Film / seriál

História hore nohami

História hore nohami
Skylink Live TV

Sledujte na AMC na Skylink Live TV Sledovať

S asi najvýpravnejším nevýpravným filmom o najznámejšej britskej legende – o kráľovi Artušovi – mohli prísť len jediní „gašpari“.

Stredovek v pravde karnevalový predstavujú v jednej z najlepších komédií všetkých čias legendárni Monty Python. O tom, že získanie Grálu nebolo jednoduché, nikto nepochybuje, ale skutočnosť prekoná všetky vaše očakávania.

Rytier: Ako to, že toho toľko vieš o lastovičkách?
Artuš: To musíš vedieť vždy, keď si kráľ.

Zásadnou otázkou je totiž rýchlosť lastovičiek. Ak neviete, ako rýchlo letia bez kokosového orecha, tajomstvo života vám zostane zahalené. To je ale aj tak jedno. Ešte než Artuš dospeje na koniec svojej púte, ukáže vám, ako dobyť francúzsky hrad, ako bojovať s rytiermi Ni, zúčastní sa upaľovania čarodejníc, vyskúša, či môže dobytok lietať... Na zvyšok už sa pozrite sami.

Zjednocujeme Anglicko podľa Monty Python

Anglicko, rok 932. Kráľ Artuš (Graham Chapman) so svojím verným služobníkom Patsym (Terry Gilliam) sa vydávajú na dobrodružnú cestu, aby dali dohromady legendárnych rytierov okrúhleho stola. To, že kone pri ich ďalekej ceste iba počujete, ale nevidíte, neznamená, že máte problém, jednoducho sa len pozeráte na bláznivý cirkus.

Spleť absurdných situácií a obrazov, niekedy až surrealistických, dohromady vytvára skvelú komédiu, ktorá nenechá niť suchú na žiadnej inštitúcii ani historickej postave. Film Monty Python a Svätý Grál prestavuje esenciu britského britkého humoru po všetkých stránkach – toho verbálneho, vizuálneho aj situačného. K tomu si ešte pripočítajte muzikálové čísla, psychedelické animácie, hodnotenie a vstupy divákov sledujúcich film, absurdné dialógy aj komentáre rozprávača. Proste Svätý Grál je v najlepšom slova zmysle postmodernou komédiou.

Totálne uletene geniálna komédia zo sedemdesiatok

Vybalansovať také množstvo geniálnych replík, postrehov aj obrazov s úplne hlúpučkými vtipmi, desaťkrát prevarenými odkazmi a vraždiacim zajačikom by snáď nezvládli ani tí najlepší hollywoodski režiséri. Ale tandem Terry Gilliam a Terry Jones to uhral s prehľadom. S typicky britským sebavedomím a pokojom natočili niečo také neuveriteľné, že sa im to tiež už nikdy nepodarilo zopakovať. Je úplne jasné, že sa pri tom museli páni kráľovsky baviť. A treba podotknúť, že si dali naozaj záležať. Napríklad odevy jednotlivých rytierov nie sú len náhodne požičané kostýmy, ale historicky presné uniformy, ktoré úplne presne sedia k jednotlivým situáciám a obrazom. Navyše si naši starí dobrí „cirkusanti“ nerypnú len do Britov a ich histórie, ale (ako inak) aj do Francúzov. A len tak mimochodom sa tiež dozviete, ako to naozaj bolo s Trójskym koňom.

Najrôznejších odkazov, narážok a parafráz je tu jednoducho toľko, že jedno pozretie vám určite nebude stačiť. Zábava to však zakaždým bude rovnako skvelá.

Zaujímavosť

To, že vo filme nejazdí Artuš (Graham Chapman) na koni, ale iba si ho predstavuje, pôvodne nebolo myslené ako vtip. Na kone totiž nezostali peniaze.

Monty Python a Svätý Grál

Film / seriál
Hodnotenie FDB 84,3 % Hodnotenie redakce
Foto AMC

Réžia Terry Gilliam, Terry Jones

Scénár Graham Chapman, Terry Gilliam, Terry Jones, Eric Idle, John Cleese, Michael Palin

Obsadenie Graham Chapman, John Cleese, Terry Gilliam, Eric Idle, Neil Innes, Terry Jones, Connie Booth

Dĺžka 90 min.

Rok 1974

AMC streda 19. 12. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC