Film / seriál

Je dôležité mať vejár

Scarlett Johansson s vejárom
Skylink Live TV

Sledujte na AMC na Skylink Live TV Sledovať

Ako to dopadne, keď sa medzi usporiadanou smotánkou zrazu objaví levica salónov, ktorá chce ospalú a podľa nej nudnú spoločnosť trošku oživiť?

Mladá Lady Windermerová žije v šťastnom manželstve dovtedy, než začne svojho muža podozrievať, že má milostnú aférku s lady Erlynnovou. Táto dáma na pobrežie Amalfi prišla len nedávno a sprevádza ju nie práve lichotivá povesť – avšak nič si z toho nerobí. Lady Windermerová je plná pochybností, čomu napomáha aj lord Darlington, ktorý by rád využil situáciu a lady zviedol. Zápletka sa možno zdá banálna, ale to by v hre nesmel byť ešte stratený a znovu nájdený vejár, podivné účty a tajomstvo, ktorého vyzradenie môže navždy ovplyvniť život niektorých zo zúčastnených.

Dielo je filmovou adaptáciou konverzačnej komédie od Oscara Wildea, ktorá navyše niesla podtitul Hra o slušnej žene. Dramatik pôvodom z Írska dej zasadil do Londýna na konci 19. storočia a vtipne v ňom glosuje upadajúcu morálku a pretvárku spoločnosti. Prvýkrát mala hra premiéru vo februári 1892 v londýnskom divadle St. James. Film sa odohráva neskôr, v tridsiatych rokoch dvadsiateho storočia a hlavných protagonistov preniesol na talianske pobrežie. Avšak zápletka, ironický humor a vtipné dialógy zostávajú rovnaké ako v pôvodnej divadelnej hre.

Vejár lady Windermerovej stavia nielen na vynikajúcej predlohe, ale aj na hereckých výkonoch, a to predovšetkým tých ženských. Helen Hunt (Po čom ženy túžia, Tak dobre, ako sa len dá) je ako pani Erlynnová sebavedomá a sarkastická, naopak Scarlett Johansson (Dievča s perlou, Stratené v preklade) prekvapuje v úlohe nevinnej a čistej lady Windermerovej. Dopĺňajú ich britskí gentlemani Stephen Campbell Moore stvárňujúci zvodcu Darlingtona a Mark Umbers ako lord Windermere. Réžie sa ujal Mike Baker (To Kill a King, Klub vydieračov) a podarilo sa mu Wildeov ostrovtip previesť na filmové plátno v príjemných 89 minútach, v ktorých sa ani nestihnete nudiť.

Oscar Wilde na filmovom plátne

Strašidlo Cantervillské / 1989
Komediálny horor z československej filmovej produkcie by ste si mali pozrieť už len preto, že Wildeových adaptácií moc nemáme. Režisér Vít Olmer síce stojí za takými filmami ako Playgirls a Waterloo po česku, ale Strašidlo Cantervillské patrí spolu s Bony a klid k divákmi i kritikou ceneným filmom. Príbeh rozpráva o boji starého anglického strašidla proti Američanom a Wilde sa neváhal triafať do oboch národov. Obsadenie je tiež sľubné – Jiří Bartoška, Jiřina Bohdalová, Petr Nárožný alebo Eva Holubová.

Je dôležité mať Filipa / 2002

Rupert Everett, Colin Firth, Reese Witherspoon či Judi Dench – to je len pár mien z hviezdneho ansámblu romantickej komédie z prostredia anglického vidieka. Opäť tu ide o muža, ktorý sa snaží zvádzať ženy aj za cenu menších klamstiev, a aristokratov, ktorí menia názory častejšie než pančuchy. Film zrežíroval Oliver Parker, pre ktorého to nebola ani prvá, ani posledná adaptácia Wildeovho diela.

Dorian Gray / 2009

Príbeh o mužovi, ktorý sa desí starnutia natoľko, že jeho najväčším prianím je, aby miesto neho starol jeho vlastný portrét, patrí medzi povinné čítanie. A čo čert nechcel, želanie sa mu vyplní. Lenže všetko má svoje dôsledky, a aj keď stopy hriechov a prežitých rokov nie sú vidieť na jeho tvári, zanechávajú nezmazateľné stopy na duši. Tento thriller s prvkami hororu nakrútil opäť Oliver Parker a hlavnej úlohy sa ujal Ben Barnes (princ Kaspian z Narnie).
Viac nájdete v tabletovom magazínu, ktorý je dostupný pre iOS a Android, alebo pre PC.

Vejár lady Windermerovej

Film / seriál
Hodnotenie FDB 76,1 %
Foto AMC

Réžia Mike Barker

Scénár Oscar Wilde (divadelní hra)

Obsadenie Helen Hunt, Scarlett Johansson, Milena Vukotic, Stephen Campbell Moore, Mark Umbers, Roger Hammond, John Standing

Dĺžka 93 min.

AMC utorok 6. 9. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC