Film / seriál

Ja mám teba a ty zas mňa

John Malkovich, Gary Sinise – O myšiach a ľuďoch
Skylink Live TV

Sledujte na AMC na Skylink Live TV Sledovať

Predtým, než zmizol v bezodných hlbinách úspešného C.S.I. (Kriminálka Las Vegas), bol Gary Sinise solídny herec. Jeho práca bola vždy jednoduchá a neokázalá, vďaka čomu možno nebol až tak zapamätateľný ako iné hviezdy, ale jeho herecké umenie to nijako neumenšuje.

Predtým, než zmizol v bezodných hlbinách úspešného C.S.I. (Kriminálka Las Vegas), bol Gary Sinise solídny herec. Jeho práca bola vždy jednoduchá a neokázalá, vďaka čomu možno nebol až tak zapamätateľný ako iné hviezdy, ale jeho herecké umenie to nijako neumenšuje. 

Sinise sa za kamerou ocitol už v začiatkoch svojej kariéry a jeho adaptácia románu Johna Steinbecka O myšiach a ľuďoch je akýmsi kondenzátom všetkých jeho talentov. Rovnako ako Steinbeckov román aj jeho film je uvoľnený, nežný a humánny. George (Gary Sinise) a Lenny (John Malkovich) sú robotníci, ktorí sa poznajú od detstva. Lenny je fyzicky veľmi zdatný, ale mentálne postihnutý, takže George sa trochu nedobrovoľne stáva jeho „osobným strážcom“.

Po tom, ako našli celkom slušnú prácu na farme v Kalifornii, sú nútení utiecť, pretože Lenny je obvinený z pokusu o znásilnenie (ide samozrejme o nedorozumenie, Lenny je inak ten najmierumilovnejší človek na svete, len má slabosť pre všetko hebké a občas neodhadne svoju silu). Po krátkom období skrývania sa a cestovania sa im nakoniec podarí nájsť novú prácu na úplne inej farme.

Román je známy asi hlavne vďaka srdcervúcemu a dramatickému záveru, Sinise sa však snaží dávať väčší dôraz na vzťah medzi Georgeom a Lennym, na ich sny o budúcnosti, ale pri tom všetkom nezabúda, že celý príbeh sa odohráva vo veľmi napätom období, kedy v USA vládla obrovská nezamestnanosť.

George miluje Lennyho ako brata, ale cíti určitú horkosť a celkom často hovorí o tom, aké by to asi bolo, keby sa o Lennyho nemusel starať. „Mohol by som ísť do mesta aj cez víkend a kúpiť si, čo chcem… zostanem ale v Cathouse,“ vzdychá. Lenny nikdy úplne nepochopil, z čoho je George taký frustrovaný, nerád ho však vidí smutného. Chvíle, kedy sa Lenny pokúša svojho parťáka rozveseliť, sú podobné tým, kedy sa malé dieťa pokúša upokojiť utrápeného rodičia: prostoduché, ale dojemne úprimné.

Lenny nie je ten typ úlohy, akú si zvyčajne spájame s Malkovichom, ale patrí k jeho majstrovským dielam (Sinise údajne odmietol, hoci len na sekundu, uvažovať o niekom inom). Navyše obaja herci spolu pracovali ako členovia Charty Steppenwolf Theatre Company, takže sa dobre poznali. Priateľské puto, ktoré poznáme z knihy, sa tak podarilo dostať aj na plátno, aj keď sú niektoré scény trochu „osekané“. Napriek tomu film neťahajú len oni dvaja, aj vedľajšie postavy sú dobre obsadené a film ponúka celú škálu emócií i napätia. Nečakajte však žiadnych klasických zloduchov, len Curlyho (Casey Siemaszko, Návrat do budúcnosti), šéfa a „vznetlivého syna, ktorý má tendenciu robiť problémy“. Curlyho žena (Sherilyn Fenn, Twin Peaks) tiež nie je žiadny svätec, flirtuje prakticky so všetkým, čo má dve ruky a nohy, priamo Curlymu pod nosom a má neuveriteľne hebké vlasy…

Film O myšiach a ľuďoch si drží románové tempo, teda trochu rozvláčnejší spôsob rozprávania, ale vďaka tomu si vychutnáte malebnú kalifornskú krajinu a predovšetkým Malkovicha, ktorý ako Lenny nesníva takmer o ničom inom než o králikoch a ich hebkej srsti. Znie to trochu podivne? Možno, keď si film pozriete, už to také divné nebude.

Viac nájdete v tabletovom magazínu, ktorý je dostupný pre iOS a Android, alebo pre PC.

O myšiach a ľuďoch

Film / seriál
Hodnotenie FDB 84,9 %
Foto AMC

Réžia Gary Sinise

Scénár Horton Foote podle knihy Johna Steinbecka

Obsadenie John Malkovich, Gary Sinise, Ray Walston, Casey Siemaszko, Sherilyn Fenn, John Terry, Richard Riehle

Dĺžka 110 min.

AMC utorok 9. 8. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC