Film / seriál

Fortitude

Fortitude
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Extra HD na Skylink Live TV Sledovať

Nový britský seriál je mysterióznou detektívkou v mrazivom štýle nordického noir.

Fortitude je zamrznutý zapadákov na ďalekom arktickom severe, kde keď vám ľadové medvede dajú dobrú noc, už sa ráno neprebudíte. Tak ako mŕtvola v prvej scéne. Fortitude má len dve základné pravidlá: musíte mať strechu nad hlavou a musíte sa o seba vedieť postarať. Tým pádom má každý prácu, nikto nie je chudobný a zločin neexistuje. Všetci sú stále šťastní, tvrdí jedna z postáv, ale nemá úplne pravdu. Prvá vražda v histórii mestečka – zatiaľ hodená na hladného ľadového medveďa, drasticky pokazí štatistiky a zamieša s osudmi miestnych obyvateľov. Presne v štýle severských detektívok.
 

V koži a kožuchu hrdinov

Nový britský seriál Fortitude sa natáčal na Islande. Vďaka tomu sa odohráva v kulisách ľadových exteriérov, ktoré majú fantasticky prekrásnu, ale aj drvivo osamelú atmosféru. Nie je ťažké rýchlo sa vcítiť do kože (i teplých zimných búnd a kožuchov) jeho hrdinov. Človek z toho tu trochu šalie. Už len z názvu mesta Reydarfjördur, ktoré si zahralo titulný Fortitude, sa točí hlava. Idylka sa nevyhnutne topí do nenávratna, s preliatou krvou sa vyplavujú na povrch dlhodobé tajomstvá a nie sú to len ľudia, kto sa tu chová divne. Zo zvierat sa stávajú kanibali a niečo praveké práve prelomilo ľady.
 
Hrdinovia sú, rovnako ako obyvatelia Fortitude, medzinárodní a navyše ešte hviezdni. Nechýba Stanley Tucci (Caesar Flickerman z Hier o život), Michael Gambon (Dumbledore z Harryho Pottera) alebo Sofie Gråbøl. Úloha guvernérky Fortitude je pre Sofiu Gråbøl veľkým návratom na televíznu obrazovku po úspechu dánsko-nórsko-švédskeho seriálu Zločin. „Fortitude nie je len ako Zločin. Podobá sa tiež Mužom, ktorí nenávidia ženy. Má v sebe veľa z žánru nordického noir a zároveň si udržiava svoj vlastný tón…“ hovorí v rozhovore pre časopis Empire. „Fortitude je miesto, kde neuvidíte zatiahnutú oblohu – kým sa nezotmie.“
 

Na hrane Zeme

Nie všetci sa vo Fortitude vyznajú tak dobre. Stanley Tucci hrá londýnskeho detektíva, ktorý sem prišiel vyšetrovať záhadnú smrť. „Som outsider,“ vysvetľuje. „Nikto ma nemá rád – rovnako ako v skutočnosti.“ Americký herec sa po prvýkrát objavuje pred kamerou v zahraničnej produkcii. Prečo si vybral práve Fortitude? „Neviem, či by som dokázal prirovnať Fortitude k niečomu inému. Je to divné. Netušíte, čo sa bude diať ďalej.“
 
Nemenej lákavým aspektom seriálu je aj fakt, že Fortitude vzniklo na základe skutočného miesta v Nórsku, ktoré prakticky stojí na hrane Zeme. Z hŕstky ľudí, ktorá tu žije, patrí väčšina medzi vedcov a zvyšok sú tí, čo nechcú byť súčasťou širšej spoločnosti. Je to miesto ako žiadne iné, pretože ľudia tu nemôžu legálne zomrieť. To zase vychádza zo skutočného stavu vecí v naozajstných mestečkách na Arktíde, odkiaľ vážne chorí ľudia musia odísť. Umierať vo Fortitude je jednoducho zakázané. Ale povedzte to hladným ľadovým medveďom. Alebo ešte horším dravcom: ľuďom s úzkostlivo stráženým tajomstvom.

Fortitude

Film / seriál
Hodnotenie FDB 70 %
Foto FilmBox

Réžia Sam Miller, Hettie MacDonald, Nick Hurran, Richard Laxton

Dĺžka 50 min.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC