Film / seriál

Hviezdna brána

Scifi film Hviezdna brána
Skylink Live TV

Sledujte na AMC na Skylink Live TV Sledovať

Tajomstvo pyramíd je rozlúštené! Nejde len o gigantické hrobky faraónov, jedna z nich totiž predstavuje bránu do nesmierneho počtu svetov.

Je to brána do vesmíru, ktorej „PIN“ sa ale armáde dlho nedarí rozlúštiť. Až mladý vedec, egyptológ Daniel Jackson, príde na to, ako sa na inú planétu dostať, ako hviezdnu bránu otvoriť. Má to však jeden háčik, symbol, vďaka ktorému by sa odvážni cestovatelia mohli vrátiť späť, chýba. Zrejme bude na jednej z planét, kam sa vydáva skupina pod vedením plukovníka O'Neilla. V armáde ale chýbajú odborníci, ktorí by vedeli čítať staroveké hieroglyfy, preto sa Daniel stane trochu nedobrovoľne členom hviezdnej výpravy.

Klasika, ktorá začala filmom

Dnes je bežné, že na úspešné televízne seriály nadviaže celovečerný film, ale v 90. rokoch sa na to išlo opačne – filmové spracovanie odštartovalo jeden z najúspešnejších sci-fi televíznych seriálov. Áno, máme na mysli Hviezdnu bránu. Podivnú modrú hmotu vypĺňajúcu kamenný kruh pozná dnes zrejme každé malé dieťa, ale v roku 1994 to bolo zjavenie.

Ja nechcem zomrieť. A vaši muži tiež nechcú zomrieť a títo ľudia určite tiež nechcú zomrieť

Prepojenie starovekého egyptského sveta plného mystiky a záhad s podobne tajomným svetom kdesi vo vesmíre sa ukázalo ako dobrá voľba. James Spader svojou postavou síce trochu pripomína Indiana Jonesa, ale bohužiaľ charizmou sa Harrisonovi Fordovi nevyrovná. Aj tak ide o neustále sympaticky naštvaného chlapíka, ktorý po medzigalaktickom dobrodružstve netúži, lenže zvedavosť mu nedá a onen magický hviezdny prah s napätím prekročí. Sympaťák je aj plukovník v podaní Kurta Russella, ktorého o tri roky neskôr v seriáli nahradil Richard Dean Anderson. Tak či onak intelektuál a vojak vytvárajú zaujímavú dvojicu, ktorá do filmu vnáša dynamiku. Hlavne vďaka nim je cestovanie vesmírom zábavné.

Úspešný koktail

Režisér Roland Emmerich tu zľahka nadviazal na dva roky starého Univerzálneho vojaka (1992), avšak s Hviezdnou bránou mnohonásobne presiahol tržby predchádzajúceho sci-fi a stala sa pre neho doslova prelomovou. Snáď preto mohol neskôr prísť s ďalším trhákom, Dňom nezávislosti (1996).

Vo svojej podstate nepredstavuje Hviezdna brána niečo unikátne, niečo, čo tu ešte nebolo. Môžete v nej vidieť ozveny napríklad Hviezdnych vojen, ale či chcete, alebo nie, spojenie bájneho Egypta, oživenie boha Ra ako pomerne totalitného vládcu a moderných technológií na fanúšikov sci-fi zafungovalo. A funguje dodnes.

Iste, špeciálne efekty sa môžu niekomu zdať primitívne, púštne prostredie tisíckrát obohrané a spojenie inteligentného dobráka a disciplinovaného tvrďasa prvoplánové, napriek tomu Emmerich vytvoril svojho druhu neopakovateľný fenomén. Za všetkým zrejme stojí obsadenie, výborné herecké výkony a hlavne celkový „design“. Kostýmy z Hviezdnej brány sú dnes rovnako ikonické ako Indyho klobúk alebo jediovský habit.

Potvrdením kvality tohto filmu je následný seriál, ktorý sa vysielal desať sezón a dnes patrí ku sci-fi klasikám.

Hviezdna brána

Film / seriál
Hodnotenie FDB 82,2 % Hodnotenie redakce
Foto AMC

Réžia Roland Emmerich

Scénár Dean Devlin, Roland Emmerich

Obsadenie Kurt Russell, James Spader, Jaye Davidson, Viveca Lindfors, Alexis Cruz, Mili Avital, Leon Rippy

Dĺžka 120 min.

Rok 1994

AMC sobota 24. 11. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC