnoho filmov už sa snažilo vydesiť divákov k smrti – určite si sami spomeniete na nespočetné množstvo „krvákov“, ale len málo z nich naozaj dokázalo vyvolať hrôzu. Desivé totiž často nebýva to, čo vidíte, (hektolitre krvi a „plachtoví“ duchovia sú často slabý odvar aj pre deti), ale to, čo cítite, tušíte ako tieň kdesi za vami... Paranoja, izolácia, tiesnivý pocit, že ste stále sledovaní – to sú tie nehmatateľné strachy, ktoré na vás budú útočiť počas sledovania napínavého hororu.

Najviac sa bojíte, keď neviete čoho

Kocka je jeden z tých vzácnych filmov, ktorý vás nebude ľakať, ale strach vám zaseje hlboko do mysle. Aj tu je síce pár záberov, kde sa vybláznili maskéri a slabšie žalúdky taký pohľad nemusia dobre znášať, oveľa desivejší je však strach z neznáma. Režisér a scenárista v jednej osobe Vincenzo Natali si z vás ako divákov urobí rovnaké bábky ako z hlavných protagonistov. Budete sedieť prikovaní pred obrazovkou, po tele vám bude behať mráz v očakávaní, čo všetko príde, ale odísť nedokážete. Ani zavrieť oči.

Po skončení filmu navyše budete stále premýšľať, na čo ste sa to vlastne pozerali. Jednoducho povedané, milovníci hororov si prídu na svoje. Myšlienka akéhosi nekonečného väzenia-bludiska poskladaného z kociek vám nedá spať. Je to naozaj len hororová vízia, alebo metafora skutočných ľudských životov? O tom si musíte rozhodnúť ako diváci sami.

Vo vnútri Rubikovej kocky

Najdesivejší na Kocke je samotný fakt, že skupina cudzích ľudí sa znenazdajky prebudí v bludisku kovových miestností a nemá potuchy, ako sa tam dostali, kde sú a kto im to urobil. Dvere v strede každej miestnosti vedú do ďalšej, ktorá je takmer identická, aj keď farby sa mierne líšia. Čo to je za miesto a na čo slúži? To zostáva záhadou.

Partia väzňov sa postupne stretáva pri svojich prieskumných cestách, aby nakoniec pochopili, že musia spolupracovať, inak sa von nikdy nedostanú. Kto ich tam zavrel? Vláda? Cudzinci? Je to väzenie? Podivný experiment? Postupne každý z nich zistí, že výber ľudí niekto spravil zámerne. Každý človek v skupine má totiž určité vlohy, ktoré môžu všetkých posunúť o krôčik bližšie k vyriešeniu tohto psychohlavolamu. Lenže čas beží, síl ubúda, nervozita rastie a vzájomné konflikty sa stále vyostrujú.

Režisér Natali vám naozaj doslova brnká na nervy. Navyše vo filme nefiguruje žiadna vyložene sympatická postava. Skôr naopak, čím dlhšie sa pozeráte, tým viac vám sú postavy protivné. Lenže už ste chytení. Chcete vedieť, ako všetko dopadne, chcete tento hlavolam vyriešiť tiež. Natali je jednoducho, v kocke, majster napätia!

Zaujímavosť

Film bol natočený iba za tri týždne a všetko na ručnú kameru. Režisér Vincenzo Natali sa ale musel vzdať chronologického nakrúcania scén, pretože dvere v „kockách“ nefungovali správne.

Kocka

Film / seriál
Hodnotenie FDB 74,1 % Hodnotenie redakce
Foto AMC

Réžia Vincenzo Natali

Scénár Vincenzo Natali, Graeme Manson

Obsadenie Maurice Dean Wint, Nicole de Boer, Nicky Guadagni, David Hewlett, Wayne Robson, Andrew Miller, Julian Richings

Dĺžka 90 min.

Rok 1997

AMC sobota 11. 5. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC