Film / seriál

Highlander

Highlander
Skylink Live TV

Sledujte na AMC na Skylink Live TV Sledovať

Nesmrteľnosť, ktorá je požehnaním, ale zároveň aj prekliatím. To je údel, ktorý si nikto z udatných bojovníkov sám nevyberá.

Všetko sa začína v roku 1536, kedy Connor MacLeod ako zázrakom prežije zranenie v bitke medzi dvoma škótskymi klanmi, a končí v roku 1986 v New Yorku slovami: „Zostane len jeden.“ Dnes už legendárne fantasy o nesmrteľných bojovníkoch (ak im nezotnete hlavu), ktorí bojujú po stáročia medzi sebou a zároveň udržiavajú svet v rovnováhe a bránia démonickému Kurganovi, aby zahalil Zem do temnoty, sa znovu vracia na televízne obrazovky. Sú to samotári a príbeh jedného z nich, horala Connora, skvele dopĺňa iná legenda, piesne kapely Queen.

Osemdesiatkové filmy sú celkom zážitok, treba dodať rôznej kvality. Na jednom konci sú legitímne eposy, ako je Barbar Conan, ktorý aj dnes dobre funguje, a na druhej strane sú potom doslova zločiny proti umeniu a rozumu, ako je Hawk the Slayer. Aj tak sa im podarilo nezmazateľne zapísať do dejín kinematografie. Highlander patrí niekam doprostred tohto spektra.

Pomoc! Topím sa!
Si nesmrteľný. Nemôžeš sa utopiť

V mnohých ohľadoch predstavuje Highlander presne ten typ filmu, ktorý je ideálny pre rozprávanie o nadprirodzených javoch a rytieroch. Je v ňom pomerne dosť originálnych nápadov a celkovo pojíma Connorov (Christopher Lambert) príbeh veľkoryso a rozšafne, čo nevadí. Základná zápletka nie je zložitá, dokonca by občas neškodilo niektoré veci dovysvetliť – prečo vôbec nesmrteľní existujú, prečo medzi sebou bojujú, prečo je záporákom Kurgan (Clancy Brown) a prečo Ramirez (Sean Connery) vyhľadal práve Connora, aby ho zasvätil do tajomstiev boja i života nesmrteľných? A tak by sa dalo ešte pokračovať...

Je pravda, že keby mal film na všetko odpovedať, nestačili by na to ani tri diely ako v prípade Hobita alebo Pána prsteňov. Highlander si proste plynie a nič nevysvetľuje, vďaka čomu si drží pomerne svižné tempo rozprávania. Navyše sa tak ešte umocňuje tajomnosť a napätie. Connor má jednoducho svoj údel a trpezlivo čaká na posledný súboj, ktorý rozhodne nielen o jeho vlastnom osude, ale aj o osude celého ľudstva, bodka.

Oveľa zábavnejšie sú potom otázky, prečo Škót ako poleno hrá Egypťana (Connery) a veľkého škótskeho bojovníka herec, ktorému škótsky prízvuk jednoducho „nejde do huby“. V českom znení sme toho ušetrení, ale ak by ste si pustili anglickú verziu, potom vás Christopher Lambert bude ťahať za uši. Aj keď toto je asi už puntičkárstvo.

Highlander je jednoznačne fantasy klasika, ktorú nemôže vynechať žiaden milovník filmov. Úplne úžasná je potom v tomto filme hudba. Queeni si s temným New Yorkom sedia neuveriteľne dobre a ich rockové melódie sa nestratia ani na škótskej vrchovine. Niet divu, že soundtrack k Highlanderovi patrí k tým najlepším (malý tip pre vás – pustite si trailer, uvidíte jeden z najlepších osemdesiatkových klipov).

Highlander je jednoducho kultová klasika, voči ktorej môžete mať všelijaké výhrady, ale aj tak sa budete baviť a budete sa k nej vracať.

Highlander

Film / seriál
Hodnotenie FDB 82,1 % Hodnotenie redakce
Foto AMC

Réžia Russell Mulcahy

Scénár Gregory Widen, Larry Ferguson

Obsadenie Christopher Lambert, Roxanne Hart, Clancy Brown, Sean Connery, Beatie Edney, Alan North, Sheila Gish

Dĺžka 111 min.

Rok 1986

AMC streda 10. 10. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC