Film / seriál

Keď sa sen stane skutočnosťou

Keď sa sen stane skutočnosťou
Skylink Live TV

Sledujte na AMC na Skylink Live TV Sledovať

Romantika šmrncnutá vtipom a nadsádzkou – presne to je parketa snáď najznámejšieho Newyorčana na svete, Woodyho Allena.

Cecília sa snaží utiecť pred ťaživým obdobím hospodárskej krízy 30. rokov. Chodí sa preto pravidelne zasnívať do kina pri svojom obľúbenom filme Purpurová ruža z Káhiry. Doma na ňu totiž čaká násilnícky a večne opitý manžel, peňazí tiež nemajú na rozhadzovanie, a tak je jej životným potešením postava Toma Baxtera. Lenže Cecílii sa prihodí niečo úplne nečakané, Tom na ňu jedného dňa z plátna prehovorí...

Purpurová ruža z Káhiry je veľmi vtipným filmom, ale to, čo vás na ňom bude baviť najviac, je spôsob, ako dokáže Woody Allen využiť humor k pohrávaniu sa s realitou a fantáziou. Filmové životy sa totiž skladajú len z toho, čo sa odohráva na obrazovke, a ak začneme premýšľať o tom, že skutočný život môže byť rovnaký ako film, náš svet sa dosť scvrkne a sploští. Allen tak ako vždy nechce len poštekliť naše bránice, ale takzvane medzi riadky vpisuje oveľa dôležitejšiu myšlienku.

Hlavnú ženskú úlohu si tu zahrala Mia Farrow, je naivná, skôr zmätená drobná servírka, ktorú úplne ovláda jej manžel. Práve ona je presne tou zasnenou dušou, ktorú nie je ťažké chytiť do filmových pascí. Jej hrdinom sa stane sympaťák v podaní Jeffa Danielsa – postava elegána, ktorý má ale menší problém, vie vždy len toľko, čo jeho postava vo filme. A tak niet divu, že sa rozhodne doslova vypadnúť z roly.

Allen tu naráža na svoju obľúbenú tému – pohrávanie sa s identitou. Už v Zeligovi (1983) ho zaujímalo, či je možné úplne sa zbaviť vlastnej identity a v podstate kradnúť akúkoľvek cudziu. Zeligovi sa nedarilo byť samým sebou, musel v podstate neustále žiť v akýchsi prestrojeniach za iných ľudí. Všetko sa ale točilo okolo jednej ústrednej postavy. V Purpurovej ruži sú takí hľadači identity dvaja, každý však hľadá trochu niečo iné. Vďaka tomu je príbeh vyvážený, a aj keď sú v ňom mnohé bizarnosti, nepôsobí nejako prehnane, alebo snáď až trápne.

Purpurová ruža je príjemná od začiatku do konca, a to nielen kvôli jasnosti a šarmu, s ktorými Daniels a Farrow skúmajú problémy svojich postáv, ale aj preto, že film je veľmi inteligentný. Nemyslíme tým, že by bol nejako nadutý, alebo príliš intelektuálny – nikto v celom filme nehovorí zložitejšie než priemerný filmový hrdina z roku 1930. Je to film plný vtipu a hravosti, Allen plne divákom dôveruje a necháva ich hľadať si občas trochu ukryté ironické poznámky či protiklady. Tento film jednoducho stojí za to vidieť viackrát, pretože na prvýkrát určite neodhalíte všetko. Čím lepšie ho budete poznať, tým viac sa budete smiať, ale zároveň tiež premýšľať o filme, filmovej realite a ich vplyve na kultúru i nás samotných. Jednoducho geniálne!

Purpurová ruža z Káhiry

Film / seriál
Hodnotenie FDB 74,1 % Hodnotenie redakce
Foto AMC

Réžia Woody Allen

Scénár Woody Allen

Obsadenie Mia Farrow, Jeff Daniels, Danny Aiello, Stephanie Farrow, David Kieserman, Irving Metzman, Edward Herrmann

Dĺžka 82 min.

Rok 1985

AMC nedeľa 13. 8. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC