Film / seriál

Zbaľte si saky-paky a ideme na to!

Guľový blesk – česká komédia
Skylink Live TV

Sledujte na AMC na Skylink Live TV Sledovať

„Celá akcia prebehne rýchlo, energicky a naraz“ rovnako ako celý film. Legendárny film Guľový blesk vás nenechá na pochybách, že sa česká kinematografia môže pýšiť naozajstnými perlami.

Bola to najväčšia akcia v dejinách sťahovania a zároveň jeden z najúspešnejších filmov dvojice Smoljak-Svěrák. Na to, aby celá akcia bola „směroplatná“, bude dohliadať Rudolf Hrušínský so svojím pomocníkom Josefom Abrhámom a ďalšími hereckými legendami.

Doktor Radosta (Hrušínský) s doktorom Knotkom (Abrhám) rozbehnú veľmi riskantný podnik, na ktorom by si vylámal zuby aj skúsený organizátor medzinárodných festivalov. Sťahovať v rovnaký okamih niekoľko domácností po celej Prahe, hrať škatule s nábytkom, je naozajstný majsterštuk. Najmä, keď starenke Jechovej neustále radí Máňa a ona potom chudera nevie, či „je všetko směroplatný“, navyše tá pivnica, tá diaľka a hĺbka... Do toho sa postarší zamilovaný párik chystá vziať a ďalšia rodinka je zase na kordy, takže mama s otcom sa neznesú v jednej miestnosti. A navyše pravá ruka doktora Radostu, Knotek, rozhodne o neplánovanej generálke sťahovania uprostred noci a v dosť podguráženom stave.

Máte sklep? A mohla bych ho vidět?

Guľový blesk je ukážkou geniality tandemu Smoljak-Svěrák. Takéto svojrázne typy by ste neposadili k jednému stolu a oni ich dajú dohromady v jednom filme. Niektoré hlášky už zľudoveli, mená niektorých postáv sa používajú ako prezývky a vynálezy „českého Einsteina“ strčia do vrecka všetky diely Receptára. „Kdo umí, ten prostě umí.“

Istota je istota

Ak máte radi inteligentné komédie, toto je film presne pre vás. Síce sa mi nechce veriť, že existuje niekto, kto Guľový blesk ešte nepozná, ale obozretnosť je vždy potrebná. Proste v dobách minulých sa byty nezháňali vždy jednoducho a výmena bola jednou z možností, ako sa napríklad z garsónky presťahovať do väčšieho. Takže prečo z takejto výmeny neurobiť rovno domino, a to s dvanástimi bytmi. Je jasné, že aj keď je celá akcia precízne naplánovaná, nejaké to zakopnutie sa vyskytnúť musí. Ale než aby sa všetko odvolávalo, radšej sa bude sťahovať aj nebožtík zabalený do perín.

Navyše je tu ešte jeden bonus, Smoljak so Svěrákom využili filmový prvok, ktorý je dnes samozrejmý, ale na konci 80. rokov v našich zemepisných šírkach až taký častý nebol, a to voiceover. K filmu odporúčame „dobrú brazílsku kávu“.

Guľový blesk

Film / seriál
Hodnotenie FDB 82,7 % Hodnotenie redakce
Foto AMC

Réžia Ladislav Smoljak, Zdeněk Podskalský st.

Scénár Ladislav Smoljak, Zdeněk Svěrák, Zdeněk Podskalský st.

Obsadenie Rudolf Hrušínský, Josef Abrhám, Daniela Kolářová, Bedřich Prokoš, Zita Kabátová, Milada Ježková, Ladislav Smoljak

Dĺžka 82 min.

Rok 1978

AMC piatok 14. 5. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC