Film / seriál

Hrdina bez záruky

Akčná komédia Hancock
Skylink Live TV

Sledujte na AMC na Skylink Live TV Sledovať

Na svete sú buď hrdinovia, alebo zloduchovia. A potom by mala existovať ešte špeciálna kategória, kam by patril Hancock.

Hancock (Will Smith) je taký diabolský záchranca. Chce obyvateľom Los Angeles prinášať len to najlepšie a chrániť ich pred všetkým zlým. Lenže aj keď sú jeho úmysly vždy krištáľovo čisté a dobré, väčšinou všetky Hancockove akcie dopadajú úplne tragicky, takže vyzerá skôr ako zlosyn. To je údel smoliarov. Možno by však stačilo mať lepšie PR a z Hancocka by mohol byť naozajstný hrdina. A jeden voľný „píárista“ je práve v meste, volá sa Ray Embrey (Jason Bateman).

Superrealita

Všimli ste si to, že superhrdinovia po sebe nemusia upratovať? Že nás obyčajných smrteľníkov síce zachraňujú a ochraňujú, ale ďalší obyčajní smrteľníci na to doplácajú? Filmy o superhrdinoch sú totiž plné zdemolovaných áut, praskajúcich požiarnych hydrantov, explodujúcich čerpacích staníc, rozborených mostov a vysklených mrakodrapov. Čo keby po každej akcii dostali hrdinovia účet? Absurdné? Vo filme Hancock nie. V tomto prípade nášho superzáchrancu realita vždy doženie. Keď zachraňuje veľrybu zo súše tak, že ju jednoducho hodí do mora, úplne presne zasiahne luxusnú jachtu. Takže na neho čaká ďalší tučný účet za zničený majetok. To je jednoducho Hancock – drsný hrdina, ktorý toho nevie príliš veľa o svojom pôvode a jeho schopnosti sú síce super, zato s výchovou už je na tom o poznanie horšie.

Starenka: Cítim z Vás alkohol!
Hancock: Prečo nie, keď som tiež pil!

Ešteže zachráni Raya, ktorý ako skúsený „propagátor“ takmer čohokoľvek začne Hancocka učiť hovoriť ďakujem a chváliť hasičov či policajtov. Pomaly sa tak z neotesaného hrdinu, ktorý môže lietať nadzvukovou rýchlosťou a má silu, že by zdvihol Titanic, začína stávať uhladený superhrdina v slušivej kombinéze. A zrazu to ide. Zrazu na neho nie sú všetci nahnevaní, že zničil vlak alebo celú štvrť. Z Hancocka sa pomaly začína stávať Superman aj s jeho vybranými spôsobmi, nielen vďaka schopnostiam. Celý príbeh navyše ešte okorení Rayova žena Mary (Charlize Theron), ktorá Hancocka očividne pozná. Film tak nie je len o transformácii neohrabaného a nepríjemného superhrdinu na úchvatného záchrancu, ale aj o snahe nájsť samého seba, dozvedieť sa niečo o svojej minulosti.

Ale hlavne je Hancock zábavný film, ktorý obracia zažité superhrdinské stereotypy naruby. Prečo by vlastne mali byť hrdinovia vždy úžasní aj čo sa ich pováh týka? Prečo by nemohli ľudí tiež štvať? Prečo by sa nemohli opiť? A prečo by sa divák pri superhrdinskom filme nemohol tiež nasmiať na účet hlavného hrdinu? S Hancockom je toto všetko možné, a to aj vďaka skvelému Willovi Smithovi.

Hancock

Film / seriál
Hodnotenie FDB 73 % Hodnotenie redakce
Foto AMC

Réžia Peter Berg

Scénár Vincent Ngo, Vince Gilligan

Obsadenie Will Smith, Charlize Theron, Jason Bateman, Daeg Faerch, Valerie Azlynn, Kate Clarke, Hayley Marie Norman

Dĺžka 92 min.

Rok 2008

AMC nedeľa 31. 1. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC